Nico is de Leidse vrijwilliger van het jaar: ‘Ik heb een overwinningsdansje gedaan’

Door Carin van der Meij 10 februari 2019

Noem een Leids evenement en Nico Rijsbergen is erbij betrokken. Een paar maanden geleden is deze Leidenaar beloond voor al zijn harde werken en benoemd tot ‘vrijwilliger van het jaar’. Wij dronken een kopje thee – in Nico’s geval colaatje – met hem.

Even voorstellen

Nico is 62 jaar en een geboren en getogen Leidenaar. Hij is loodgieter van beroep, is getrouwd en woont met zijn vrouw in de Stevenshof. Nico heeft twee dochters en inmiddels ook kleinkinderen. In zijn vrije tijd houdt hij zich veel bezig met: zijn vrijwilligerswerk, oppassen op de kleinkinderen, deurschildjes met Leidse sleutels maken en op vakantie gaan. Grappig feitje over Nico: op zijn 18e won hij de landelijke loodgieters kampioenschappen.

Een van de Leidse deurschildjes die Nico heeft gemaakt (Beeld: indebuurt Leiden)

Eerste vrijwilligerswerk

De Sinterklaasintocht, Het Huis van Sinterklaas, Singelloop, Leiden Marathon, GlibberTreel… Allemaal evenementen waar Nico vrijwilliger voor is. “Het begon allemaal 25 jaar geleden. In de krant stond een oproep voor vrijwilligerswerk voor de Leiden Marathon. Ik heb mij opgegeven en dan rol je er zo in.” Op elk evenement neemt Nico een andere rol aan. Zo regelt hij voor het ene event alle lunchpakketten voor de vrijwilligers en het andere evenement is hij verkeersregelaar. Wij zijn toch nieuwsgierig: waarom steekt Nico zoveel tijd en energie in al deze projecten? Hij haalt zijn schouders op en zegt: “Ik vind het gewoon leuk en het is gezellig met de andere vrijwilligers. Je doet het met zijn allen.”

Vrijwilliger van het jaar

Na al die jaren vrijwilligerswerk werd Nico vorig jaar eindelijk beloond. “Iemand had mij voorgedragen voor de verkiezing vrijwilliger van het jaar 2018. Ik werd eerst gebeld dat ik was genomineerd, wat ik erg leuk vond om te horen. Thijs Hemmes is toen bij mij langs geweest voor een gesprek.” Op de uitreikingsavond is Nico toen uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2018. “Ik vond het hartstikke leuk, ik had het ook wel echt jammer gevonden als ik het niet was geworden. Ik was trots en ik heb nog even een overwinningsdansje gedaan,” lacht Nico. Naast deze eretitel heeft de Leidenaar ook een beeldje erbij gekregen als aandenken.

‘De Singelloop vind ik het leukste’

Zolang het leuk blijft

Vrijwilligers vinden is voor organisaties best een uitdaging, maar Nico heeft daar wel een tip voor. “Vrijwilligers stellen het erg op prijs als er na het evenement een borrel wordt georganiseerd. Dat hoeft niet direct na het evenement, het kan ook na één of twee weken. Vrijwilligers waarderen dat, het zorgt voor een leuke sfeer en zo houd je de mensen vast.” Nico gaat naar veel evenementen om een handje te helpen, maar welke vindt hij nu het leukste? “De Singelloop vind ik het leukste. Heel Leiden loopt mee en dat is gewoon een gezellige avond.” Bij de vraag hoelang de Leidenaar nog door blijft gaan met helpen op deze evenementen zegt Nico: “Zolang het leuk blijft, blijf ik doorgaan. Ik ken ook een vrijwilliger die inmiddels 72 jaar is en die helpt ook gewoon nog mee. Dus ik ga gewoon door.”

Jelle

Jelle deed dit seizoen mee aan The Voice: ‘Ik verstond eigenlijk helemaal niks meer van wat de coaches zeiden’

Wist jij dat aan dit seizoen van het populaire tv-programma The voice of Holland een Leidenaar meede...