Dit is de uitslag van de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland

Door Lotte van den Elsen 21 maart 2019

De stemmen zijn geteld! De uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Zuid-Holland is bekend: Forum voor Democratie (FvD) is de grote winnaar geworden. We zetten de uitslag voor je op een rij. 

De partij van fractievoorzitter Thierry Baudet – die voor het eerst meedeed aan de Provinciale Statenverkiezing – is met 11 zetels in één keer de grootste partij van de provincie geworden. De nieuwkomer haalde 16,1 procent van de stemmen. Na FvD is de VVD de grootse partij in Zuid-Holland. Vier partijen kregen geen zetel. En waar alle partijen wat inleverden, ging GroenLinks van 3 naar 5 zetels, en Denk van 0 naar 1.

Alles op een rij

Forum voor Democratie: 11
VVD: 9
GroenLinks: 5
D66: 5
PvdA: 5
CDA: 4
PVV: 4
ChristenUnie: 3
50Plus: 2
Partij voor de Dieren: 2
SP: 2
SGP: 2
Denk: 1
Lokale Partijen Zuid-Holland: 0
Nida: 0
Code Oranje: 0
Jezus Leeft: 0

Opkomst

De opkomst in Zuid-Holland lag hoger dan die van de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2015. In de grootste steden, Rotterdam en Den Haag, was de opkomst respectievelijk 44,7 en 49,2 procent – tegenover 35,1 en 40.7 vier jaar geleden.

Eerste Kamer

Forum voor Democratie wordt ook meteen de grootste partij in de nieuwe Eerste Kamer, die op 27 mei door de Statenleden wordt gekozen. De partij komt in een keer de senaat binnen met 12 zetels, maar de VVD heeft er ook altijd nog 12. Zoals het er nu naar uitziet haalt de VVD dit niet meer in.

Lees ook…

Uitslag Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen: dit stemden we in Leiden in 2019

Het zit er weer op. De stemmen zijn geteld. Maar voor wie hebben we de meeste bolletjes rood gekleur...

Meer over

Nieuws