Tom en Eva wonen een jaar lang in Zweden: ‘Onze dochter Anna is in Zweden geboren’

Door Carin van der Meij 14 april 2019

Wonen en werken in het buitenland: het is een droom van velen, maar lang niet iedereen vervult deze droom. Leidenaren Tom en Eva kunnen dit doel inmiddels wel van hun bucketlist afstrepen, zij wonen namelijk een jaar lang in Zweden. 

Een jaartje Zweden

Nu horen wij je denken: waarom maar voor een jaar? Tom legt het ons uit: “Ik ben gevraagd of ik voor mijn werk nieuwe business wilde generen in Zweden. Ik was hier meteen heel enthousiast over, maar ik wilde dit niet zonder mijn vrouw en dochter doen.” Maar wat vond Eva hiervan? “Mijn eerste reactie was: ik zeg niet gelijk nee.” Tom reageert lachend: “Dat was voor mij het teken dat ik door moest pakken.”

Even voorstellen

Tom en Eva zijn sinds 2012 een setje en vijf jaar later hebben zij dit bezegeld met een huwelijk. Inmiddels hebben ze een mooie jaren 30 woning in Leiden en twee dochters: Juul (3 jaar) en Anna (3 maanden). Hun fijne leventje in de sleutelstad hebben zij vorig jaar verruild voor een leven in Täby, een gemeente vlakbij Stockholm.

tom en eva
Juul in de sneeuw met sneeuwpoppen (Beeld: Tom en Eva)

De beslissing

Het was geen gemakkelijke beslissing om naar Zweden te verhuizen. Eva vertelt: “Ik heb zelf een baan in het onderwijs, dus ik moest eerst de mogelijkheden bekijken. Tijdens het oriënteren werd ik zwanger, dus dat veranderde de situatie natuurlijk ook. Je weet dat je dan gaat bevallen in het buitenland, zonder familie en vrienden om je heen.” Tom en Eva besloten toch het avontuur aan te gaan en in januari is Eva bevallen van hun dochter Anna.

Moeilijke tijden

De vader van Eva is naar Zweden gevlogen om het stel te helpen rondom de bevalling en ook de moeder van Eva en de ouders van Tom hebben zodra de bevalling van start ging een ticket geboekt. Tom: “Dit had ook wel een reden. Mijn vader was ernstig ziek, hij is inmiddels ook overleden. Dit was de enige kans om zijn kleinkind in Zweden te kunnen zien.” De ziekte van Tom’s vader was één van de redenen waarom emigreren naar Zweden een moeilijke beslissing was. Tom: “We wisten niet hoelang het zou duren, maar er bestond wel een reële kans dat hij zou overlijden tijdens ons verblijf in Zweden.” Eva vult aan: “Hij wilde niet de reden zijn dat wij niet naar Zweden zouden gaan.”

tom en eva
Zweeds Fika (koffie met gebak) met het kraambezoek (Beeld: Tom en Eva)

Mooie momenten samen

Ook in Eva’s familie was er slecht nieuws: “Mijn opa is toen wij hier zaten ook overleden. Je merkt wel dat het dan een nadeel is dat je zo ver weg zit.” Ondanks dat het stel moeilijke momenten heeft gekend in Zweden, benadrukken zij juist de positieve dingen. Tom: “Mijn vader is hier een aantal keer geweest en dat heeft ook hele mooie momenten met elkaar opgeleverd die je in Nederland misschien niet had gehad.”

Verschil tussen Zweden en Nederland

Buiten dat het een behoorlijk heftig jaar is geweest voor de Leidenaren, hoe bevalt het gewone leven in Zweden? “Het heeft mij in het begin wel wat tijd gekost, ik miste mijn familie en vrienden heel erg. Dat doe ik nog steeds, maar je weet je weg erin te vinden. Verder is het Zweedse leven heel rustig, ruimtelijk en alles gaat hier in overleg,” lacht Eva. Tom vult aan: “Het bevalt mij heel goed. Wat mij wel opvalt is dat de Zweedse mensen je niet tot last willen zijn. Als ik ’s ochtends in de lift stap, dan zegt niemand ‘goedemorgen’. Niet omdat ze onaardig zijn, maar omdat ze niet willen dat de ander zich verplicht voelt om iets terug te zeggen. Hetzelfde geldt met het bieden van hulp: als je om hulp vraagt staan ze meteen voor je klaar, maar ze bieden het niet aan.”

tom en eva
Het huis van Tom en Eva (Beeld: Tom en Eva)

Bijna naar huis

Op 1 augustus is het Zweedse avontuur voor de familie Konings afgelopen en verhuizen zij weer naar Leiden. Eva: “Ondanks dat het steeds beter bevalt, wil ik wel terug. Ik heb gemerkt dat ik wel behoefte heb om in mijn eigen buurtje te wonen, met familie en vrienden om mij heen.” En voor Tom? “De tijd gaat heel snel en ik vind het wel jammer dat het avontuur bijna voorbij is. Maar onze oudste dochter wordt vier jaar en moet binnenkort naar school. Wij willen wel dat ze opgroeit in Leiden.”

Lees ook:

Oud-Leidenaar Frits woont al 47 jaar in Canada: ‘Leiden bezoeken blijft mijn traktatie’

Emigreren naar een ander land is niet een beslissing die je 1-2-3 neemt. Maar Frits de Kiewit heeft ...
annemarie

Annemarie woont sinds twee jaar met haar gezin in Curaçao: ‘Als we het nu niet doen, dan doen we het nooit meer’

Annemarie is een geboren en getogen Leidenaar. De laatste twintig jaar woonde zij samen met haar gez...