Nick (21) is een echte Apple verzamelaar: ‘Ik kan urenlang ‘verdwijnen’ in mijn verzameling’

Nick
Beeld: Eva van der Vliet

Iedereen spaart wel iets in zijn leven. En dan hebben we het niet over geld sparen, maar iets wat je zo mooi vindt dat je er meer van wil hebben. Een hobby. De één stopt na een mapje flippo’s, de ander heeft een kamer vol staan met miniatuurautootjes. Wij spraken een aantal verzamelaars met een mooie collectie in de Sleutelstad. Vandaag het verhaal van Nick Corpel. Hij spaart al een aantal jaar alles dat met Apple te maken heeft.

“Ik houd heel erg van kringloopwinkels. Vier jaar geleden was ik met vrienden in Nijmegen toen ik in een kringloopwinkel een oude Applecomputer tegen het lijf liep. Voor €50,- mocht ik ‘m meenemen. Ik had er alleen toen nog niet bij nagedacht dat ik, met die grote computer, vanuit Nijmegen nog helemaal terug moest naar Leiden.”

Opslag

Nu, vier jaar later, heeft Nick een eigen opslag die al drie keer geüpgraded is. “Mijn ouders vonden het prima om mijn verzameling eerst nog thuis neer te zetten. Het werden alleen steeds meer producten, dus toen moest de collectie ergens anders heen.” Nu heeft Nick ongeveer 30 vierkante meter aan Apple-spul in de opslag, maar de echte pronkstukken staan nog thuis.

Kennis opdoen

Nick heeft nooit een ICT-opleiding gevolgd, toch weet hij alles van Appleproducten af. “Ik ben afgestudeerd als filmmaker, wel heb ik áltijd al een liefde voor Apple gehad. Het geld dat ik verdiende met mijn eerste krantenwijk, gaf ik bijvoorbeeld uit aan een Macbook.”

Nick heeft ook gewerkt bij Amac en bij Microfix in Leiden. “Hier heb ik heel veel geleerd over hoe ik al mijn verzamelobjecten kan repareren. Niet alle computers die ik koop of heb gekregen doen het in eerste instantie nog. Ik denk dat op dit moment ongeveer tachtig procent werkt.” Waar Nick zijn inspiratie en Appleproducten vandaan haalt? Dat kan overal zijn: EBay, Marktplaats, of gewoon via via. Klanten bij Microfix gaven hem soms zelfs oude producten, omdat ze wisten dat hij deze spaarde.

Samenwerken

Nick staat er niet alleen voor met de verzameling. Zijn vriendin heeft geen enkele moeite mee. “Ze is altijd enthousiast voor me en soms gaat ze zelfs mee naar een koopafspraak. Toen ik laatst een oude, roze IPod had gekocht vond ze dat ook heel leuk.” Ze helpt Nick ook met het vastleggen van de verzameling: “Mijn vriendin heeft een fotografieopleiding gedaan. Alle foto’s op mijn Instagram zijn door haar gemaakt.”

Er moet wel één irritatiepuntje zijn toch? “Als we samen naar de opslag gaan kan ik daar úren blijven hangen. Even alles afstoffen, goed neerzetten en overal naar kijken. Dan moet ze me op een gegeven moment wel mee naar huis trekken.”

Computers om trots op te zijn

“De Apple IIe en de IIc zijn mijn lievelingscomputers. De Twentieth Anniversary Macintosh heb ik compleet in originele doos, dat maakt het één van de meest waardevolle dingen in mijn collectie. De Apple G4 cube is een leuke plexiglascomputer. Deze vertoonde alleen ventilatieproblemen waardoor Apple hem niet te lang in de verkoop heeft laten staan.” De oudste computer die Nick heeft staan, is de Apple II euro plus uit het jaar 1979. Dit was de eerste Applesoort die in Nederland te verkrijgen was.

Toekomst van de collectie

Heeft Nick nog een doel met zijn collectie? “Ik heb niet het idee dat ik over tien jaar alles met veel winst wil verkopen. Het sleutelen aan en verzamelen van de producten is nu gewoon een leuke bezigheid. Ik ben filmmaker en gebruik de computers ook vaak in het decor van mijn films.” Nick kan gelukkig nog een hele tijd doorgaan met sleutelen en verzamelen, want de collectie is nog lang niet af. “Ik heb een lijstje met items die ik nog wil hebben. Deze zijn alleen wat duurder, maar als ik een keer echt veel geld heb, ga ik die lijst afwerken.”

Wil je meer zien van Nicks collectie? Dat kan via zijn Instagramaccount @Retr0apple.

Verzamelaars gezocht!

Woon jij in Leiden en heb je een bijzondere verzameling? Vinden we leuk, willen we meer van weten! Stuur een mailtje naar [email protected] en wie weet sta jij samen met je collectie binnenkort wel op indebuurt!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Deze nieuwe thrillerserie wordt in Leiden opgenomen en jij kunt meespelen”

Deze nieuwe thrillerserie wordt in Leiden opgenomen en jij kunt meespelen

Ga naar “Leiden blijft groeien: zoveel inwoners zijn er”

Leiden blijft groeien: zoveel inwoners zijn er

Winkelen Haarlemmerstraat
Ga naar “Oproep: indebuurt zoekt Leidenaren met mooie verhalen”

Oproep: indebuurt zoekt Leidenaren met mooie verhalen

leiden vlag vlaggen leids ontzet leidens ontzet 3 oktober 2 oktober

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39”

Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99”

Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99”

HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023