Renée (92) verloor haar grote liefde maar blijft altijd positief: ‘De meeste mensen deugen’

Aangeboden door Het Gouden Hart

Renée met een krantenartikel van toen haar moeder 100 werd. Foto: indebuurt

Als je op leeftijd raakt is het des te belangrijker om zelf de slingers op te hangen. Renée Kalkman, die een veelbewogen leven achter de rug heeft, is 92 maar heeft daar geen enkele moeite mee. Deze positieve dame woont in een fijn appartement van Het Gouden Hart Leiden en verveelt zich nooit: “Er is hier altijd wel wat te doen.”

Aan de zuidelijke rand van het historische Leiden ligt woonlocatie Het Gouden Hart, met ruime, rustige appartementen met eigen voorzieningen. Renée woont er nu anderhalf jaar en heeft het erg naar haar zin. Voor haar is Het Gouden Hart geen ‘verzorgingshuis’, maar een echt thuis.

En zich vervelen? Welnee! “Ik heb altijd wel wat te lezen, iets te zien of er is een leuke activiteit beneden. En de zorgmedewerkers zijn áltijd gezellig”, vertelt Renée.

Tweede Wereldoorlog

Renées positieve instelling is er altijd al geweest. Ook als jong meisje zag ze altijd de mooie kant van het leven. “Misschien komt dat doordat mijn familie heel veel narigheid heeft doorstaan. De familie van Renées vader is Joods en niemand heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd behalve hij. Je leert daardoor de waarde van goede dingen kennen. De meeste mensen deugen, dat is wat ik óók geleerd heb. En ik heb altijd genoten van de kleine dingen des levens en ontwikkel mijzelf graag. Zo zit ik bij een literatuurkring (boekenclub) en schilder ik graag, al gaat dat de laatste jaren wat moeizamer”, vertelt Renée.

Met die laatste hobby creëerde ze de meest uiteenlopende portretten: trots laat ze er eentje zien. Ook haar andere creaties zijn stuk voor stuk prachtig. Renée vond het schilderen zo leuk dat ze op latere leeftijd nog een avondcursus van zes jaar bij de Academie voor de Sierkunsten volgde. Renée: “Jezelf ontwikkelen en creatief bezig zijn houdt je jong.”

Lees verder onder de foto’s >

Grote liefde

Ook een Grote Liefde ontbrak niet in Renée’s leven: “We leerden elkaar kennen op de één na laatste avond van mijn vakantie in Oostenrijk, toen ik 21 was. We vonden elkaar aardig en bleven corresponderen. Op een keer kwam hij naar Antwerpen waar ik opgroeide en toen hebben we veel uitstapjes gemaakt. We hadden zoveel interesses gemeen, zoals kunst en muziek.. daar konden we uren over praten!” vertelt Renée met een gelukzalige glimlach op haar gezicht.

Er volgden 47 gelukkige jaren en het paar werd gezegd met een zoon, die geregeld op bezoek komt. Renée: “We hebben altijd in Voorschoten gewoond waar ik onder andere actief was bij de katholieke kerk. Helaas is mijn man inmiddels overleden, maar ik ben dankbaar voor alle fijne jaren met hem. Nooit hadden we onenigheid.”

Geen dag spijt gehad

Omdat ze absoluut niet wilt dat haar zoon zich zorgen over haar maakt, ging Renée zo’n twee jaar geleden op zoek naar een fijne woon-zorglocatie. Renée: “We stuitten al snel op Het Gouden Hart. En ik moet zeggen: ik heb nog dag spijt gehad. Het appartement is fijn, de medewerkers aardig en er is altijd wel wat te doen. Zo is het elke woensdagmiddag spelletjesmiddag en we eten gezamenlijk in het restaurant. Ook is er elke vrijdagmiddag een borrel waar je van een lekker wijntje kunt genieten.”

De locatie van Het Gouden Hart Leiden bestaat uit twee delen: het originele deel en een gerenoveerde vleugel. Het restaurant is modern en sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien, inclusief een gezellig stadscafé. De hoge ramen laten veel licht binnen en maken het een aangename plek om bij te kletsen of in alle rust van je koffie te genieten. “Ik ben er voorlopig nog. Mijn moeder is 103 geworden en dat wil ik ook!” lacht Renée.

Kom naar de open dag!

Wil je zélf de sfeer proeven bij Het Gouden Hart Leiden? Kom dan naar de open dag op zaterdag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur. Er is dan volop gelegenheid om de locatie te bekijken, het zorgteam te ontmoeten én al je vragen te stellen.

De open dag is er voor iedereen: voor eventuele nieuwe bewoners, buurtbewoners, vrijwilligers en potentiële nieuwe medewerkers. Schrijf je in via: www.hetgoudenhart.nl/opendag.

Het Gouden Hart

Bachstraat 712, 2324 HG Leiden

Meer informatie

Het Gouden Hart

Bachstraat 712, 2324 HG Leiden

Meer informatie

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Oproep! Indebuurt zoekt ongewone kersttradities”

Oproep! Indebuurt zoekt ongewone kersttradities

Ga naar “Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Leiden ”

Is er sprake van een corona-babyboom? Zoveel baby’s zijn geboren in Leiden 

Ga naar “Edwin is DJ voor kinderen: ‘Na Lang Leve de Liefde kreeg ik veel blije berichten’”

Edwin is DJ voor kinderen: ‘Na Lang Leve de Liefde kreeg ik veel blije berichten’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49”

Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49

  • Hoogvliet
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022