Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse wijkagent Eric houdt inzamelingsactie: ‘Wist je dat zo’n 475 kinderen uit regio Leiden bij de voedselbank komen?’

Door Lidwien Arndt 24 november 2020

“Door mijn werk ontdekte ik dat armoede in Nederland veel dichterbij is dan ik dacht. Ook in de regio Leiden.” Daarom organiseerde wijkagent Eric van Dommelen in 2013 voor het eerst een inzamelingsactie voor de Voedselbank Leiden. Dit jaar is alweer de achtste keer dat hij de actie heeft opgezet en jij kunt hem helpen!

Door zijn werk als wijkagent ziet Eric dat niet iedereen het even breed heeft. Sterker nog, soms moeten stadsgenoten het met € 50,- of minder doen in de week, vertelt hij. “We denken vaak: wat je niet ziet, is er niet. Je hebt niet door hoeveel armoede er eigenlijk heerst om je heen, in je wijk. Toen ik in 2013 voor het eerst in gesprek raakte met de voedselbank, schrok ik van de aantallen die zij noemden: 475 kinderen in de regio Leiden komen regelmatig bij de voedselbank.”

Behoefte aan broodbeleg

Voor die kinderen houdt Eric een inzamelingsactie, om hen een extraatje te bieden rond kerst: één centimeter broodbeleg, zoals de actie van de wijkagent ook wel heet. “Figuurlijk natuurlijk, want van één centimeter broodbeleg vallen je tanden bijna direct uit je mond. Het zit zo: de voedselbanken hebben een contract met Hak voor groente in blik, met Unilever voor bijvoorbeeld luiers en van het overige geld wordt vlees, fruit of groente gekocht. Maar geen broodbeleg. En een goed, stevig ontbijt is juist voor kinderen zo belangrijk.”

In coronatijd nog belangrijker

Dit jaar is de actie misschien nog wel belangrijker dan de jaren hiervoor: door de coronacrisis krijgt de voedselbank namelijk flink minder binnen, vertelt Eric. “Normaal krijgen ze ook nog wat van restaurants. Maar nu die dicht zijn, gaat dat niet door. Om iedere klant van de voedselbank te voorzien van voldoende eten, hebben ze elke week voor ongeveer € 17.000,- aan voedsel nodig. En dat redden ze toch vaak niet. Sinds de coronacrisis hebben ze zelfs 25% meer aanvragen gehad. Ze hebben alle steun nodig.”

Zo doe je mee

De jaarlijkse actie #1cmbroodbeleg loopt nog tot 22 december. Tot die tijd kun je bij het politiebureau aan de Vijf Meilaan (in de kratjes voor de deur) en bij de Voedselbank Leiden aan de Willem Barentzstraat broodbeleg inleveren. “Alles wat langer houdbaar is, is welkom: chocopasta, vruchtenhagel, pindakaas, noem het maar op.”

Lees ook:

Leuk volgens local Marloes (35): ‘De verrassingsgerechten zijn hier echt zálig’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...

José en Guno werden verliefd in coronatijd: ‘Hij stopte een lief kaartje met zijn nummer in mijn brievenbus’

In gekke tijden als deze kunnen we allemaal wel wat warme verhalen gebruiken. Daarom gingen we op zo...

11 x bij deze Leidse winkels koopt Sint graag zijn cadeautjes

Trippel, trappel, trippel, trap! Gelukkig is zijn paard nog lang niet moe, want Sinterklaas is gek o...