Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Renée maakt voorstelling van haar eigen levensverhaal: ‘Ik werd verliefd op een Afghaanse vluchteling’

Door Carin van der Meij 6 januari 2019

In 2015 veranderde het leven van Renée Coralie van Beek volledig: zij werd verliefd op Ayoub. Een Afghaanse vluchteling die op dat moment in de noodopvang in Leiden verbleef. De afgelopen drie jaar is het stel in een rollercoaster genaamd de asielprocedure terecht gekomen. Van hun verhaal heeft Renée nu een voorstelling gemaakt die binnenkort in onze sleutelstad in première gaat: “Het is tijd om ons verhaal te vertellen.”

Noodopvang in Leiden

Dit bijzondere liefdesverhaal tussen Renée en Ayoub is begonnen in onze sleutelstad. De geboren en getogen Leidenaar ging met haar zus mee naar de noodopvang in Leiden. “Mijn zus gaf hier les en ik ging een keertje met haar mee. Ik was daarvoor nog nooit in aanraking gekomen met vluchtelingen, ik zag ze alleen in het nieuws. We gaven Nederlandse les en daar kwam een groep Afghaanse jongens op af, die waren onwijs aardig, heel open en totaal niet wat ik had verwacht.”

Renée en Ayoub (Beeld: Renée)

Renée en Ayoub

Daar leerde Renée, Ayoub kennen. “Het was natuurlijk totaal niet de bedoeling dat wij verliefd op elkaar werden. Eerst waren wij vrienden, maar op een avond stuurde hij mij een bericht: of wij ooit iets meer konden worden dan alleen vrienden. Ik stuurde ‘nee’ terug, maar hij was volhardend”, Renée glimlacht en vervolgt: “Na een paar weken ben ik toch overstag gegaan.” De roze wolk van het stel was al snel verdwenen, want Ayoub was bezig met zijn asielaanvraag en die werd afgewezen. En om het allemaal nog ingewikkelder te maken raakte Renée onverwachts zwanger. “Dat stond natuurlijk helemaal niet op het programma. Onze zoon Kees kwam in de meest donkere periode van ons leven, maar hij is het leukste cadeautje ooit.”

Zelf het podium op

Inmiddels is kleine Kees één jaar en twee maanden oud en volgens Renée is het nu tijd om hun verhaal te delen. De Leidse is namelijk theatermaakster. “Ik had het liever over iemand anders zijn verhaal gehad, maar dat kan niet. Het is tijd om ons verhaal te vertellen.” Alsof je levensverhaal delen met een groot publiek al niet spannend genoeg is, gaat Renée ook nog eens zelf het podium op. “Ik heb er wel over nagedacht hoor, om het iemand anders te laten spelen. Maar wie had dat moeten doen? Dat kan alleen ik, maar ik zie er wel enorm tegen op, ik moet er niet teveel over nadenken.”

Poster van de voorstelling Hosseini (Beeld: Ffloyd Koster)

Eerste stukken aan Ayoub voorlezen

Samen met regisseuse en actrice Audrey Bolder regisseert Renée de voorstelling Hosseini. Ayoub moedigt de Leidse aan, maar is niet betrokken in het proces. “Hij vindt het allemaal superleuk, maar vind dat ik niet alles moet vertellen. Hij vindt het raar dat we in Nederland persoonlijke ervaringen delen op een podium. In Afghanistan gebeurt dat niet. Toevallig heb ik van de week voor het eerst wat stukjes uit de voorstelling aan Ayoub voorgelezen. Hij zat te huilen op de bank en vond het erg mooi geschreven.” Wij zijn benieuwd: waarom wil Renée zo graag haar verhaal delen? “Het gaat niet om ons, dit is veel groter dan dat. Wij Nederlanders denken maar dat alles goed geregeld is met het asielbeleid, maar dat is helemaal niet zo. Door Ayoub ben ik daar ook achtergekomen. Ik wil dat mensen er meer kennis van hebben en er daardoor anders naar gaan kijken.”

Première in Leiden

Op 16, 17 januari speelt Renée de voorstelling Hosseini voor het eerst in Theater Ins Blau in Leiden. Op 18 januari is op dezelfde locatie de première. Als geboren en getogen Leidenaar vindt Renée dit ook belangrijk. “Ons verhaal speelt zich hier af en ik hoop echt dat er veel Leidenaren naar de voorstellingen komen. Ik verheug mij er enorm op om in onze stad te spelen,” Renée glundert zichtbaar. Na de première gaat de voorstelling op landelijke tournee. Nieuwsgierig naar de voorstelling? Bekijk hier alle speeldata en meer informatie.

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.