Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse Geluiden is nieuw: geniet deze zomer van mini-concerten

Door Lidwien Arndt 7 juli 2020

Na maandenlang een lege agenda, krabbelt ook de culturele sector langzaam weer op. De Leidse muziekmakers Cedric Glans en Sven Rozier besloten dat ze dat opkrabbelen beter samen kunnen doen, dan ieder voor zich en richtten Leidse Geluiden op. Een collectief dat bestaat uit verschillende (jazz-)muzikanten uit Leiden, die jij de komende weken kunt bewonderen tijdens mini-concerten bij Grand Café Van ’t Huis.

Sven is drummer, 29 jaar oud en drie jaar geleden afgestudeerd aan het Conservatorium: “Ik kwam in maart terug van een tour door India, toen alles op slot ging. Ik kon nog lesgeven en heb in samenwerking met Culthelden een livestream concert gegeven. Maar verder was het stil.”

Fabrieksinstellingen

Sven: “Ik wilde al langer de Leidse muzikanten samenbrengen en toen Cedric ineens een podium kon regelen bij het nieuwe Grand Café Van ’t Huis, kwam het idee in stroomversnelling.” En zo is eind juni Leidse Geluiden geboren. Een collectief dat bestaat uit Leidse muzikanten, veelal thuis in de jazzmuziek: Lodwijk van Gorp, Vivienne Aerts,  Bart Wirtz, Lou Guldemond, Kurt Schwab, Karel Boehlee, en nog vele anderen.

De coronacrisis hakte er voor hun allemaal flink in, maar Sven ziet het ook als een kans om dingen vanaf nu anders te gaan doen: “Het is net alsof we – de culturele sector – gereset zijn. Terug naar de fabrieksinstellingen. Nu kunnen we zelf de nieuwe instellingen bepalen. En als collectief kun je makkelijker sponsoren werven, optredens regelen en minimum prijzen bepalen bijvoorbeeld.”

Eerlijke prijs

Was dat hiervoor dan zo lastig? “Er zijn superveel plekken waar je in Leiden kunt spelen voor een leuk publiek. Maar een avond optreden voor €20,-, daar kan ik mijn eten niet van betalen. Met Leidse Geluiden willen we op zoek gaan naar een duurzame oplossing waarbij cultuur toegankelijk blijft voor iedereen, maar de artiest ook eerlijk betaald krijgt.”

Een beetje reuring

Naast het ‘samen sterker dan alleen’-element, wil Leidse Geluiden ook zorgen voor wat meer reuring in het Leidse muziekleven. “Tot eind augustus hebben we een vaste plek in de programmering van Grand Café Van ’t Huis. Iedere week een andere artiest. En als het een succes is, gaan we na de zomer gewoon keihard door. We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van al het moois dat de Leidse muziekscene te bieden heeft.”

Het eerste concert

Donderdag 9 juli is de kick-off. “Voor veel artiesten van Leidse Geluiden is dat weer de eerste keer dat ze op een podium staan sinds de coronacrisis. Dus dat belooft een mooie sessie te worden.” Omdat de horeca op dit moment geen budget heeft om de artiesten te betalen, vraagt Leidse Geluiden een entreeprijs als bijdrage. “Omdat het dus voor iedereen toegankelijk moet blijven, kies je zelf hoeveel je betaalt. Er zijn tickets van €5,-, €10,- en €15,-.” In het grand café is plek voor maximaal 75 muziekliefhebbers. Bij zijn? Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Leidse Geluiden. 


Meer over Grand Café van ’t Huis ontdekken?

Grand Café van ’t Huis restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Breestraat 60, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca