Leidse horeca over eerste terrasweek: ‘Mensen komen nog net niet in regenpak’

Beeld: indebuurt Leiden.

Lange rijen, aftellen tot 12.00 uur en heel veel blije gezichten: dat was het beeld van woensdag 28 april. Voor de horeca was het een feest om weer open te mogen. Maar, het weer zit voor de Leidse restaurants nog niet mee. Inmiddels zit de eerste week erop. Daarom gingen wij op pad, om te vragen hoe de Leidse horeca het vindt gaan.

Ook al liet het zonnetje zich weinig zien, toch heeft Gijs Janssen van de Stadthouder een fijne eerste terrasweek gehad. ”Lekker typisch dat het weer zo is omgeslagen. Maar, gelukkig merkten we al snel dat mensen in de startblokken stonden om weer te komen. We hebben hier weinig momenten zonder een rij voor de deur gehad.” Het valt Gijs verder op dat de sfeer op het terras heel erg gemoedelijk is. ”Iedereen is ontzettend aardig en denkt mee. Foutjes worden voor lief genomen. Heerlijk om weer te werken.”

Regenpak

En ook bij Raphael zit het terras ondanks wind en een beetje regen vol. ”Daar ben ik echt heel blij mee. Mensen gaan hier zo wat in hun regenpak zitten. Iedereen heeft zin om er weer op uit te gaan”, vertelt Paul Herman, die mede-eigenaar is van de bistro aan de Nieuwe Rijn. ”Dit is leuk en wij hebben geluk met een groot terras met overkapping. Maar de kleine zaken of de tentjes zonder terras, gaan het hier natuurlijk niet mee redden”, moet Paul daar wel aan toevoegen.

Vrijwilligerswerk

Het is het beeld dat we tegenkomen in de Wolsteeg. Daar zit Adri Heinsbroek op een kruk voor Dranklokaal De WW. De deur staat open, maar daar is eigenlijk alles mee gezegd. ”Ik zit hier eigenlijk een soort vrijwilligerswerk te doen. Ik heb tien stoelen buiten, die hooguit een uurtje per dag zon hebben. Dat schiet natuurlijk niet heel erg op.”

Toch wilde Adri graag open toen het weer mocht. ”Je gunt het je personeel en natuurlijk je vaste klanten. Mensen proberen zoveel mogelijk te komen, maar het is meestal pas aan het einde van de middag. Ik moet ze ook al om 18.00 uur naar huis sturen. Dan gaan ze een biertje halen in de supermarkt voor thuis. Dat voelt voor mij wel tegenstrijdig”, zegt Adri.

Saamhorigheid

Net als bij de WW heeft ook BurgerZaken niet veel mogelijkheden buiten. De vier tafeltjes aan de Breestraat vangen niet veel zon. De binnentuin mag eigenaar Mark van Praag niet maximaal benutten. ”Toch ben ik blij dat de besteltassen deels zijn ingeruild voor dienbladen. Koks doen weer waar ze goed in zijn: borden opmaken. We combineren de bezorging nu met het ontvangen van gasten. Het gaat zo wel redelijk en het geeft een goed gevoel.”

Mark misgunt het de zaken met rijen voor hun terras dan ook niet. Verre van. ”De afgelopen tijd heeft voor meer saamhorigheid binnen de horeca gezorgd. Ik hoop dat dit de branche kan redden. BurgerZaken moest het al nooit van de zomer hebben. Dus ik hoop dat wij weer volle bak mogen als ons seizoen straks aanbreekt”, sluit Mark positief af.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Krijgt Leiden een witte kerst? Dit is de weersverwachting voor december”

Krijgt Leiden een witte kerst? Dit is de weersverwachting voor december

Ga naar “Twee Leidse organisaties pleiten voor een tram in Leiden”

Twee Leidse organisaties pleiten voor een tram in Leiden

leiden centraal trein station
Ga naar “Liefde in de trein! 3 x treinflirts in Leiden uit november”

Liefde in de trein! 3 x treinflirts in Leiden uit november

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

  • GAMMA
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022