Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Het leukste hier vind ik de eerste dates’ – in gesprek met barman Alex

Door Lotte van den Elsen 17 september 2017

Geboren en getogen Leidenaar Alex Arnoldy is misschien wel de gezelligste barman van de stad. Hij werkt al tien jaar bij café Meneer Jansen aan de Oude Rijn, waar hij manager is. ”Wat ik hier allemaal voorbij zie komen aan mensen, dat is fantastisch.”

Naast barman is Alex ook vader, hij heeft een dochtertje van zeven jaar. Dat zorgt nog wel eens voor onverwachte situaties. ”Een tijd geleden zat hier op zaterdagavond een meisje, ze had echt een rotavond en was te dronken voor woorden. Uiteindelijk was het zo erg, dat we haar maar naar huis hebben moeten brengen. Een paar maanden geleden kreeg Isa een nieuwe invaljuf en drie keer raden wie er voor mijn neus stond! Ik zag dat ze mij ook herkende, maar we deden allebei alsof we van niets wisten.” Ook politici weten Meneer Jansen te vinden. ”Links en rechts, het lijkt constant met elkaar te botsen. Toch gaan ze allemaal naar hetzelfde café en dan hebben ze het heel gezellig.”

‘Het leukste in Jansen vind ik de eerste dates, die zijn vaak lekker ongemakkelijk.’

Eerste dates in Jansen

Maar het leukste vindt Alex de eerste dates, die zich in Meneer Jansen afspelen. ”Vaak is één van de twee te vroeg, meestal de vrouw. Die weet zich dan geen houding te geven en gaat uit puur ongemak maar door de krant zitten bladeren. De zenuwen spatten er vanaf. Dan komt de jongen binnen en start een heel lullig gesprekje. Met mijn barmansoor hoor ik dat meteen: van die gesprekken die prima zijn via de app, maar face to face ineens heel ongemakkelijk worden. De jongen reageert hier meestal op door drie keer zo hard te gaan drinken, in de hoop losser te worden. Helaas wordt het vaak alleen maar erger. Echt drama’s zitten erbij.”

‘In het ziekenhuis mocht ik een nieuwe neus uit zoeken, uit een boek met plastic neuzen’

Scheuren op de Sita

Alex heeft zelf natuurlijk ook wel eens gekke dingen gedaan om indruk te maken op de dames. Toen hij nog een tiener was had hij een Sita – naar eigen zeggen een oude vrouwen brommer – die hij heel hard had opgevoerd. Hij wilde daar indruk mee maken bij een meisje, maar dat liep een beetje verkeerd. ”Het gebeurde bij Snackbar Stevenshof, ik zag daar het meisje van mijn dromen staan. Ik dacht: hoe cool is het, als ik over deze brug spring en als een soort superman op een brommer voorbij kom vliegen. Ik was alleen vergeten dat daar achter nog een paal stond.” Met 70 à 80 kilometer per uur kwam Alex dus wel heel gaaf voorbij vliegen, maar maakte vervolgens een enorme smak. Het resultaat? Een gebroken neus. ”Ik mocht in het ziekenhuis zelf een kunstneus uitzoeken uit een boek met neuzen. Ik was toen der tijd nogal fan van U2, dus ik heb gepoogd de neus van Bono te kopiëren.”

Geen Sita meer voor Alex. Tegenwoordig rijdt hij op een keurige herenfiets. Fietsen is één zijn hobby’s. Lekker door de duinen, het liefst met zulk slecht mogelijk weer. ”Dan heb ik het gevoel de elementen te trotseren.” Een racefiets, daar doet Alex niet aan. ”Het moet wel een uitdaging blijven.”


Meer over Café Meneer Jansen ontdekken?

Café Meneer Jansen cafés

Gesloten10:00 - 01:00

Nieuwe Rijn 21, Leiden

Bekijk meer:cafés