Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Turkse Leidenaar Sercan (29) over ramadan in coronatijd: ‘Je mist de gezelligheid van het bij elkaar zijn’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 23 mei 2020

Sinds zijn veertiende doet Sercan al mee met de islamitische vastenmaand (ramadan). De Leidenaar met Turkse achtergrond vertelt ons hoe het is om mee te doen aan de ramadan en het Ramadanfeest.

Bij de vastenmaand ramadan mag je als moslim niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Dat geldt alleen als je gezond bent.

Koran uitlezen

Sercan doet mee aan de ramadan om tot bezinning te komen, rust te vinden, dankbaar te zijn voor wat je hebt en voor het geloof. “Je leest tijdens de ramadan altijd de Koran (het heilige boek van de moslims). En tijdens het vasten heb je weinig afleiding, dus meer aandacht voor de Koran. In de coronaperiode hebben mijn vrouw en ik meer tijd, omdat we minder werken. Daarom is er extra tijd om de koran uit te kunnen lezen.”

Vasten in coronatijd

Is er nog meer ‘anders’ door de coronamaatregelen? “Eigenlijk kom je na zonsondergang met de hele familie gezellig bij elkaar om te eten. Nu kan dat wel met drie personen, maar dat is veel minder dan normaal. Je mist écht die speciale gezelligheid bij het eten.”

Alleen met het gezin

“Na het eten, ging ik altijd voor het gebed naar de Turkse moskee in de Kooi. Hier ontmoette ik dan vrienden, familie en de islamitische gemeenschap. Ook dat gaat nu helaas niet. Naast vasten, staat ramadan ook in het teken van gezelligheid en die gezelligheid is nu alleen, met je eigen gezin. De anderen mis ik wel heel erg.”

Het vasten is hetzelfde: alleen na zonsondergang is het heel anders. “De zon gaat bijvoorbeeld om 21.46 uur onder, dan ga je eten en vervolgens bid je. En vlak daarna ga je naar bed, omdat je om 3.15 uur op moet, want voor 4.00 uur moet je gegeten hebben. Dan komt de zon weer op.”

Het vieren van het einde van de ramadan

Op zondagochtend, na het einde van de ramadan, doe je normaal gesproken samen het ochtendgebed in de moskee en vervolgens ga je bij iedereen van je familie en vrienden langs om lekkers te brengen. “Daar ben je dan de hele dag zoet mee. In de volksmond wordt het Ramadanfeest ‘Suikerfeest’ genoemd. Dat komt omdat we heel veel zoetigheid eten die dag, waar je best voorzichtig mee moet zijn omdat je zolang gevast hebt.”

Maar, gaat iedereen dit jaar ook langs alle deuren? Sercan: “Nee, maar we gaan zondag wél naar onze ouders toe om daar versgebakken baklava-koekjes af te geven.” En zo is het toch een beetje feest in deze vreemde tijden!

Lees ook:

Kittige actie: ‘Win een onvergetelijk uurtje katknuffelen bij Sophie Kattencafé’

Zin in een vega(n)feestje op je bord? Het vegan en vegetarische eten van Sophie Kattencafé kun je nu...

Hotspot alert: Grand Café Van ’t Huis opent binnenkort in Leiden

Nog maar heel even wachten en dan mogen we het terras weer op en uit eten. Natuurlijk ga je meteen l...
Singel Leiden Sleutelstad Zomers

Warme zomer in Leiden in aantocht: ‘De kans op meerdere hittegolven is groot’

Het ziet ernaar uit dat veel Leidenaren dit jaar op vakantie gaan naar het exotische Tuinesië of het...