Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handige app: zo check je waar in Leiden teken zijn

Door Carin van der Meij 30 juni 2020

Niet alleen wij, ook teken zijn dol op het mooie weer. In juni en juli slaan de beestjes het vaakst toe in Nederland. Geen pretje! Een gewaarschuwd mens telt voor twee: met deze nieuwe app weet je waar in Leiden en omgeving je moet oppassen voor teken.

Voor wie nog nooit een teek heeft gezien: de beestjes lijken op kleine platte spinnetjes. Teken komen voor in bossen, heidevelden, maar ook in tuinen, parken en speeltuinen. Teken kunnen door te bijten ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme.

Tekenradar

Het is duidelijk: een teek wil je het liefst ook op anderhalve meter afstand of meer houden. Dit kun je onder andere doen door de website Tekenradar regelmatig te checken. Op deze website worden de meldingen van tekenbeten in heel Nederland bijgehouden. Je kunt niet alleen zien of er in en rondom Leiden mensen het ‘slachtoffer’ zijn geweest van deze vervelende beestjes, je kunt ook een tiendaagse tekenverwachting bekijken.

Nieuwe app: Nature Today

Er is nu ook iets nieuws: een app! Vorige week is de app Nature Today gelanceerd. De app kan voor elke vierkante kilometer in Nederland een verwachting geven hoeveel teken daar zijn, dit zodat je er op bedacht bent en een tekenbeet hopelijk kan voorkomen.

Onderzoekers van de universiteiten Twente en Groningen hebben de maandelijkse tekenvangsten van de afgelopen tien jaar gecombineerd met verschillende data en satellietbeelden en in de app verwerkt. Nu kun je dagelijks checken of er een Teken-alert is in jouw buurt.

Wil je meer weten over teken en wat te doen bij een tekenbeet? Check dan de website van de Week van de Teek voor tips en informatie.

Lees ook:

Nieuw stukje Singelpark: de laatste brug ligt op zijn plek

Als het Singelpark af is, kunnen we in Leiden een prachtig rondje wandelen langs de singels. Onderde...

Nieuw in Leiden: maak kennis met Café Scheltema

De stad borrelt en leeft weer! Van clubs die omgetoverd worden tot biergarten en hele pleinen die de...

Jawohl, sehr toll! Leiden krijgt een biergarten

Een biergarten is nou typisch iets in de categorie: hebben we nog niet in Leiden, maar willen we wel...