Turkse Ege studeert in Leiden: ‘Rond 3 oktober wilde ik eerst terug naar huis, maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan’

ege
Beeld: indebuurt

De oudste universiteit van Nederland is gevestigd in onze sleutelstad. Dit zorgt voor veel aanzien vanuit het buitenland. De studenten van Universiteit Leiden komen overal vandaan. Wij spreken Ege (18) uit Turkije, waarom is hij naar Leiden gekomen?

Ege woonde in Instanbul voordat hij naar Leiden kwam. “Ik ben niet geboren in Istanbul, maar daarnaartoe verhuisd omdat de middelbare school daar beter is. Mijn ouders konden vanwege hun werk niet mee verhuizen, dus woonde ik in Istanbul bij mijn oma.” Na de middelbare school vertrok de broer van Ege naar Canada. “Ik wilde ook graag in het buitenland studeren, maar Canada was te duur voor mij. In Leiden woonden al vrienden en de universiteit staat net als de masters goed aangeschreven. Daarom besloot ik om hiernaartoe te komen.”

ege
Ege met vrienden in Turkije (Beeld: Ege)

Leidens Ontzet

Het grootste feest van het jaar: Leidens Ontzet. Heeft Ege dit meegemaakt? “Ik zag dat er extra vrij was die week, geen idee waarom. Ik dacht eraan om een weekje terug te gaan naar mijn familie, maar een vriend zei dat ik hier echt moest blijven en dit niet mocht missen.” Had die vriend overdreven? “Nee, ik vond het echt heel leuk. Die dagen heb ik veel mensen leren kennen en ben ik naar verschillende feestjes geweest. Ik heb ook hutspot gegeten, dat was erg lekker.”

Ege
Internationale avond bij Einstein (Beeld: Ege / ISN Leiden)

Ouders naar Leiden

Ege wilde dus eigenlijk die week naar huis toe. Heeft hij af en toe last van heimwee? “Ik mis mijn vrienden eerder dan mijn ouders. Dit komt denk ik omdat ik al vijf jaar bij mijn oma heb gewoond voordat ik hier kwam.” Wat misschien ook helpt, is dat zijn familie hem hier vaak komt opzoeken. “Er is al een vriend langs geweest, mijn oom en tante, mijn oma en mijn ouders zelfs twee keer. Zij vinden Leiden ook heel leuk. Als het mogelijk is zouden ze misschien hierheen willen verhuizen.”

Leuke plekjes

Wat vindt Ege leuke plekjes in de sleutelstad? “Ik vind Paco Ciao bijzonder, de Pelibar is leuk voor uitgaan en de markt op zaterdag is gezellig om een rondje over te lopen. Het is ook fijn dat het strand zo dichtbij is, daar kom ik graag.”

ege
Op warme dagen lekker naar het strand met vrienden (Beeld: Ege)

Verkeerde locatie

Ege vertelt dat hij het leuk vindt dat de gebouwen van Universiteit Leiden door heel de stad staan. Maar, daardoor had hij ook een inschattingsfout gemaakt. “Voordat ik hiernaartoe kwam had ik op internet al naar foto’s gekeken. Het gebouw zag er zo mooi uit, maar hier leek het ineens heel anders.” Ege had namelijk gekeken naar het hoofdgebouw en niet naar de faculteit Pieter de la Court, waar hij zijn lessen zou gaan volgen. “Deze faculteit is ook mooi hoor, het is een modern en ik ben nog steeds tevreden, het is alleen niet wat ik had verwacht.”

Toekomst

Hoe zien de komende jaren voor Ege eruit? “Ik woon nu nog in Den Haag, omdat ik in Leiden nog geen plekje heb kunnen vinden. Na de zomer zou ik het liefst hierheen verhuizen. Maar het belangrijkste is dat ik mijn bachelor psychologie haal.” En als die bachelor binnen is? “Misschien ga ik hier nog een master volgen of een stage lopen, maar dat zou ook nog in een ander land kunnen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Gezocht: Leidenaren met een bijzonder beroep”

Gezocht: Leidenaren met een bijzonder beroep

pexels
Ga naar “Gezocht: Leidenaren met groene vingers!”

Gezocht: Leidenaren met groene vingers!

Groenesteeg leiden sleutelstad
Ga naar “Tweelingzussen Jihad en Aisha ontwerpen jurken: ‘We houden van glitter!’”

Tweelingzussen Jihad en Aisha ontwerpen jurken: ‘We houden van glitter!’

Leidse ontwerpsters

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “L’Oréal mascara en lip make-up van € 29,98 voor € 14,99”

L’Oréal mascara en lip make-up van € 29,98 voor € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “PLUS Nederlandse Paprikamix van € 1,99 voor € 0,99”

PLUS Nederlandse Paprikamix van € 1,99 voor € 0,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022
Ga naar “Alle AH Sla groot- verpakkingen van € 2,29 voor € 1,72”

Alle AH Sla groot- verpakkingen van € 2,29 voor € 1,72

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker BSO bij Floreokids”

Pedagogisch medewerker BSO bij Floreokids

 • FloreoKids
 • Parttime
FloreokidsFloreokids

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bij Floreokids”

Pedagogisch medewerker bij Floreokids

 • FloreoKids
 • Fulltime/Parttime
FloreoKids

Topper

Agenda

Ga naar “Gesprekspicknick Singelpark”

Gesprekspicknick Singelpark

 • Iederal
 • 28 augustus 2022

Topper