Student Sara (23) is activistenleider: ‘We willen Leidenaren laten praten over ‘ja’ zeggen, in de slaapkamer en daarbuiten’

Beeld: Sara Verlee

Amnesty International voert binnenkort actie in Leiden. Dat op zich is natuurlijk al interessant, maar wij zijn ook benieuwd naar de mensen áchter de acties. We stellen je voor aan Sara, activistenleider bij Amnesty.

Sara is 23 jaar oud en is opgegroeid in Zeeland, maar verhuisde voor haar studie naar Leiden. En die studie, dat is meteen al een bijzondere. Sara heeft namelijk een bachelor en master Sinologie (Chinese taal en cultuur). Op dit moment volgt ze nog een opleiding voor docent Chinees. Naast haar studie werkt ze nog in de keuken van Vooraf en Toe.

Eigen podcast

Als ze dan niet studeert of werkt, zet ze zich graag in voor anderen. “Ik werk onder andere aan een podcast over hoe het is om biseksueel te zijn. Er is weinig zichtbaarheid voor mensen die op meer dan één gender vallen. Met die podcast hoop ik begrip te creëren voor dit onderwerp bij iedereen.” Voor de podcast is Sara nog op zoek naar mensen die graag met haar in gesprek willen.

#letstalkaboutyes

Vanuit dezelfde overwegingen is ze aangesloten bij de campagne #letstalkaboutyes van Amnesty International. “Van 29 juni tot 3 juli organiseren we de ‘consentweek’. Met de campagne willen we jongeren helpen het gesprek aan te gaan over seks en instemming.” Even wat achtergrondinformatie over de campagne. Amnesty schrijft op de website: “In Nederland is meer dan één op de tien vrouwen verkracht. De daders worden vaak niet bestraft. Als er geen tekenen zijn van dwang of geweld, ben je volgens de wet niet verkracht. Dit is een probleem omdat 70% van de slachtoffers uit angst ‘bevriest’ en zich niet kan verzetten.”

Verhaal gaat verder onder de afbeelding

Nadenken over hoe je ‘ja’ zegt

Amnesty vindt dat die wet moet veranderen naar een wet die seks zonder wederzijdse instemming noemt wat het is: verkrachting, en dát ook strafbaar maakt. Vandaar dus ‘consentweek’ en de campagne #letstalkaboutyes. Sara: “Op maandag 29 juni starten we in Leiden. Met stoepkrijt schrijven we leuzen op de vloer en gaan het gesprek aan met Leidenaren. We hopen dat mensen dan even nadenken over hoe zij ‘ja’ zeggen. En niet alleen in de slaapkamer hoor, ook als iemand vraagt of hij/zij een foto van je mag maken. Ook dan is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Zeker als je het niet wilt.”

Opkomen tegen onrecht

Op de vraag waarom ze zich inzet voor dit doel, is Sara’s antwoord duidelijk: “Ik krijg energie van het helpen van mensen. Ik heb heel veel moeite met onrecht in de wereld. Daar móét ik iets aan doen. Als je niet gezien wordt, vind ik dat ook een groot onrecht. En veel ‘survivors’ zoals we de slachtoffers van verkrachting noemen, voelen zich denk ik niet gezien of begrepen.”

Ontspannen bij de kringloop

De 23-jarige Leidse is dus echt een bezige bij; werk, studie, goede doelen. Maar ontspanning is ook belangrijk. “Goede vraag! Als ik even wil ontspannen ga ik naar de kringloopwinkel. Mijn favoriet? Vereniging Kringloop Project, die naast Café de Roze Beurs. De mensen zijn daar ontzettend vriendelijk en er zit een hoop moois tussen de spullen.”

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Steven en Kim liepen stage in Italië en werden verliefd: ‘Het was net een filmscène’”

Steven en Kim liepen stage in Italië en werden verliefd: ‘Het was net een filmscène’

Kim en Steven
Ga naar “Leidse agenten Esther en Babet zijn een hit op Instagram: ‘Zo kunnen we de jeugd bereiken’”

Leidse agenten Esther en Babet zijn een hit op Instagram: ‘Zo kunnen we de jeugd bereiken’

jeugdpolitie
Ga naar “Karen vond de liefde in India: ‘Krishna had een heel ander leven dan ik’”

Karen vond de liefde in India: ‘Krishna had een heel ander leven dan ik’

Karen en Krishna India

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00”

Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “AH Spinazie zak 400 gram van € 1,99 voor € 1,49”

AH Spinazie zak 400 gram van € 1,99 voor € 1,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aviko Supercrunch van € 2,59 voor € 1,99”

Aviko Supercrunch van € 2,59 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Raamhor rolbaar € 39,95”

Raamhor rolbaar € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Sterrenhemel laserprojector € 29,95”

Sterrenhemel laserprojector € 29,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopadviseur Leiderdorp Parttime | 20-24 uur”

Verkoopadviseur Leiderdorp Parttime | 20-24 uur

 • totaalBED Leiderdorp
 • Parttime

Topper