Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niels startte De Sportanen in Leiden: buitenschoolse opvang en sportclub in één

Aangeboden door De Sportanen 10 februari 2020

Stel je voor, je kind wordt na school opgehaald voor de opvang, om daar vervolgens lekker te sporten; binnen of buiten en elke keer iets anders. Na afloop nog een gezonde snack en jij haalt na je werk een blij en rozig kind op. Klinkt goed? Maak kennis met Niels Donders (30). Hij startte in Leiden met De Sportanen dat is precies wat we hier omschrijven: kinderopvang en sportclub in één.

Als je met Niels aan tafel zit, bestaat er geen twijfel over dat hier een superenthousiaste en ondernemende man zit. Zo energiek als hij praat, beweegt hij ook. En hij loopt óver van de ideeën voor zijn bedrijf De Sportanen. En eerlijk is eerlijk, dat is ook in al zijn eenvoud net zo simpel als geweldig: een buitenschoolse opvang (Sport BSO) waar kinderen van 4 tot 13 jaar ook sporten.

Leuk, gezond én goed

Niels is zelf een fanatiek sporter én heeft een passie voor werken met kinderen. Die combinatie, plus de ervaring en kennis die hij opdeed tijdens zijn pedagogische opleiding, brachten hem op zijn idee.

(Lees verder onder de afbeelding)

Sportanen Niels voetbalveld pionnen
Beeld: indebuurt Leiden

Hij vertelt: “Sporten is leuk en sporten is gezond. Maar het is ook heel goed voor kinderen. Want ze leren er van alles door. Omgaan met anderen, groepsdynamiek, delen, omgaan met teleurstellingen als je verliest, noem maar op. Allemaal waarden die superbelangrijk zijn voor kinderen, waar ze hun hele leven iets aan hebben.”

Niels vertelt bevlogen over zijn idee, dat hij al had toen hij nog maar twintig was. Na zijn opleiding en verschillende banen als onderwijsassistent en in de kinderopvang, besloot hij begin 2019 de stap te wagen en zijn eigen onderneming te starten. De geboren Zeeuw woonde toen inmiddels in Leiden en richtte zijn Kinderopvang De Sportanen op.

Na school: sportles

Een onderkomen vond hij bij de Leidse voetbalclub Lugdunum. Ideaal, want daar zijn sportvelden en buitenruimte genoeg voor de buitensporten en -spellen. Er is een grote voetbalkantine voor de binnenactiviteiten. Én het terrein is omringd door een hek, dus kinderen kunnen er ongestoord spelen.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

“Momenteel heb ik tweeëntwintig kinderen, verspreid over de week”, vertelt Niels. “Maar daar kunnen er meer bij.” Niels haalt de kinderen op van hun scholen in Leiden en Oegstgeest. Bij Lugdunum hebben ze een eigen bakje waarin hun sportkleding ligt. Na het omkleden kan de sportles van die dag beginnen.

Voorproefjes

Niels: “Ik geef elke dag een uur een sportclinic. En dat kan van alles zijn. We voetballen, pingpongen, tennissen, doen verschillende parcours en spelen spellen zoals levend stratego en min it to win it. Vaak organiseer ik ook uitjes naar de skibaan op de Uithof of gaan we binnen boulderen. En wat leuk is, is dat kinderen zo een voorproefje krijgen van welke sporten er allemaal zijn en wat ze leuk vinden. Ik hoor van ouders ook hoe handig ze dat vinden. Onlangs nog heb ik ouders geadviseerd over een kind dat gek was op klimmen. Zij zit nu op boulderen. Hartstikke leuk toch?”

Niet achter de beeldschermen, maar lekker buiten sporten en spelen

(Lees verder onder de afbeelding)

Sportanen Niels groente snijden
Niels bereidt een gezonde snack voor in de kantine van Lugdunum. De kantine doet mee met FC Vers om de kantine gezonder te maken, op 14 maart is daarvan de kick-off. Beeld: indebuurt Leiden

Na een uurtje sporten, binnen of buiten, is er een groentesnack en kan er binnen nog even gespeeld worden. Lego of kleien, tekenen, een bordspelletje. “Het gewone kinderopvangwerk eigenlijk. Uiterlijk om 18.45 uur halen de ouders de kinderen weer op.”

Weerbaarheid voor kinderen

Alsof het idee op zichzelf nog niet leuk genoeg is, heeft Niels alweer nieuwe plannen voor zijn Sportanen. “Op de woensdag heb ik nog ruimte, ik wil die middag workshops gaan doen die meer gericht zijn op het mentale. Weerbaarheidstraining, antipestworkshops. En ik ben aan het kijken naar een samenwerking met docenten, zodat kinderen hier ook meteen hun bijlessen kunnen volgen.

Expeditie Robinson

Eén van Niels’ aanvullende plannen is al concreet geworden. Deze voorjaarsvakantie kunnen kinderen in Leiden op sportkamp bij De Sportanen. De hele week zijn ze overdag welkom op het terrein van Lugdunum en worden ze vermaakt met sporten en spelletjes. Van voetgolf tot Expeditie Robinson en alles ertussenin. Dat doet Niels in samenwerking met Nino Poulina van Goals4life. “Niet de hele vakantie achter de beeldschermen zitten, maar lekker buiten zijn en sporten en spelen.”

Kinderopvang Sportanen
Links op de foto zie je Niels en rechts Nino (Beeld: Niels Donders)

Meer weten

Voor meer vragen over de sportkampen kun je bij zowel Niels als Nino terecht. Wil je meer weten of vragen stellen over sport BSO De Sportanen check dan de gegevens hieronder. Hij maakt je graag net zo enthousiast over zijn kinderopvang De Sportanen als hij zelf is.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Sportanen. Meer over De Sportanen ontdekken?

De Sportanen kinderopvang

Oegstgeesterweg 2, Leiden

Bekijk meer:kinderopvang