Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meester Timo maakt lesvideo’s: ‘We krijgen superleuke reacties’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 25 maart 2020

Wij vroegen ons af hoe het gaat met Leidse leerkrachten die voor de maatregelen rondom het coronavirus voor de klas stonden en nu thuiswerken. We belden daarom via FaceTime met meester Timo. Hij geeft les aan groep 3 van basisschool Het Dok in Oegstgeest. Sinds de maatregelen doet Timo dat deels op school, maar vooral vanuit huis. Hij vertelt hoe dat gaat; van ramen zemen tijdens de klusjesbingo tot leuke challenges.

Omdat Timo (23) nu dus deels vanuit huis werkt, ziet hij veel van de kinderen van zijn groep 3 niet live. En de kinderen uit zijn klas zien elkaar ook niet.

Leidenaar Timo legt uit wat hij doet om goed contact te houden met ‘zijn’ kinderen: “We bellen elke dag een aantal kinderen om te kijken hoe het met ze gaat. Als je ze drie weken niet ziet, dan is dat in groep 3 heel lang. We maken daarom dagelijks een video met lessen die ze normaal op school krijgen.”

“Kinderen waarvan beide ouders een vitaal beroep hebben mogen naar school. Vandaar dat het nu zo is: leerkrachten werken één dag op school en de rest van de dagen thuis.”

Werkpakketjes voor thuis

In verband met de maatregelen moet iedereen anderhalve meter afstand houden en helpen de ouders thuis met de lessen. De werkpakketjes werden bij de basisschool opgehaald. En dat ging zo, vertelt Timo: “De pakketjes werden per familie bij elkaar gelegd, één ouder mocht dan via de entree van de school naar binnen. De ouder kon vervolgens via een andere deur naar buiten, zonder oponthoud. Eigenlijk net zoals bij een lopend buffet. Nu heeft iedereen op een veilige manier een werkpakketje thuis.”

“Wij checken bij de ouders thuis regelmatig hoe het gaat met het schoolwerk en helpen ze bij de lessen.”

Instructievideo’s

Timo vertelt over de lesvideo’s die hij maakt voor de ouders en de kinderen thuis: “Elk kind heeft zijn eigen thuiswerkprogramma. In groep 3 is er een webpagina (Yurls) daar kunnen ouders op inloggen, met ons communiceren, meekijken en instructievideo’s bekijken.”

Spelletjes tussendoor

Lezen en schrijven leer je vanuit een schoolmethode met verschillende lessen. Sommige schoolmethoden hebben al duidelijke instructievideo’s en andere methoden worden aangevuld door de video’s van de leerkrachten. Timo vertelt over de instructievideo’s: “Normaal gesproken in de klas doen we met de kinderen even een spelletje tussen de lessen door. De lesvideo’s worden ook afgewisseld met schoolwerk en ontspanning.”

“Elke ochtend wordt de video met de lessen voor die dag op de webpagina gezet. De video blijft op de website staan, zodat ouders het rooster van die lesdag zelf kunnen indelen en eventueel de video nog terug kunnen kijken.”

Leuke uitleg

Om het leren leuk te maken, worden naast de spellings-, dictee- en schrijflessen sommige dingen op een leuke manier uitgelegd. Timo geeft een voorbeeld: “Eergisteren werd met een schoolbordliniaal van één meter lang uitgemeten hoeveel anderhalve meter afstand (houden) precies is. Dat voorwerp is groot en herkenbaar voor de kinderen. Dat is gemakkelijker om te onthouden.”

Klusjesbingo

Op de website vind je een bingokaart met verschillende klusjes in huis. Timo: “Om de bingokaart vol te krijgen moesten de kinderen bijvoorbeeld de ramen zemen, stofzuigen of opruimen. Daarna kregen we superleuke reacties met foto’s van kinderen die klusjes aan het doen waren. De ouders waren er blij mee.”

Weekendchallenge

De leerkrachten bedenken ieder weekend een nieuwe challenge met video’s met beweegopdrachten. Dat moeten de kinderen zelf doen én ze moeten iets toevoegen aan de video die ze terugsturen.

Timo: “De wc-rol is wel een beetje het item van de coronasituatie geworden. Daarom proberen we in bijna in elk instructiefilmpje een wc-rol te verstoppen. Ook bedachten we de wc-rollenchallenge. Daar werd supergrappig op gereageerd door de gezinnen met leuke video’s.”

(lees verder onder de afbeeldingen van de challenge)

Timo maakt een challenge-video (Beeld: Timo Lichtenbeld)
Timo maakt een challenge-video (Beeld: Timo Lichtenbeld)
Timo maakt een challenge-video (Beeld: Timo Lichtenbeld)

Leesmeters maken

Tot slot vragen we aan meester Timo waarom de video’s (en het zien van de leerkrachten) zo belangrijk zijn voor de kinderen: “Als het klassikaal lesgeven ineens wegvalt: zien de kinderen hun leerkracht en klasgenootjes niet én ze missen de regelmaat van school. Dit zijn dingen die voor jonge kinderen van belang zijn. In groep 3 leer je lezen. Inmiddels hebben ze alle letters al geleerd, maar nu moeten ze juist veel lezen. Wij noemen dat ‘leesmeters maken’. In groep 3 gaat het daar écht om en als leerkracht ben je daarbij een belangrijk persoon.”

Ondanks de huidige omstandigheden leren de kinderen groep 3 veel door de lesvideo’s van meester Timo. Wij denken: wat een topper!

Lees ook:

Binnengluren in deze Leidse villa die nu te koop staat

Het mag geen geheim meer zijn: indebuurt 'hartje' Funda. Niet omdat we ieder week een nieuw onderkom...
koptelefoon telefoon luisteren muziek

Het luisteren waard: 4 x podcasts die worden gemaakt door Leidenaren

Podcasts luisteren is het helemaal anno nu. En wij snappen waarom, want met een podcast in je oren w...
Boek Leiden

Leids leesvoer: 5 x deze verhalen spelen zich in Leiden af

Door het coronavirus en alle maatregelen daaromheen, is het een gekke tijd. We zitten veel thuis en ...

Meer over

Leidenaren