Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Einde van een tijdperk! Odessa Leiden gaat na 40 jaar definitief sluiten

Aangeboden door Odessa Leiden 20 november 2019

Hoor je de naam ‘Odessa’, dan weet je als Leidenaar direct over welke zaak het gaat. Ontelbare feesten zijn er geweest in het pand aan de Hogewoerd. Een begrip in Leiden dus, maar niet voor lang meer. Na bijna 40 jaar heeft eigenaar Bert Jansen (65) besloten het café te sluiten.

Op 1 januari 2020 is het over en uit voor uitgaansgelegenheid Odessa. Daarmee gaat Bert het 40-jarige jubileum van de zaak nét niet halen, want de officiële opening was op 16 januari 1980.

Reden van vertrek

Bert vertelt ons de reden van dit moeilijke besluit. “Het is niet meer te doen. Elke maand ging er geld bij. De wereld is veranderd en Odessa past daar niet meer in. Dat geeft niet, het is goed zo.” De eigenaar heeft vrede met de sluiting en blikt terug op mooie herinneringen. “Ik heb een geweldige tijd gehad, heel veel gelachen en heel veel leuke mensen ontmoet.”

Herinneringen

Al bijna veertig jaar lang is Odessa een geliefde plek voor feestend Leiden. “Mensen hebben hier herinneringen gemaakt. Hun man of vrouw leren kennen. Ik heb bijgedragen aan een heleboel huwelijksgeluk.”

Proosten op mooie herinneringen

Odessa gaat dus bijna sluiten en Bert heeft voor de laatste weken veel leuks in petto. “We gaan er nog zes mooie feestweken van maken. Er heeft in al die veertig jaar iets van 400 man personeel hier rondgelopen. Als je alle afwassers en glazenophalers meetelt, dan kom je zelfs wel op de 2000 man. Op zondag 29 december van 15.00 tot 19.00 uur is daarom iedereen welkom om te proosten en mooie herinneringen op te halen.”

Garagesale

Ook gaat de ondernemer een garagesale houden. “Alles wat los in het pand staat, ga ik verkopen. Ik moet het leeg opleveren. De lampen, glazen en kannen, tafels en stoelen, schilderijen, alles. Als er na 31 december nog drank overblijft, gaat dat ook in de verkoop. De garagesale is op zaterdag 4 januari van 10.00 tot 18.00 uur.”

Eindejaarsfeest wordt allerlaatste feestje

Odessa sluiten zonder een goed feestje is natuurlijk geen optie. Het eindejaarsfeest op 31 december is heel toepasselijk het allerlaatste feestje dat je in Odessa kunt vieren.

Toekomst van Bert

Niemand hoeft zich zorgen te maken om Bert zelf. De sympathieke ondernemer heeft plannen zat. Stilzitten? Sowieso niet. “Nee, ik ga me niet vervelen hoor. Verticaal tuinieren, dat wordt mijn volgende project. Op mijn eigen huis? Nee, projectmatig. Grote gebouwen wil ik doen.”

Het laatste van Bert hebben we dus nog niet gehoord. Wel van Odessa. Vanaf 1 januari is dat niet meer. Wat zijn jouw herinneringen aan Odessa?


Meer over Odessa Leiden ontdekken?

Odessa Leiden vrijetijd en uitgaan

Vandaag gesloten

Hogewoerd 16-18, Leiden

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan

Lees ook:

Bert (64) is al 40 jaar kroegbaas: ‘Ik was gewoon een opstandige homo die een eigen plek wilde’

Sommige ondernemers zijn zó bekend in Leiden, dat ze bijna een legende zijn geworden. Zo ook Bert, v...
uitgaan leiden

Heimwee: 3 x uitgaansplekken die weg zijn uit zijn Leiden

We zijn altijd blij als er een nieuw tentje opent in Leiden, maar het is natuurlijk ook super jammer...