Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse Marjanne zamelt tampons en maandverband in tegen ‘menstruatie-armoede’

Door Karin van Leeuwen 17 november 2019

Toen de Leidse Marjanne Dirkzwager vorige week op de bank haar social media checkte, bleef ze hangen bij een bericht over vrouwen die geen geld hebben voor maandverband en tampons. En dat niet alleen in landen als Oeganda, maar gewoon in Nederland. Marjanne was met stomheid geslagen. Ze zette haar verbazing om in daden en begon een inzamelingsactie. “Menstruatie-armoede in Nederland, dat geloof je toch niet?”

Het zijn niet de zaken waarbij je dagelijks stilstaat, beaamt Marjanne (24). “Het is zoiets normaals dat je je geen moment afvraagt of er vrouwen zijn die geen geld voor verbandmiddelen hebben. Toen ik het mijn moeder en vriendinnen vertelde, waren zij net zo verbaasd als ik.”

Marjanne las dat vrouwen die maandelijks zónder moeten zien door te komen, zichzelf helpen door bijvoorbeeld kranten of oude lappen in hun kleding te schuiven. “Het moet vreselijk zijn als je zo elke maand weer een aantal dagen moet doorkomen. Het zijn al niet de feestelijkste dagen van de week en als je jezelf dan ook nog eens niet goed kunt verzorgen moet het helemaal een drama zijn,” denkt Marjanne.

Free a girl

Haar schouders erover ophalen en doorgaan waarmee ze bezig was, zit niet in haar aard. Eerder liet Marjanne zich al eens opsluiten in een klein Free a Girl-hokje. Daarmee vestigde ze aandacht op meisjes die gedwongen worden zich te prostitueren. En ze gaf vluchtelingen taalles. “Dat heb ik van thuis meegekregen, mijn moeder is ook zo.”

(Lees verder onder de afbeelding) 

Foto: Marjanne Dirkzwager

Rekensommetje

Ook dit keer bedacht de Leidse wat ze kon doen om deze vrouwen te helpen. Ze maakte een rekensommetje om erachter te komen wat het zou kosten om een jaar lang een vrouw te helpen. “Ik las in het onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse dat voor vrouwen de kosten voor menstruatiemiddelen tussen de een en vijfentwintig euro liggen. Want sommige vrouwen kunnen wel twee weken heftig ongesteld zijn. Ik nam het gemiddelde en kwam uit op zo’n acht euro per maand, dat maal twaalf maakt zesennegentig euro per jaar.”

Koop extra tampons

De studente toegepaste psychologie uitte op haar eigen Facebookpagina haar verbazing. ‘Er zijn in Nederland mensen die elke maand in de weer moeten met wc-papier, kranten of vodden omdat ze zich geen tampons of maandverband kunnen veroorloven. Sterker nog: een op de tien vrouwen heeft geen geld voor deze producten. Dit heeft De Bovengrondse onderzocht en de resultaten waren, voor mij in elk geval, behoorlijk schokkend’ schreef ze.

“Ik heb gevraagd of mensen tijdens hun wekelijkse boodschappen een extra doosje tampons en/of maandverband in hun mandje willen gooien en het willen inleveren bij Zorg-Vuldig in Leiderdorp of bij mij thuis.”

‘Je staat hier normaal geen seconde bij stil’

Meer inzamelpunten

Haar bericht heeft effect: inmiddels hebben meer mensen in Leiden, Rotterdam en Leiderdorp zich gemeld als inzamelpunt. En Marjanne zocht contact met de Voedselbank in Leiden omdat ze denkt en hoopt dat die een belangrijke rol kan spelen.

“Het zou fantastisch zijn als vrouwen daar menstruatiemiddelen kunnen krijgen als dat nodig is. Want hoe moet het als je in een gezin met meerdere vrouwen bent en je nauwelijks geld hebt om voedsel te kopen? Je kunt het je niet voorstellen en je staat er normaal geen seconde bij stil.”

Bewustwording

Marjanne hoopt bewustwording te bereiken. Dat mensen erbij stilstaan dat niet alleen probleem in arme landen is, maar dat er gewoon Nederlandse vrouwen zijn die ermee moeten dealen. “Ik vind dat politici hierover hun hoofd moeten buigen. En dat tampons en maandverband in de horeca vrij beschikbaar moeten zijn.”

Wil je ook tampons en maandverband doneren? Of meer weten? Kijk op de Facebookpagina van Marjanne Dirkzwager voor meer informatie.

Lees ook:

5 x deze toffe Leidse vrouwen zijn hun eigen baas

Droom jij er wel eens van om een eigen bedrijf te beginnen? Of aan het hoofd te staan van een groot ...
plus

Allereerste PLUS supermarkt in Leiden opent de deuren

Boodschappenlijstjes in de hand en shoppen maar. In onze sleutelstad opent vrijdag 1 november een PL...

Zussen Kyra en Caresse van Survival Dutch helpen buitenlanders ‘overleven’ in Nederland

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' hebben we een interview met de zussen Kyra (28) en Caresse (24)...

Zussen Pien & Nies helpen mensen afvallen: ‘We maken er wat gezelligs van’

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' zijn we op bezoek bij de zussen Paula (33) en Denise (35). Pien...