Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse Wil (83) vertelt over haar eerste kerst in het verpleeghuis en herinneringen aan vroeger

Door Lidwien Arndt 8 december 2019

Zijn jullie allemaal al druk aan het schrijven geslagen? De komende weken verzamelen we jullie kerstkaarten op de redactie van indebuurt. De ontvangers wonen in Zuydtwijck, maar wie zijn dat precies? We stellen je alvast graag voor aan Wil (83). Een achternaam hoeven we volgens haar niet te noemen. En niet vanwege privacyredenen hoor, ze heet “gewoon Wil. Zo kent iedereen me”. In de knusse kookruimte van het verpleeghuis vragen we haar naar kerst vroeger en nu.

De 83-jarige heeft haar hele leven in Leiden gewoond. In de Nieuwsteeg, de Diefsteeg, aan het Galgenwater, het Vijf meiplein en nu in Zuydtwijck, waar ze wordt verzorgd door Topaz. Ze lijdt aan dementie, maar staat er zelf nuchter in. “Veel mensen zijn verbaasd als ik zeg dat ik dement ben. Ik praat nog veel, maar het lichaam wil gewoon niet meer. Doe je niks an.”

Met familie naar de Pieterskerk

Ik weet alles van Leiden, zegt de goedlachse dame trots. Af en toe raakt ze de draad van het verhaal heel even kwijt, maar met veel details vertelt ze over vroeger: kerst in Leiden, jaren terug. “Ik herinner me dat het altijd heel koud was. De singels waren bevroren, overal lag ijs. Wij gingen altijd naar de kerk, met de hele familie naar de Pieterskerk. Ja, dat hoorde echt bij kerst.”

Als we vragen waarom ze nu niet meer naar de Pieterskerk gaat, is haar antwoord duidelijk: “Ik ga toch niet met een rollator naar de kerk, mij mogen ze niet zien met dat rotding.”

Kerstbomen van de Apothekersdijk

Een andere herinnering komt naar boven als we praten over kerstversiering. Wils man Harry is overleden, maar ze weet nog ontzettend goed hoe fanatiek hij was met de kerstvoorbereidingen. “Hij ging vroeger op zijn fiets de kerstboom halen, zo hop op één schouder”, vertelt ze terwijl ze met haar handen de scène uitbeeldt.

“Ik maakte me dan altijd zorgen of ’t wel goed zou gaan. Maar de kerstboom móest er komen, zelfs toen hij hem niet zelf meer halen kon. Dan lieten we de boom bezorgen.”

Het verhaal gaat verder onder de foto

wil kerstkaartenactie
Beeld: indebuurt Leiden

De stempel: dement

Wil werkte jarenlang als kleermaakster, gewoon voor zichzelf. “Door mijn werk leerde ik veel mensen kennen, iedereen wist wie Wil was.” Een kledingstuk laten (ver)maken door Wil moet een gezellige ervaring zijn geweest. Kwam je de kleding halen, dan kreeg je er standaard een kop koffie bij. “Ik kende zoveel mensen, maar nu zie ik niemand meer. Het is de ziekte weet je, je krijgt een stempel. Mensen vinden het lastig om langs te komen.”

“Als ik een kerstboom zie, doet dat me denken aan vroeger en mijn man.”

Een druk programma

In 2018 vierde Wil de feestdagen voor het laatst in haar eigen huis. Ze weet nog dat ze op kerstavond dacht: ik vind dit helemaal niks meer, ik wil niet alleen thuis zitten. Haar (schoon)kinderen kwamen in actie en in februari gingen de verhuisdozen richting Zuydtwijck.

De kerstperiode ziet er dit jaar dus heel anders uit voor de 83-jarige Leidse. Het verpleeghuis organiseert ontzettend veel activiteiten, waar zelfs Wil’s kinderen soms gezellig aan meedoen. Van samen kerststukjes maken tot kerstzang en natuurlijk een goed diner.

Maar het blijft toch anders dan vroeger: “Als ik een kerstboom zie, doet dat me denken aan vroeger en aan mijn man. Ja, dan word ik weleens verdrietig.”

Kerstkaart: een stukje van jezelf

We vertellen Wil over de kerstkaartenactie: “Oh kerstkaarten zijn zo leuk, je stuurt een stukje van jezelf hè? Vroeger stuurde ik ook veel kerstkaarten. Sterker nog, ik ging heel vroeger al met mijn moeder mee om kerstkaarten uit te delen. Zij werkte bij het Leger des Heils, dan gingen we daar langs met onze kaarten.”

De indebuurtactie vindt ze dan ook een geweldig idee. “Ik krijg geen kerstkaarten meer, mensen weten vaak niet eens waar ze de kaart naartoe moeten sturen. Maar zo, op deze manier hoor je weer eens iets van iemand. Gezellig!”

Schrijven jullie mee?

We roepen alle Leidenaren op een kerstkaart te schrijven naar ouderen zoals Wil. Lees hier alles over de actie en waar jij je kerstwens naartoe kan sturen:

Doe mee aan de indebuurt Leiden kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Leiden is di...

Lees ook:

Kerstbomen Hartwijk

O denneboom! 7 x hier koop je een kerstboom in Leiden

O de kerstboom! De één denkt aan een wirwar van lampjes waar je urenlang ruzie mee hebt, de ander te...
bregje leiden

Merry Christmas! 11 x uit eten met kerst 2019 in Leiden

Het duurt nog even, maar zo meteen staat kerst weer op het programma. Iedereen kan zich met Kerstmis...