Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van maatpak naar overall: Diederik maakte een wel heel bijzondere carrièreswitch

Door Lidwien Arndt 1 december 2019

In september vroegen we jullie om verhalen over opvallende carrièreswitches. Tussen de reacties zat ook Diederik: jarenlang was hij accountmanager, tot hij zijn maatpak verruilde voor een overall. Nu kom je zijn werk door heel Leiden tegen. Wij gingen langs voor het verhaal achter deze bijzondere switch.

Wie is Diederik?

Diederik van Delden (47) groeide op in Hazerswoude-Dorp, maar verhuisde op zijn zeventiende al naar Leiden. Tot acht jaar geleden wisselde hij iedere twee, hooguit drie jaar van werk. “Het was een soort onrust, ik voelde me nooit écht thuis op mijn werk. Ik ben zelfs nog steward geweest, maar dat was het ook niet.”

Een wereld van targets

Na de middelbare school startte Diederik met een studie politicologie: “Dat hoorde, ik had mijn vwo gehaald dus het was een logische stap om te gaan studeren.” Maar na één jaar had hij er genoeg van. Hij stak liever zijn handen uit de mouwen dan zijn neus in de boeken. Via een bijbaan rolde Diederik de mode-industrie in. Als accountmanager werkte hij voor verschillende merken in binnen- én buitenland.

“De wereld van sales is een bijzondere wereld: de ene week was je een held, de andere week was je helemaal niks. Het draaide allemaal om targets halen”, legt Diederik uit. In het begin vond hij het wel leuk: het geld, de uitdaging en hij was er goed in ook. Toch bleef hij onrustig, ook deze wereld en vorm van waardering waren niets voor hem.

De kerstborrel

Het is inmiddels acht jaar geleden dat Diederik zijn rigoureuze besluit nam. Hij werkte toen voor Elsevier en reed wel 500 kilometer per dag. Onderweg naar de kerstborrel in Utrecht draait hij om – terug naar Leiden – en neemt per direct ontslag: “Ik had er genoeg van. Wat ik wel wilde wist ik ook niet precies. Zonder spaargeld je baan opzeggen is een grote en onzekere stap, maar op dezelfde manier doorgaan was geen optie.”

De overall aan

Via een vriend kon Diederik aan de slag in de bouw. En een jaar later kreeg hij zijn eerste klus als schilder. Niet de minste klus ook: het huis waar Thorbecke in Leiden zijn herziening van de grondwet schreef, kon wel een likkie verf gebruiken. Na die klus volgden de buren en daarna de buren daarnaast. Nu heeft Diederik zijn eigen schildersbedrijf en zit de zomer van 2020 al bijna vol.

“Het was geen bewuste keuze. Ik zei mijn baan niet op om schilder te worden, het liep gewoon zo. Maar ik vind het heerlijk: als ik thuiskom is mijn hoofd leeg en een groot deel van het jaar mag ik buiten werken. Dat is zo ontzettend luxe. Als ik door de stad loop zie ik het resultaat van mijn eigen werk en daarnaast had ik vroeger ook altijd last van mijn rug, dat heb ik nu niet meer.”

Leidse monumenten zijn Diederiks favoriete klussen: “Ken je het Leids kleurenpalet? Dat zijn kleuren die ze in de 17e eeuw gebruikte in de binnenstad. Samen met Erfgoed Leiden en Monumentenzorg geven we de monumenten hun oorspronkelijke kleuren weer terug.”

papengracht leiden
Papengracht 24 (midden), één van de projecten van Diederik. Beeld: indebuurt Leiden

Tussen de adel

“Door mijn werk leer ik de stad én de mensen supergoed kennen. Ooit had ik een Amerikaanse klant, hij kwam uit Tennessee en was professor in Sterrenkunde. Zijn vrouw is Nederlandse en van adel, een bijzonder stel. Voor haar verjaardag organiseerde ze een intiem diner en ik mocht ook komen. Zat ik dan, tussen alle professoren en lieden van adel. Toen ik mezelf voorstelde als de schilder dachten ze allemaal dat ik kunstschilder was!”

Eindelijk rust

Nu, na acht jaar durft Diederik het wel te zeggen: hij heeft zijn plek gevonden, hij is schilder. “Wat ik heb geleerd van deze switch is dat het kán. Als je niet gelukkig bent met wat je doet, kun je ook op latere leeftijd of na twintig jaar nog iets anders gaan doen. Echt, het kan!”

Lees ook:

Leidse Marjanne zamelt tampons en maandverband in tegen ‘menstruatie-armoede’

Toen de Leidse Marjanne Dirkzwager vorige week op de bank haar social media checkte, bleef ze hangen...
julie en Heleen

Vriendinnen Heleen en Julie kregen allebei te maken met kanker: ‘Het is heel fijn om iemand te hebben die je echt begrijpt’

De vriendinnen Heleen van de Leur (25) en Julie Visser (27) zijn in tien dagen van het LUMC naar het...

Marieke opent koffiezaak in haar 17e-eeuwse woonkamer: ‘Mensen zijn zo nieuwsgierig naar dit huis’

Een kop koffie in een sfeervolle setting, dat is Madame Marie. Je vindt deze nieuwe koffiezaak in de...