Sjaan werkte jaren in de Leidse horeca en als toiletjuffrouw: ‘Ik heb zowat het hele Koninklijk Huis bediend’

Door Carin van der Meij 14 oktober 2018

We komen binnen in de woning van Sjaan en Kees Vermont. In de woonkamer staat een bed waar Sjaan wordt geholpen door een verpleegster. Zodra ze ons ziet begroet ze ons vrolijk. De geboren en getogen Leidenaar heeft borstkanker gehad, is gelukkig nu ‘schoon’ maar nog wel herstellende. Zodra wij vertellen dat wij komen om herinneringen op te halen gaan haar ogen glinsteren en gaat ze op het puntje van haar bed zitten “Oh, daar heb ik er genoeg van.”

Sjaan Vermont

Een paar weken terug is Sjaan Vermont 76 jaar geworden. Ze is geboren en getogen in Leiden, maar woont nu al zo’n 12 jaar in Rijnsburg. “Iedereen zei tegen mij: dat houd jij daar nooit uit. Nou ik zal je zeggen: ik vind het heerlijk. Het is lekker rustig. Als ik in de stad kom dan roept iedereen: Sjaan! Sjaan! Sjaan! Daar word ik helemaal gek van.” De reden dat Sjaan bekend is in de sleutelstad, is omdat zij haar hele leven in de Leidse horeca heeft gewerkt.

‘Willem-Alexander nam altijd tafel 7 en hij was dol op spareribs’

Van jongs af aan in de horeca

“Eens even denken, waar heb ik allemaal gewerkt? Ik begon bij koffiebar Noroc, café Scarabee, restaurant Charcoal, café In Den Bierbengel… Maar ik heb ook nog in de kantine gewerkt van typemachinefabriek Adler en ik was toiletjuffrouw bij discotheek Stampa.” Maar haar allereerste baantje was bij een Franse dame. “Ik woonde vroeger in de Kloksteeg, nummer 2. In deze buurt woonde een Française met een horecazaak. Toen ik 14 jaar was mocht ik bij haar in de leer. Het was allemaal heel chique, niets voor mij eigenlijk.” Op een dag kwam daar een hele bijzondere gast. “Prinses Beatrix kwam langs, met vijf vriendinnen. Ik herkende haar niet en zei: wij zitten vol, dus je moet even wachten. Beatrix antwoordde: weet je wie ik ben? Nou, ik had geen idee en dat maakte mij ook niet uit. Ik heb haar laten wachten tot er plaats was. Ik weet nog goed wat ze bestelde: een patatje met een frikandel.”

Willem-Alexander in Tjarkel

Maar dat is niet het enige koninklijke familielid dat Sjaan heeft bediend. “Bij restaurant Charcoal kwamen koning Willem-Alexander en prins Constantijn graag. Willem-Alexander nam altijd tafel 7 en hij was dol op spareribs.” De andere bedienden werden altijd hysterisch wanneer ze een Oranje-lid binnen zagen wandelen, maar Sjaan deed het niets. “Ik dacht alleen maar: nou en. Willem-Alexander vond het wel gezellig met mij, want hij vroeg mij altijd of ik typische Leidse zinnetjes en gezegdes wilde opdreunen. Dan lag hij helemaal in een duik.” Bij de herinnering moet Sjaan ook weer gniffelen. “Hij gaf altijd feestjes op het Rapenburg en als hij catering nodig had, dan wilde hij alleen maar mevrouw Sjaan hebben.”

Bistro Noroc
Beeld: indebuurt Leiden

Toiletjuffrouw Stampa

Sjaan stond altijd achter de bar, maar in haar laatste werkjaren ging ze werken als toiletjuffrouw bij Stampa. Dit was een populaire uitgaansplek aan de Turfmarkt. “Ik moet wel even denken hoor… Stampa is denk ik nu zo’n acht of negen jaar geleden dicht is gegaan. Ik kwam er via een vriendin. Die kon het niet meer doen en toen ben ik gaan invallen en vervolgens gebleven.” En ook hier heeft Sjaan mooie herinneringen aan. “Dirk Kuyt kwam hier regelmatig met zijn zus, hij gaf mij altijd vijf euro in plaats van 50 cent. Ja, en Jochem Myjer kwam altijd huppelend de zaak binnen. Dan tilde hij mij op en zette hij mij neer op mijn kruk. Wat een wereldgozer.”

Leiden

Inmiddels komt Sjaan niet meer zoveel in Leiden. “Als ik weer eens een keer in de stad kom dan herken ik niets meer. Ik vind het verschrikkelijk. Maar ik heb gelukkig nog wel iedereen op Facebook.”

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.

Oliebollenkraam

Floor en Sanny staan 40 jaar met hun oliebollenkraam in Leiden: ‘De gezelligheid is voor ons het hoogtepunt’

Het is een bijzonder 2 en 3 oktober voor Floor en Sanny van den Houten. Zij staan dit jaar 40 jaar m...