Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marieke opent koffiezaak in haar 17e-eeuwse woonkamer: ‘Mensen zijn zo nieuwsgierig naar dit huis’

Door Lidwien Arndt 20 november 2019

Een kop koffie in een sfeervolle setting, dat is Madame Marie. Je vindt deze nieuwe koffiezaak in de net zo sfeervolle Kloksteeg, op nummer 2. Daar besloot Marieke zonder horeca-ervaring een koffiezaak te beginnen, in haar eigen woonkamer. Wij gingen langs voor een kop koffie en het verhaal van Marieke.

Marieke woont al 25 jaar in Leiden, maar vier jaar geleden kwam de Kloksteeg 2 op haar pad. “Toen ik zag dat het te koop stond, gluurde ik stiekem naar binnen. Ik twijfelde nog even of ik wel een bezichtiging wilde plannen, ik wist dat ik op slag verliefd zou worden op het huis.” En dat gebeurde. Nu woont ze er samen met haar dochter en zoon.

Koffie tussen het antiek

Het is een bijzonder huis: het is namelijk één van de weinige overgebleven Leidse woonhuizen met een 17e-eeuwse indeling. Denk: originele eeuwenoude tegeltjes en een kacheltje, denk: antiek servies en een raam waardoor je Marieke in haar keuken bezig ziet. Een écht monument dus, waar je kunt genieten van slowkoffie.

Net als thuis

“Het concept is simpel: koffie en zelfgemaakte appeltaart. Ik wil een huiselijke sfeer creëren, alsof het je eigen woonkamer is en je gewoon even rustig kunt zitten”, legt Marieke uit. “Niets móet hier. Een gezellig praatje? Daar ben ik altijd voor in. Wil je rustig lezen? Ook prima!” Vanaf 08.00 uur kun je al bij Madame Marie terecht voor een koffie to go, onderweg naar je werk of naar de universiteit bijvoorbeeld.

Lees verder onder de afbeelding 

Geen ervaring, wel supercreatief

Ze houdt van koken voor anderen, maar echt horeca-ervaring heeft Marieke niet. Wat ze wel heeft is een flinke dosis creativiteit: al 15 jaar ontwerpt ze kleding voor verschillende merken en haar eigen merk FarOut. Die creativiteit stopt ze nu in Madame Marie: “Toen ik hier kwam wonen, viel het me op hoe nieuwsgierig mensen waren naar dit huis en hoe het er binnen uitziet. Dat was het moment waarop ik dacht: ik wil het wel delen en mijn deuren openstellen voor anderen.”

Sfeer proeven

De reacties tot nu toe? “Vooral de appeltaart valt goed in de smaak”, antwoordt Marieke lachend. “Mensen zijn echt nieuwsgierig, ze willen de sfeer van vroeger proeven.” Een groot deel van de gasten is nu nog toerist. Niet gek ook, want de Kloksteeg is een populaire straat bij toeristen.

Mooie verhalen

Marieke: “Een van de gasten, een Amerikaanse, vertelde dat ze tijdens haar studie in Leiden vaak in dit huis kwam. Het was toen nog een studentenhuis en een vriendin van haar woonde hier. Dat is toch mooi: oud-sentiment en een leuk verhaal!”

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Meer over Madame Marie ontdekken?

Madame Marie koffiebars

Geopend08:00 - 17:00

Kloksteeg 2, Leiden

Bekijk meer:koffiebars

Lees ook:

Nu geopend: nieuwe hotspot voor Leidse koffieleuten

In augustus kondigden we het al aan en vandaag is het zover: de Utrechtse koffieketen 30ml Coffee Ro...

Verkoop nieuwbouw op 15 minuten fietsen van Leidse binnenstad gaat van start

Leidse smulpapen opgelet: er is een nieuw restaurant geopend op de Papengracht

11 x zaken die sinds oktober 2019 nieuw zijn in Leiden (of hebben aangekondigd dat ze komen)

  • Wil jij een 'Nieuw in Leiden' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Leiden.