Nieuw in Leiden! Caresse (28): ‘TOOTJE is een droom die uitkomt’

Tootje
Beeld: indebuurt Leiden

Wie regelmatig in de Haarlemmerstraat verkeert, was het misschien al opgevallen… Leiden is een nieuwe lunchroom rijker! In januari opende TOOTJE zijn deuren. Wij gingen langs!

Haarlemmerstraat 2

Tot voor kort vond je in Haarlemmerstraat 2 de Griekse delicatessenzaak Olympos. Sinds 2 januari is hier echter een nieuwe zaak geopend. Het gaat om de coffee- en lunchroom TOOTJE, van de 28-jarige Caresse. TOOTJE is voor haar een droom die uitkomt. ”Toen ik zag dat deze ruimte beschikbaar was, dacht ik: dit is mijn kans!”

Grote jobswitch

De horeca is Caresse niet onbekend. Samen met haar broer en zus werkte ze jarenlang in een strandtent vlakbij Leiden. ”Onze ouders kwamen regelmatig bij ons op het terras zitten, een wijntje drinken. Altijd aan hetzelfde tafeltje.” Na het afronden van haar studie koos Caresse echter niet voor een café of restaurant, maar ging zij het forensisch werkveld in. ”Ik werkte jarenlang in de verslavingszorg, dat vond ik ontzettend leuk.” Het viel Caresse dan ook zwaar om afgelopen december met haar baan te stoppen. Haar voormalige collega’s staan gelukkig achter haar horecadroom. In Tootje prijkt een tegeltje dat ze van hen cadeau kreeg, met daarop de tekst: Leven is het meervoud van lef.

Beeld: indebuurt Leiden

Lunchroom TOOTJE

Wanneer Caresse online ziet dat Haarlemmerstraat 2 beschikbaar is, voelt dit als haar grote kans. ”Ik hield het aanbod al een tijdje in de gaten. In september kwam ik dit pand tegen en besloot ik te reageren. Het leven is kort en je weet nooit hoe het loopt… Daarom wilde ik nu écht actie ondernemen.” Samen met haar vrienden, familie en partner voorziet ze het pand van een flinke make-over. ”Zonder hun hulp had ik dit nooit gekund,” benadrukt Caresse.
De voormalige Griek is inmiddels een knusse koffiezaak geworden. ”Ik wilde een huiskamersfeer creëren, een plek waar mensen zich snel thuis voelen. Daarom heb ik hier ook spelletjes staan, zodat gasten echt even een pauze kunnen nemen van hun dag.”

Op het kerstmenu

In de keuken van TOOTJE staat Nick, de vriend van Caresse. ”We hebben samen het menu bedacht. Dat bestaat onder andere uit smoothies, ontbijtjes, huisgemaakte soepen en broodjes. Met Kerstmis heeft mijn familie hier gegeten en hebben we onze gerechten uitgetest, dat was heel leuk!” Behalve deze gerechten, staan er ook allerlei taartjes op het menu. Die worden elke dag vers geleverd. Caresse hoopt dat met mensen haar lunchroom niet alleen weten te vinden vanwege het menu, maar ook om de persoonlijke aandacht. ”Ik vind het leuk als gasten terugkomen voor de gezelligheid. En dat ik straks hun bestelling al weet wanneer ze binnenlopen.”

Beeld: indebuurt Leiden

De naam Tootje

Met hun bedrijf Survival Dutch helpen Caresse en haar zus Kyra al tijdenlang nieuwe Leidenaren op weg, die de stad willen leren kennen en Nederlands willen leren. Ook bij TOOTJE komt veel internationaal publiek. ”Ik vind het heel bijzonder dat ik mensen uit heel de wereld kan ontmoeten, hier op mijn eigen gecreëerde plekje,” aldus Caresse. De naam TOOTJE is overigens ook een afgeleide van haar eigen naam. ”Mijn bijnaam is Catootje, net als het meisje in Jan, Jans en de Kinderen. Ik leek vroeger best wel op haar. Daar komt dus de naam vandaan!”

 • Wil jij een 'Nieuw in Leiden' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Leiden.

TOOTJE

Haarlemmerstraat 2, 2312 GA Leiden

Nu gesloten

Meer informatie

TOOTJE

Haarlemmerstraat 2, 2312 GA Leiden

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Nieuw in Leiden

Ga naar “Irene opende een volledig glutenvrij restaurant in Leiden: ‘Eindelijk zorgeloos eten!’”

Irene opende een volledig glutenvrij restaurant in Leiden: ‘Eindelijk zorgeloos eten!’

Floor
Ga naar “Sneak peak: dit nieuwe restaurant heeft een biertuin en ontzettend veel kipgerechten”

Sneak peak: dit nieuwe restaurant heeft een biertuin en ontzettend veel kipgerechten

Aangeboden door Rebel Horeca Groep

Bij restaurant The Fat Pelican in Leiden eet je veel kipgerechten
Ga naar “Ontspannen doe je bij deze nieuwe hotspot: ‘Van massages tot yoga- en meditatielessen’”

Ontspannen doe je bij deze nieuwe hotspot: ‘Van massages tot yoga- en meditatielessen’

Aangeboden door Body & Mind Centrum

Foto: Body & Mind Centrum Leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis”

Dubbelfrisss Of Taksi 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Bamboe badmat € 3,38”

Bamboe badmat € 3,38

 • Action
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99”

AH Paastakken of lentemix large van € 2,99 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Fuze tea van € 2,15 voor € 0,99”

Fuze tea van € 2,15 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023