Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leidse Jacoline gaat 400 kilometer fietsen in Guatemala: ‘Gewoon de knop omzetten en doorgaan’

Door Lidwien Arndt 19 januari 2020

Het is eind 2018 als Jacoline besluit mee te doen aan een actie van Plan International. De Leidse is toe aan een nieuwe uitdaging: ze gaat 400 kilometer fietsen voor kinderen in Guatemala. Een behoorlijke uitdaging dus en voor het goede doel. Een jaar lang is ze bezig geweest met de fysieke en sponsorvoorbereidingen. Zaterdag 25 januari 2020 is het dan eindelijk zo ver, dan stapt Jacoline op het vliegtuig naar Guatemala.

“Plan helpt meisjes en jonge vrouwen in landen waar dat hard nodig is”, legt Jacoline uit. Ze steunt de organisatie al jaren, maar komt nu voor het eerst ‘in actie’. En wat voor actie: 400 kilometer fietsen in Guatemala, samen met 17 andere deelnemers. En fietsen daar is flink anders dan in Nederland: “Er zitten hele zware dagen tussen. Zo fietsen we de derde dag 83 kilometer en maken we wel 2300 hoogtemeters. Daar kijk ik wel tegenop.”

Training

Maar, de 25-jarige Leidse heeft vooral veel zin in de reis. Ze traint er al bijna een jaar voor: “Voordat ik me hiervoor opgaf, ging ik misschien één keer per week naar de sportschool. En op een keer mountainbiken op vakantie na, had ik nog nooit op deze manier gefietst.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Jacoline in actie tijdens een weekendje trainen in Limburg. Beeld: Jacoline

Ze probeert vier keer per week te trainen, maar zich echt voorbereiden op de wegen in Guatemala is lastig: “Je kunt hier niet zomaar even gaan fietsen in de bergen. We zijn wel eens naar Limburg geweest voor een training, maar dat is natuurlijk niets vergeleken met daar.”

Haar favoriete fietsrondje in de buurt van Leiden? “Richting Scheveningen, door de duinen naar Noordwijk of daar voorbij en dan weer terug naar Leiden.”

Sponsoracties

Om mee te mogen fietsen moest Jacoline minimaal €4000,- sponsorgeld ophalen. Alles werd uit de kast gehaald om aan dit bedrag te komen. Ze organiseerde bijvoorbeeld een burendiner, waarbij ze de bewoners van de straat van haar ouders uitnodigde om te komen eten, tegen een vrijwillige bijdrage. Maar Jacoline verkocht ook bloembollen en bakte taarten op bestelling. “Uiteindelijk vond ik het best lastig, zoveel geld ophalen. Maar het is gelukt en de acties waren erg leuk en leerzaam. Je spreekt tenslotte veel mensen en verspreidt het verhaal van Plan.”

De speculaastaart die Jacoline verkocht tijdens de taartenactie. Beeld: Jacoline
En zo zag het burendiner eruit. Beeld: Jacoline

Programma

In de twee weken dat de Leidse straks in Guatemala verblijft, fietst ze zeven dagen achter elkaar. Daarnaast bezoekt ze ook het dorp waar haar ‘sponsorkindje’ woont. Een deel van het sponsorgeld van Jacoline wordt gebruikt om dat meisje betere scholing te kunnen geven en bijvoorbeeld voedselzekerheid. “Ik ben vooral heel benieuwd naar het leven daar en de natuur waar we doorheen gaan fietsen.”

Superstoer

Haar vrienden en familie vinden de actie van Jacoline superstoer: “De meesten zeiden meteen: ‘gaaf! Maar, mij niet gezien hoor.’ Nou, ik heb mezelf mooi wel bewezen dat ik het kan, zoveel trainen. En ik ben nog steeds verbaasd over mijn eigen conditie nu!”

Plan international

Plan International is een organisatie die werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Zo helpen ze meisjes in ruim 50 landen met hun scholing en ontwikkeling. Ook leren ze hoe ze voor zichzelf op kunnen komen en hun eigen beslissingen kunnen maken. Hier vind je meer informatie over de stichting en de actie.

Lees ook:

julie en Heleen

Vriendinnen Heleen en Julie kregen allebei te maken met kanker: ‘Het is heel fijn om iemand te hebben die je echt begrijpt’

De vriendinnen Heleen van de Leur (25) en Julie Visser (27) zijn in tien dagen van het LUMC naar het...
diederik schilder

Van maatpak naar overall: Diederik maakte een wel heel bijzondere carrièreswitch

In september vroegen we jullie om verhalen over opvallende carrièreswitches. Tussen de reacties zat ...
Frankrijk Puur Martijn en Marita

Martijn en Marita runnen als stel een reisblog: ‘We proberen elke maand naar Frankrijk te gaan’

Een wandelvakantie in de bergen is waar Martijn (35) en Marita (30) elkaar bijna drie en een half ja...