Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidenaren Bas (26) en Valerie (30) beklimmen de Kilimanjaro voor War Child

Door Lotte van den Elsen 18 oktober 2018

Een eurootje aan de collecte geven, dat kunnen we allemaal wel. Maar wat Bas en Valerie voor het goede doel gaan doen, is toch wel even andere koek. Zij gaan namelijk de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, beklimmen voor stichting War Child. Hoe cool!

Bas & Valerie

Komt Bas (26) je een beetje bekend voor? Dat kan! Hij verscheen namelijk eerder in onze rubriek Leuk volgens local. Samen met de Leidse Valerie (30) geeft hij les op een VMBO-school in Alphen aan de Rijn. Bas geeft aardrijkskunde, Valerie wiskunde en Nederlands. Toevallig wonen ze ook bij elkaar in de straat, de Herenstraat in Leiden. Maar binnenkort gaan ze de mooie sleutelstad even inruilen voor iets anders. Op 16 januari gaan Bas en Valerie namelijk samen de Kilimanjaro beklimmen om geld in te zamelen voor War Child.

Leerling uit oorlogsgebied

Hoe zijn Bas en Valerie erbij gekomen om dit te ondernemen? ”Valerie en ik zijn allebei docenten. We zien dat zelfs voor onze leerlingen het niet altijd vanzelfsprekend om met een gevulde lunchtrommel naar school te komen en een fijne, veilige thuisomgeving te hebben. Daarnaast geven wij ook les aan de internationale schakelklas. Daar hebben we verschillende leerlingen die gevlucht zijn voor oorlog en heftige verhalen hebben. Valerie en ik hadden het gevoel dat we iets voor hen wilden doen, zo kwamen we bij stichting War Child terecht.”

Always be prepared

Zo’n tocht als deze onderneem je niet zomaar. Er gaat dan ook heel wat voorbereiding aan vooraf. Bas: ”Eerst moesten we een aanmelding naar War Child sturen en moesten zij ons kiezen om mee te doen. Dat hebben ze gelukkig gedaan! Om daadwerkelijk mee te mogen gaan, moeten we minstens €48.000,- voor de stichting inzamelen. Daarnaast heb je natuurlijk nog de hoge kosten van de reis en de klimuitrusting, die bedragen ook al zo’n €7500,-. Dat bedrag betalen we uit eigen zak.” Naast het bij elkaar krijgen van het geld, is ook de fysieke voorbereiding belangrijk. Zo wordt er een trainingsweekend en ook een aantal bootcamps georganiseerd.

Kilimanjaro
de Kilimanjaro | Beeld: ANP

De tocht

De Kilimanjaro is 5885 meter hoog en Bas en Valerie gaan er 10 dagen over doen, waarvan ze zeven dagen gaan klimmen. Het Leidse duo is niet de enige die dit avontuur ondernemen, er kunnen maximaal 25 klimmers met de tocht mee. ”Per twee personen gaat er een gids mee, zodat ieder groepje op zijn eigen tempo kan reizen. Er zijn ook artsen bij de groep, de tocht kan namelijk best gevaarlijk zijn. In 2015 is er nog iemand omgekomen tijdens het beklimmen van deze berg.” Bas weet ook al welk stukje van de tocht het moeilijkst gaat worden. ”Dat is de laatste dag, dan gaan we vijftien uur achter elkaar klimmen. We gaan van een hoogte van 4500 meter naar 5885 meter en we lopen ’s nachts, zodat we bij zonsopgang aankomen. Op het topje van de berg zijn grote ijspakketten en temperaturen van -20 graden.”

Geld inzamelen

Momenteel zijn Bas en Valerie druk bezig met geld inzamelen. Bas: ”Dat gaat tot nu toe gelukkig heel goed. Onze leerlingen zijn super enthousiast over onze trip, ze organiseren allerlei dingen om geld in te zamelen,” vertelt Bas blij. ”Ons streefbedrag is €5885,-, omdat de berg 5885 meter hoog is. Stiekem wil ik natuurlijk eigenlijk nog veel meer ophalen voor War Child. €10.000,- zou fantastisch zijn.” Wil jij Bas en Valerie verder op weg helpen? Je kunt hier doneren. 

Lees ook deze verhalen:

Annebe (49) heeft een eigen B&B naast de Pieterskerk en wij keken binnen!

Deze week nemen wij een kijkje in de woning van Annebe aan de Pieterskerkstraat. Extra leuk, want An...

Gespot op Marktplaats: 6 x Leidse huisdieren die te koop staan

Dierenvrienden opgelet! Ben jij op zoek naar een nieuw huisdier? Wij kwamen op Marktplaats een heleb...