Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hellup! Er is een wintermug actief

Door Lotte van den Elsen 11 januari 2019

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit even lezen. Want de wintermug is gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn. 

Geen winterslaap

De gewone huissteekmug, die we in de zomer zien, is nu niet actief. De muggen die nu gespot worden zijn, volgens muggendeskundige Arnold van Vliet (Universiteit Wageningen), molestugmuggen. Deze muggensoort houdt geen winterslaap.

Westnijlvirus

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien’,’ zegt Arnold tegen het AD. Mensen met het westnijlvirus hebben griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, zegt Arnold.

Hebben wij in Leiden last van muggen?

In Leiden hebben een aantal Leidenaren via Muggenradar doorgegeven hoeveel overlast zij ervaren. Vooral in het Noorderkwartier zijn er veel meldingen gedaan van ‘een beetje overlast’, in de Hoge Mors en in Leiderdorp is er ‘veel overlast’ gemeld. Je kunt op de website zelf ook eventuele overlast melden. Er is ook nog een grappige tool op de website waarmee je kunt checken wat de voorspelling is voor de komende dagen, qua muggenoverlast. Een soort buienradar, maar dan voor insecten dus.

overlast in Leiden | Beeld: Muggenradar

Lees ook:

Gezocht: Proefpersonen die zonder OV-chipkaart willen reizen

Reis jij regelmatig met de trein tussen Leiden en Den Haag? Dan is de NS op zoek naar jou. Het vervo...
Lorenzo

Kijktip! Bekende Leidenaren te zien in het programma Steenrijk, straatarm

Wij hebben een leuke kijktip voor je! Vanavond - 9 januari - kun je namelijk bekende Leidse gezichte...

Van taxichauffeur naar eigen modellenbureau, Miranda deed het: ‘Niet denken, maar doen!’

Deze week in onze rubriek 'Ondernemer uitgelicht' horen wij het super interessante verhaal van de Le...