Leiden in het nieuws: wat is er aan de hand met dit schilderij?
Een schilderij dat in Universiteit Leiden hing, is al een paar dagen onderwerp van gesprek. Waarom wordt dit schilderij zoveel besproken in het nieuws?
Rokende mannen
Het veelbesproken schilderij hing in een vergaderzaal van het Academiegebouw. Op het doek zijn zes mannen afgebeeld, sommige rokend. Deze mannen vormden ooit het universiteitsbestuur. Vorige week kwam er aandacht voor het schilderij, toen een Leidse promovenda er een tweet over plaatste. In dit bericht vroeg zij zich af welk signaal het schilderij gaf. Ook voegde ze toe dat een zelfkritische of ironische noot bij het werk niet zou misstaan. Hoogleraar criminologie Joanne van der Loon reageerde hier instemmend op en plaatste later een tweet met een foto waarop te zien was dat het schilderij van de muur werd gehaald.
Kamervragen over het schilderij
De kous was daarmee niet af, want het weghalen van het schilderij leidde tot veel ophef. De maker van het werk, Rein Dool, is één van de mensen die het met de actie oneens is. Hij vindt dat het doek een goed tijdsbeeld geeft van die tijd waarin het werd gemaakt, 1976. Zowel vanwege het feit dat er alleen witte mannen in het bestuur zaten, als het roken. Ook uit andere hoeken komt commentaar op de actie, er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Zo vinden verschillende partijen dat er meer gekeken moet worden naar wie er worden afgebeeld op het schilderij, in plaats van alleen naar het oppervlakkige plaatje.
College over de context
Al langer wordt er gediscussieerd over kunstwerken binnen de universiteit, waaronder dit schilderij. Deze zouden geen goede weerspiegeling vormen van de diversiteit binnen de universiteit, zoals die nu is. Floris en Job Cohen (zonen van de afgebeelde rector Dolf Cohen) hebben via universteitsblad Mare aangeboden een beknopt college te geven over de context van het werk. Het schilderij is momenteel weer teruggehangen, totdat er definitief wordt besloten wat er met het werk gaat gebeuren. De universiteit heeft laten weten dat het weghalen van het schilderij een spontane actie was en geen officiële verwijdering. Er gaat worden gekeken naar een goede bestemming en context voor het werk. ”Deze discussie hoort hier thuis en kunnen wij op de Leidse universiteit, bolwerk van vrijheid, als geen ander met elkaar voeren,” meldt voorzitter Annetje Ottow op de website van Universiteit Leiden.