Advertentie wordt geladen…

Roos maakte een podcast met vluchtelingen in Leiden: ‘Het zijn verhalen die verteld moeten worden’

Beeld: Roos Tulen

Vanaf het moment dat Roos Tulen (31) in 2015 het opvangcentrum voor vluchtelingen in Leiden binnenstapt, verliest ze zichzelf in de verbinding die ze voelt. De rasechte Leidse eet, drinkt, danst, lacht en huilt met mensen die net hun thuis zijn verloren en op zoek zijn naar een nieuw bestaan. Ze voelen zich bij Roos gehoord. En precies dát heeft een prachtige podcast met ontroerende verhalen opgeleverd: Ongekend Thuis.

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

”Ik denk dat dit wat voor je is”, krijgt Roos in 2015 van haar moeder te horen, die op dat moment al langer bij het opvangcentrum actief is. Dat moeders altijd gelijk hebben, blijkt alweer snel. Roos doet op dat moment een studie voor autonoom beeldend kunstenaar, maar weet haar draai even niet lekker te vinden. ”Toen ik binnenkwam bij het opvangcentrum wist ik: hier gebeurt iets bijzonders.”

Diner voor gelukszoekers

De sfeer, de gevoelens, de emoties en verhalen die ze meekrijgt inspireren haar voor haar afstudeeropdracht. Het wordt een diner waarbij vluchtelingen en Leidenaren bij elkaar aanschuiven. Iedereen krijgt een koptelefoon op, zo worden verhalen verteld over het eten dat op tafel staat, over de personen aan tafel en over het land waar zij hun thuis achterlieten. Op de tafel worden beelden geprojecteerd. Het levert prachtige en emotionele ontmoetingen op.

”Door het diner op die manier te organiseren, kon ik anderen écht duidelijk maken wat ik voelde toen ik in het vluchtelingenkamp begon. Het waren zoveel gevoelens en er was zoveel liefde voor elkaar: ik kon het zelf bijna niet bijhouden. Al mijn zintuigen werden geprikkeld en dat gebeurde tijdens het diner dus ook”, vertelt Roos. Het is een groot succes en de afgestudeerde kunstenares krijgt subsidie om nog eens honderd diners te organiseren.

Vijf jaar later

Inmiddels is het 2021: vijf jaar later. De mensen die Roos heeft ontmoet in de vluchtelingenopvang, voelen als familie. De meeste verhalen die ze heeft gehoord, maken zo’n diepe indruk dat ze altijd het gevoel heeft gehouden: ‘ik moet hier iets meedoen’. ”Het zijn stuk voor stuk verhalen die gehoord moeten worden. De wereld is zo anders als we dit soort dingen van elkaar weten: zachter en liefdevoller.”

Roos gaat op zoek naar de manier waarop ze de verhalen wil vertellen. Ondanks haar opleiding voor beeldende kunst, kiest ze voor een vorm waar geen beeld aan te pas komt: de podcast. ”Met film kun je maar een beeld tegelijk laten zien. Met geluid kun je verschillende dingen tegelijk laten horen. Daarbij kunnen mensen dan een eigen voorstelling maken en dat is iets dat ik mensen graag laat doen.”

Thuis in Leiden

De podcast is een serie van vijf verhalen van gevluchte Syriërs voor wie Leiden thuis nu thuis is. Katya (37), Abdullah (22), Ayman (40), Baha (50) en Ola (29) nemen je mee in hun verhaal. Ze vertellen wat thuis voor ze betekent, wat je nodig hebt om je thuis te voelen en hoe het is om je thuis te ontvluchten en in een ander land weer op te bouwen. Allemaal hebben ze hun eigen ‘soort’ verhaal.

”Abdullah vluchtte als zestienjarige jongen met zijn broers weg uit Syrië en vertelt over ongekende dingen die hij meemaakte, Baha vertelt over de moederrol die zij al snel op zich nam in het AZC, Ayman vertelt over de impact van de oorlog op een mens en Ola hoe het is om liefde te vinden en zwanger te zijn in het AZC”, vertelt Roos.

Team

Elk van de verhalen is vormgegeven tot een vlot en samenhangend geheel met hulp van interviewer Julia de Roo en editor Daniël van der Kolk. Roos heeft gezorgd voor de vleugels waaronder iedereen openhartig zijn verhaal durft te doen. ”Als kunstenaar was dat mijn voornaamste taak: zorgen voor veiligheid en vertrouwen. Door het werk van Julia en Daniël grijpen de verhalen je nog meer aan en zit er een soort spanning in. Zonder dat we ook maar iets hebben geregisseerd natuurlijk.”

Roos is apetrots op het resultaat dat vanaf eind juni dan echt te beluisteren is. Ook alle vertellers zelf zijn blij met de podcast. Voor sommigen is het wel heftig om hun eigen verhaal terug te horen, maar iedereen is blij met de stem die ze hebben gekregen. ”Gezien en gehoord worden, is voor mensen die vanaf nul moeten beginnen heel erg belangrijk. Daarom moet dit nog veel meer gebeuren; ook internationaal gezien. Voor mij stopt het na deze podcast ook zeker niet. Het volgende grote doel is om een documentaire te maken. En als het juiste moment er straks is, gaat dat ons lukken.”

Ben jij benieuwd naar de podcast Ongekend Thuis? Je kunt hier alle vijf de afleveringen beluisteren.

Lees meer…

Meer in deze categorie

Leidenaar van de Week

Ga naar “Sandy (52) is marktkoopvrouw én pedicure: ‘Ik kan het allebei geen werken noemen’”

Sandy (52) is marktkoopvrouw én pedicure: ‘Ik kan het allebei geen werken noemen’

Ga naar “Sem redde een drenkeling uit de Oude Singel: ‘Het voelt gewoon heel normaal’”

Sem redde een drenkeling uit de Oude Singel: ‘Het voelt gewoon heel normaal’

Sem red drenkeling op 19 mei 2021
Ga naar “Emile (67) is de Leidse Glibber: ‘Die naam verzon ik uit angst voor inbrekers’”

Emile (67) is de Leidse Glibber: ‘Die naam verzon ik uit angst voor inbrekers’

In onze gids

Ga naar “De Kiboets”

De Kiboets

 • Stationsweg 21
 • Grillrooms
 • 16:00 - 00:45

Nu geopend

Ga naar “Manda Brasa: Brazilian Snacks & Sweets”

Manda Brasa: Brazilian Snacks & Sweets

 • Kopperwetering 1a 04
 • Restaurants en horeca

Nu geopend

Ga naar “Candle Time”

Candle Time

 • Beatrixstraat 1
 • Winkelen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “alle dameshemden 4 stuks € 12,00”

alle dameshemden 4 stuks € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8”

Matraskussen Jada van € 16,99 voor € 8

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Katoenen Dameshemd 4 stuks € 12,00”

Katoenen Dameshemd 4 stuks € 12,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Titan reiskoffer/tas € 19,99”

Titan reiskoffer/tas € 19,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 september 2021

Vacatures

Ga naar “(Junior-)accountmanager B2B zakelijke klanten”

(Junior-)accountmanager B2B zakelijke klanten

 • Onlinekabelshop.nl
 • Fulltime
Onlinekabelshop

Topper

Ga naar “Medewerker studentenzaken OSC”

Medewerker studentenzaken OSC

 • Universiteit Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vakantiekrachten huishoudelijke hulp gezocht bij Groenoord Zorgt”

Vakantiekrachten huishoudelijke hulp gezocht bij Groenoord Zorgt

 • Groenoord Zorgt
 • Parttime
Groenoord Zorgt

Topper

Ga naar “Onderwijs- en onderzoeksondersteuner”

Onderwijs- en onderzoeksondersteuner

 • Universiteit Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Officemanager”

Officemanager

 • Luba Uitzendbureau Leiden
 • Fulltime/Parttime