Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijna zomertijd: hoe doen ze dat met de klok van de Sint-Petruskerk?

Door Lidwien Arndt 28 maart 2020

Je zou het bijna vergeten door al het coronanieuws van de afgelopen tijd maar dit weekend gaat de zomertijd weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 28 maart om 02.00 uur één uur vooruitgezet, al mag-ie van ons ook wel twee maanden vooruit…  

Ezelsbruggetje: in het voorjaar zetten we de klok vooruit. Zo kun je eenvoudig onthouden of je dus een nachtje korter of langer slaapt. Voor wie er nu gaat zitten rekenen: dat wordt dus een uurtje eerder uit bed maandagochtend.

De klok van de Sint-Petruskerk

Op je iPhone gaat de klok automatisch een uur vooruit en de klok aan de muur verzetten is ook niet heel ingewikkeld. Maar ja, ook de klok op de Sint-Petruskerk aan de Lammenschansweg moet toch echt een uurtje vooruit. Wordt dit met de hand gedaan of gebeurt dit automatisch?

“Daarvoor moeten we de toren op! Dit gebeurt namelijk nog met de hand. Ik zeg ‘we’ omdat we altijd met twee mensen omhoog klimmen. Het vooruit of achteruit zetten is een fluitje van een cent hoor, maar om veiligheidsredenen gaan we samen”, vertelt beheerder Wil Witte. Maar, gebeurt dat dan om 02.00 ’s nachts? Wil: “Nee hoor, dat doen we zondag in de loop van de dag.”

Geen excuus

Aha, duidelijk! Vergeet dus zelf ook niet je klokken te verzetten, want zelfs thuiswerken is geen excuus om te laat te komen maandagochtend 😉

Lees ook:

museum de lakenhal

Dit is waarom we Leiden de lakenstad noemen

Ieder jaar vieren we de Lakenfeesten, aan de Oude Singel vind je Museum de Lakenhal en Leiden wordt ...

Tips! 5 x dit wil je doen dit weekend thuis

Thuisblijven saai? Welnee! Met deze tips vliegt het weekend sneller voorbij dan je eigenlijk zou wil...

Zo zag de Leidse woensdagmarkt ‘met gepaste afstand’ eruit

De zaterdagmarkt in het centrum is te groot en drukbezocht om in deze tijden veilig door te kunnen l...

Meer over

Opmerkelijk