Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse ondernemers maken plannen voor de toekomst: ‘Met mondkapje op een biertje drinken kan niet’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 3 mei 2020

Je kent het wel: je kijkt eerder opgenomen Netflixseries, Boer zoekt vrouw of ‘The Voice’ en je denkt ineens: wow, wat staan die mensen dicht bij elkaar! Waarom houden ze geen afstand? De anderhalvemetermaatschappij heeft al behoorlijk wat impact. We vroegen aan Leidse horeca-, theater en evenementenbedrijven wat het voor hen betekent om in een anderehalvemetersamenleving weer open te gaan. 

Eigenaar Mark Snijers (35) van Café van Hout: “Een anderhalvemetersamenleving is voor ons waarschijnlijk niet te doen. Ons café is gewoon te klein om anderhalve meter uit elkaar te kunnen zitten. Als iemand bijvoorbeeld naar de wc moet, moeten alle andere gasten naar buiten, want alleen het gangpad is niet eens anderhalve meter breed.”

Eerste stap

Mark vertelt verder: “Een start van de opening van de horeca met 20 personen tot 30 personen binnen zou een mooie en haalbare eerste stap zijn. Of dat je aan de bar mag zitten met een mondkapje op, maar dat lijkt me erg moeilijk om zo een biertje te drinken.”

Een onderzoek met veel vragen

Monique Aalbers (49) van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal: “We zitten nog heel erg in de onderzoekende fase. Een voorbeeld: normaal kunnen we in de schouwburg 500 man ontvangen. Nu nog maar 80 personen. En dan krijg je meer vragen als: mag je als gezin wel bij elkaar zitten? Wordt dit financieel haalbaar? Zijn er andere initiatieven die wel mogelijk zijn?”

“Het gaat niet alleen om voorstellingen, maar ook congressen, evenementen en feestjes zoals ‘Ongehoorzaam’.”

Alle opties onderzoeken

Ook de eigenaren van restaurants denken na over de heropening met de anderhalvemetermaatregel.

Veiligheid van de gasten en personeel

Bijvoorbeeld Heleen Duivenvoorde van Rebel Horeca Groep. Zij denkt onder andere na over de veiligheid van de gasten en het personeel: “We hebben gekeken naar wat de routing in onze zaken zou kunnen zijn. Naar eventueel wat tafels weghalen of schermen plaatsen tussen de tafels. En als je binnenkomt kun je jezelf meteen desinfecteren.”

“We zijn dagelijks bezig met plannen, want we staan te trappelen om open te gaan.”

Heleen heeft voor elke maatregel van het kabinet een plan klaarliggen op de plank: “We moeten nog afwachten waar de regering mee komt. We hebben al diverse plannen op de plank liggen om open te gaan. Als we op 19 mei horen dat wij vanaf 20 mei open mogen (mits we aan bepaalde regels voldoen), dan pakken we het plan van de plank wat daar op aansluit en dan gaan we meteen open.”

Positieve plannen maken

Evenementenorganisator Casper van Ongekend Events (Leidse events als Borrel071, Ongehoorzaam, Fuif en Frits): “We denken bijvoorbeeld na over kleinschaligere evenementen, maar het is best ingewikkeld om je daarop voor te bereiden. Mensen komen toch voor een bepaalde sfeer, die sfeer is erg belangrijk en met anderhalve meter afstand waarschijnlijk niet haalbaar. We kunnen bijvoorbeeld geen events organiseren waarbij je in de rij moet voor muntjes, drankjes of het toilet.”

“En bij veiligheid moet je ook denken aan fouilleren bij een feest, hoe werkt dat? Als er een situatie is, kun je dan wel met zijn allen via de nooduitgang naar buiten?”

Einstein door Rebel Horeca Groep
Einstein (Beeld: Rebel Horeca Groep)

Lees ook:

Het diamanten huwelijksjubileum van Bep en Frits in coronatijden: ‘Ineens stond er een draaiorgel voor de deur’

Soms ga je ernaar op zoek en soms loop je toevallig tegen de leukste verhalen aan. Zo werd onze gast...

Dit missen jullie in Leiden het meest tijdens de coronacrisis

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn horecazaken gesloten en z...

Een uitvaart in coronatijd: ‘Er is nog zoveel wél mogelijk’

In coronatijd is alles anders en dat geldt helaas ook voor uitvaarten. Er mogen maar maximaal dertig...