Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Corona maakt comeback’: deze nieuwe maatregelen gelden nu in Leiden

Door Jantine van den Hoven 18 september 2020

Leiden staat er niet goed voor in de bestrijding van het coronavirus. In onze stad geldt het risiconiveau ‘zorgelijk’.  Maar naast de nieuwe landelijke maatregelen gaat de veiligheidsregio waar Leiden onder valt geen extra lokale maatregelen treffen.

Burgemeester Lenferink gaat inzetten op het aansporen van Leidenaren om zich aan de coronaregels te houden. “Dat zijn we in de zomer een beetje vergeten. We zijn laks geworden”, zegt hij na de persconferentie tegen Unity.NU. Er komen voorlopig nog geen extra lokale maatregelen. Wel gaat de gemeente beginnen met een gerichte communicatiecampagne. De doelgroep voor die campagne is vooral jonge mensen. “Dat gaan we proberen we via scholen, buurthuizen, en jeugd en jongerenwerk. Want zoals het nu gaat, kan niet.”

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn. In de persconferentie gaf een bezorgde premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat. Daarom is het enorm belangrijk om de basisregels rondom corona te volgen.

Bob Meijer van de Brasserie Groep zegt daarover: “De verandering in sluitingstijden is voor onze zaken wel oké. We moeten waarschijnlijk wel een paar bruiloften verzetten of laten schrappen, qua aantal gasten. Maar, aan de andere kant vind ik dan wel dat er gehandhaafd móét worden op groepsvorming in parken, straten en huizen. Alleen zo blijft het eerlijk voor iedereen.”

Een andere regel is dat er maximaal 50 personen bij elkaar mogen komen, dat was eerst nog 100. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Er zijn een paar uitzonderingen: scholen, uitvaarten, demonstraties en religieuze bijeenkomsten.

Een ander genoemde verandering in de regels is dat snotterige kinderen tot en met 12 jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten.

Corona in Leiden

In onderstaande grafiek kan je het aantal geregistreerde besmettingen in Leiden vanaf het begin tot nu zien.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde coronabesmettingen er in totaal in Leiden zijn (geweest) vanaf het begin tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Leidenaren er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Leidenaren die aan corona overleden zijn.

Meer over

Corona Nieuws