Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Visje eten en een goed gesprek met… Sabine: ‘De markt is onderdeel van mijn brakke middag ritueel’

Door Amber Bakker 20 juli 2019

We hebben onze hengel weer uitgegooid op de zaterdagse markt. Dit keer vingen wij de studente Sabine. Zij lust geen haring, dus hebben we gezellig een lekkerbekje gedeeld.

Sabine studeert film- en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ze vertelt: “Ik ben geboren en getogen in Almere, maar voor mijn eerste studie ben ik naar Leiden verhuisd. Inmiddels woon ik hier alweer vier jaar.” Het mooiste aan Leiden vindt Sabine de geschiedenis van de stad, maar de markt mag er natuurlijk ook zeker wezen.

Brakke zaterdag

We treffen Sabine niet op haar allerfitst. “Ik ben student en ik vind het leuk om naar feestjes te gaan. Gisteren had ik een verjaardag in de WW, dat is een beetje laat geworden,” lacht Sabine. De studente vindt het fijn om op een brakke zaterdag over de markt te lopen. “Het liefste doe ik op zo’n dag niks, maar voor de markt ga ik toch mijn bed uit. Dan kan ik lekker uitwaaien, ik haal wat vers fruit en vaak ook een visje. Na zo’n middagje voel ik me al een stuk beter.”

Dronken studenten

We vragen Sabine wat het gekste is dat ze op de markt heeft meegemaakt. Hier moet ze even over nadenken, maar ze komt al snel met een origineel antwoord. “Als je rond zes uur ’s ochtends hier rondloopt zie je de marktkoopmannen al opbouwen. Studenten proberen dan alvast wat eten te scoren, maar marktkoopmannen mogen pas vanaf 08.00 uur hun spullen verkopen. Ik heb ook wel eens een dronken student tegen een marktkraam aan zien fietsen.”

Na het visje gaat Sabine weer verder om bij een kraampje verse sinaasappelsap te halen. “Van dat sapje knap ik zo erg op! Ik vind de marktwandeling echt het beste van mijn brakke zaterdagritueel.”

Lees ook:

fred vis happen haring

Visje eten en een goed gesprek met… Fred: ‘Al vijftig jaar ga ik elke week naar de markt’

Een keer per maand gooien we onze hengel uit op de zaterdagse markt in Leiden voor onze nieuwe rubri...

Vaste gezichten: 6 x marktkoopmannen van de zaterdagmarkt in Leiden

In alle vroegte is de Leidse markt op haar mooist. De stilte voor de storm aan moeders met kinderwag...

Meer over

Leidenaren