Vincent maakt Leidse gadgets: ‘Ik kreeg zoveel reacties, ik wist niet wat me overkwam’
Vincent Beekman is trots op zijn stad. Leidse gadgets vindt hij dan ook geweldig. Leidse tassen, bekers, schilderijen, een vlag...
In de zomer van 2019 was het avontuur van vijf Nederlandse koppels die een bestaan opbouwen in Spanje op televisie te volgen. Wijnand en Thysa vormen samen één van de koppels, die een onderneming zijn gestart in het bergdorpje Polopos. Dat niet alleen, aan het einde van het programma gingen zij er zelfs vandoor met de winst. Wij belden naar Spanje voor een update.
Nederland verlaten en een nieuwe onderneming starten in het Zuid-Spaanse bergdorpje Polopos, dat is in een notendop het concept van het RTL4-programma ‘Het Spaanse Dorp: Polopos’. Deze zomer was te zien hoe de Nederlanders emigreerden en zich settelden in hun nieuwe onderkomen. Diegenen die aan het einde het beste integreerden werden uitgeroepen tot ereburgers met als beloning: twintigduizend euro. Wijnand en Thysa gingen er met de winst vandoor. Inmiddels zijn de cameraploegen vertrokken en wij zijn benieuwd: hoe is het nu met het Leidse stel?
Winst in the pocket, hoe voelt dat?
Wijnand: “Het voelt steeds beter eigenlijk. Het was een hectische periode, maar we raken nu steeds meer uitgerust. Alle evenementen tijdens het programma namen behoorlijk wat tijd in beslag en het is fijn om nu die rust te hebben. We komen er ook steeds meer achter dat we hier ook echt willen blijven.”
Het tv-programma is afgerond, de cameraploeg van RTL is weg, opgelucht?
Thysa: “De camera’s zijn weg, maar de aandacht voor ons en het dorp zeker niet. Dagelijks lopen er wel 60 á 80 mensen langs ons huis die graag een foto willen. We missen de cameramensen wel, want we zijn ook echt vrienden geworden met de mensen bij RTL. We hebben nu wat meer rust en tijd voor onszelf, maar we hebben ook vaak mooie en bijzondere momenten waar we graag de camera bij zouden hebben.”
Wijnand: “We zijn op dit moment nog druk bezig met verbouwen, dus onze deur staat gewoon open. Daardoor kijken mensen regelmatig even naar binnen, maar er zijn ook brutale Nederlanders die gewoon het huis inlopen. Dat is af en toe wel even slikken, maar gelukkig kloppen de meeste mensen netjes aan. Wij vinden het ook superleuk dat mensen langskomen, ze vinden het heel leuk om alles te bekijken en ook het kinderboek van Thysa te bewonderen.”
Ja, opeens ben je een bekende Nederlander. Is dat niet gek?
Thysa: “Dat is zeker wel gek. Op social media lezen we veel opmerkingen als: dat hadden ze kunnen verwachten of daar zijn ze vast op voorbereid. Maar heel eerlijk, je kunt je er nog zo goed op voorbereiden, je weet pas echt wat hoe het voelt als het zover is.”
Hoe kwamen jullie in aanraking met het tv-programma?
Wijnand: “De afgelopen twee jaar hebben wij met onze camper door heel Europa gereisd. Voor ons YouTube-kanaal nemen wij reis/kookprogramma’s op en gaan daarom langs chef-koks door heel Europa. Afgelopen winter wilden wij naar Italië en iedereen zei tegen ons: ga je dan ook naar dat ene dorpje waar die Nederlanders zitten van dat tv-programma? Wij kenden dat helemaal niet, want we hebben geen televisie in de camper en zijn al twee jaar op pad. Het bleek om Ollolai te gaan. Toen zagen we de oproep dat er een nieuw seizoen zou komen, dit keer in Polopos. Tijdens onze reis hebben we altijd om ons heen gekeken, op zoek naar een plek waar we ons zouden willen vestigen. Dit gebied stond met stipt op één, dus dit was een mooie kans.”
Jullie willen een kunstenaarsverblijf en koffiebar openen in Polopos. Hoe gaat het daarmee?
Thysa: “Dat gaat supergoed! Wij zijn bijna klaar met alles afbreken en zijn begonnen met schilderen. Daarna gaan we onze focussen op het inslaan van meubels en de rest van de inrichting.”
Wijnand: “Tijdens de opbouw zien we nu iedere dag meer en meer de contouren ontstaan van het gastenverblijf en de koffiebar en dat is fantastisch.”
Hoe ziet de planning eruit, wanneer willen jullie open?
Thysa: “Binnen twee maanden willen we het gastenverblijf af hebben, zodra dat af is gaan we werken aan onze eigen kamer. Daarna willen we de bar openen, maar dat gaat nog wel even duren voordat dat opengaat in verband met de vergunningen. Maar fysiek is de bar met een maandje wel af.”
Jullie kunstroute was een doorslaand succes, maar tot nu toe pakken al jullie plannen goed uit. Hoe voelt dat?
Wijnand: “Dat is natuurlijk supergaaf. Wij kwamen hier met het idee om van Polopos echt een kunstenaarsdorp te maken, het is heel bemoedigend om te zien dat dit echt begint te lukken. De kunstroute gaan we vaker organiseren en er komen nu zelfs drie kunstenaars in het dorp wonen. Tijdens onze presentatie aan het begin van het programma was de burgemeester erg enthousiast over onze plannen, maar hij vroeg zich af of het wel haalbaar was voor het dorp. Maar tot nu toe hebben we alles wat we wilden doen tot uiting kunnen brengen.”
Wat is jullie link met Leiden?
Wijnand: “Ik ben geen geboren en getogen Leidenaar, maar ik ben naar Leiden gekomen om te studeren. Ik heb er twaalf jaar gewoond en als student in veel cafés gewerkt. Van alle plekken heb ik het langst in Leiden gewoond, ik beschouw het dan ook wel als mijn thuis. Als we ooit weer zouden terugkeren naar Nederland, dan is dat naar Leiden.”
En 3 oktober, wordt dat een retourtje Leiden?
Wijnand: “Ik vier al 24 jaar ieder jaar trouw het Leids Ontzet, dit jaar geen uitzondering. Het wordt wel extra speciaal dit jaar: want de burgemeester van Polopos en nog wat andere Spanjaarden gaan dit jaar mee. We gaan samen vieren hoe zij jaren geleden uit onze stad zijn geknikkerd.”
Wil je de avonturen van Wijnand en Thysa volgen? Dan kan dat onder andere via hun website of Instagrampagina.
In onze gids
Populaire rubrieken