Mysteries

Leids weetje! Hier komt de stadsnaam Leiden vandaan

Mysteries
3 maart 2018

Het is tijd om weer een mysterie op te lossen. Dit keer gaan wij op zoek naar het antwoord op de vraag: waar komt de stadsnaam Leiden eigenlijk vandaan?

Dit is waarom Leidse grachtenpanden een hekje voor hun gevel hebben

Mysteries
24 februari 2018

Elke week lossen wij een Leids mysterie voor je op. Dit keer een mysterie van lezer Sammie. Zij stelde ons de vraag: waarom hebben Leidse grachtenpanden een hekje op de…

Mysterie: Hoe komen deze Leidse restaurants aan hun naam?

Mysteries
17 februari 2018

Ooit wel eens afgevraagd waarom een restaurant een bepaalde naam draagt? Wij wel. En daarom zijn wij op zoek gegaan naar de geschiedenis van drie restaurantnamen in Leiden. 

Leids feitje! Hier komt de wijknaam De Kooi vandaan

Mysteries
10 februari 2018

De Kooi. Elke Leidenaar is wel bekend met deze wijk in Leiden-Noord. Maar waar komt de wijknaam eigenlijk vandaan? Wij zoeken het voor je uit. 

Leidse glibbers opgelet! 10 x betekenissen van Leidse achternamen

Leidenaren
6 februari 2018

Hallo Leienaar, weet jij wat jouw achternaam betekent? Piet van Sterkenburg wel. Piet heeft een fantastisch boek geschreven over 30.000 Leidse familienamen en de betekenis ervan. Je draagt je achternaam…

Mysterie: waarom verkopen (Leidse) benzinestations haardhout?

Mysteries
3 februari 2018

Is het je wel eens opgevallen dat veel benzinestations haardhout verkopen? Ook in Leiden wordt dit verkocht. Maar waarom is dit eigenlijk?    

Grappig! De Diefsteeg is ook echt vernoemd naar dieven

Mysteries
27 januari 2018

De Diefsteeg is bij veel Leidenaren wel bekend, het is een zijstraat van de Breestraat. Maar wist jij dat de Diefsteeg vroeger een andere straatnaam had? Wij zochten het voor…

Wist jij dit? De oorsprong van ‘het kiekje’ komt uit Leiden

Mysteries
20 januari 2018

Je hebt dit monument vast en zeker wel eens gezien. Misschien als je langs de Rijnsburgersingel of Steenstraat aan het lopen was. Maar je kunt hem ook goed zien als…

Wat doet die man met zijn open mond boven restaurant In Den Gapenden Eter?

Mysteries
13 januari 2018

Is het je wel eens opgevallen dat boven de gevel van restaurant In Den Gapenden Eter een beeldje hangt. Het is een beeldje van een man die zijn tong uitsteekt….

Fact! Hier komt de naam station Leiden Lammenschans vandaan

Mysteries
6 januari 2018

Iedereen kent wel station Leiden Lammenschans. Sinds 1961 staat dit station in het zuiden van de sleutelstad. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Wij zochten het voor je uit.

Pagina 1 van 3