Leidenaar Herbert stopte na dertig jaar bij KLM en ging met z’n hobby’s aan de slag: kleding, strips en stemacteren

Je kunt bij Appel & Ei, ook als man, prachtige dingen scoren. Beeld: indebuurt Leiden.

Wat doe je als je na dertig jaar afscheid neemt van een bedrijf én een vakgebied dat je ontzettend dierbaar is? Veel mensen denken dan ongewild al snel aan een diep zwart gat. Herbert Plompen (59) niet. Daar is hij veel te kleurrijk voor. De Leidenaar ging aan de slag met z’n hobby’s en geniet daar volop van.

Dertig jaar lang werkte Herbert met ziel en zaligheid voor KLM. Eerst lange tijd als purser; de glimlach op het gezicht van passagiers. Daarna op de grond waar hij in een overkoepelende functie de helpende hand of vertrouwenspersoon was voor meerdere afdelingen. ”Corona veranderde natuurlijk alles. Ik had het nog ontzettend naar m’n zin. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om een stap opzij te doen voor de jongere generatie, maar dat heeft natuurlijk wel zeer gedaan. Ik heb er echt een prachtige tijd gehad.”

Verzamelaar

Heel erg treuren om de situatie heeft Herbert niet gedaan. Eerder nagenoten. Stilzitten was er dus niet bij. Dat was bovendien altijd al lastig, want daar heeft hij simpelweg te veel hobby’s voor. Zo verzamelt Herbert veel. Oldtimers en strips zijn z’n favoriet. Hij ging daarom al snel als vrijwilliger aan de slag bij MoCA. Dat is het Museum of Comic Arts. ”Daar doe ik nu eigenlijk van alles. Ik vind het heerlijk om er mee bezig te zijn en daar rond te lopen.”

Stemacteur

Een andere, nieuwe uitdaging ontdekte Herbert eigenlijk al in de lucht. Als hij iets moest omroepen in het vliegtuig, kreeg hij vaak van reizigers te horen dat hij een mooie en fijne stem heeft. ”Die mensen zeiden dan ook vaak: daar moet je iets meedoen. Nou, dat heb ik gedaan. Ik doe nu een cursus tot stemacteur. Men denkt dan al snel aan tekenfilms inspreken en natuurlijk lijkt mij dat ook wel leuk om een keer te doen. Maar ik wil me focussen op projecten als bedrijfsfilms, docu’s of vlogs; om daar dan voice-over in te zijn.”

Tweedehandskleding

Naast al die bezigheden heeft Herbert nóg een passie: kleding. Hij ziet er graag goed uit. Combineer dat met zijn ‘verzamelaarsinstinct’ en je begrijpt waarom Herbert ook graag bij tweedehandswinkels koopt. ”Ik vind het echt een sport om mooie kleren voor weinig geld te scoren. Bovendien is kopen bij een tweedehandswinkel ook duurzaam. Daarom kocht ik zelf altijd al graag bij Appel & Ei in de Haarlemmerstraat in Leiden.”

Als vaste klant ontving Herbert de nieuwsbrief van de Leidse winkel. Daarin stond een oproep voor een weekendkracht en ook dat leek hem een mooi avontuur.

”Het is een winkel met een prachtig concept. Je kunt hier je kleding brengen als je het niet meer draagt en het maximaal ongeveer twee jaar oud is. Als het goed genoeg is, hangen we het zes weken in de winkel. Verkopen we het, dan gaat veertig procent van de verkoopprijs naar jou en zestig procent naar ons. Als we het niet verkopen of niet in de winkel hangen, mag je kiezen of je het terug wil of dat we het aan een goed doel mogen doneren.”

Meer mannen

De grote uitdaging voor Herbert zit hem in het vergroten van de mannenafdeling. Er zijn namelijk nog veel meer vrouwen die kleding komen brengen dan mannen. ”Tweedehands shoppen en vintage zijn bij vrouwen natuurlijk al langer een ding. Maar het lijkt me heel leuk om meer mannen enthousiast te krijgen. Dat begint bij een grotere collectie, dus als je spullen hebt, dan zijn we daar heel blij mee.”

Tips om te slagen

Herbert kan wel bedenken waarom hij nog minder mannen in de winkel ziet. Mannen gaan vaker en sneller voor gemak. ”Of ze laten het helemaal over aan hun vrouw. Dat is toch zonde, want met een beetje geduld kun je hier prachtige dingen van mooie merken scoren. Tips om hier te slagen? Weet wat je wil, goed je maten onthouden en alles even rustig bekijken. Kom het gewoon eens proberen. Ik ben er elke dinsdag, zondag en soms ook op zaterdag om je te helpen.”

Lees meer…

Meer in deze categorie

Leidenaar van de Week

Ga naar “Loyd (23) uit Leiden is misschien wel de mooiste man van Nederland: ‘Ik werd gescout op Instagram’”

Loyd (23) uit Leiden is misschien wel de mooiste man van Nederland: ‘Ik werd gescout op Instagram’

Ga naar “Midas (27) gaat tot het gaatje bij Kamp van Koningsbrugge: ‘Laten zien wat je kunt na een moeilijke periode’”

Midas (27) gaat tot het gaatje bij Kamp van Koningsbrugge: ‘Laten zien wat je kunt na een moeilijke periode’

Ga naar “Brandweerman Edwin zet Leiden in lichterlaaie met zijn kunstwerken”

Brandweerman Edwin zet Leiden in lichterlaaie met zijn kunstwerken

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99”

De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Alle appels en peren op schaal 4 stuks 2 stuks € 4,00”

Alle appels en peren op schaal 4 stuks 2 stuks € 4,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Hollandse waspeen van € 0,89 voor € 0,49”

Hollandse waspeen van € 0,89 voor € 0,49

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89”

Cashewnoten van € 2,45 voor € 1,89

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Badkamer adviseur”

Badkamer adviseur

 • Sanidirect Leiderdorp B.V.
 • Fulltime
Vacature SaniVacature Sani

Topper

Ga naar “Junior Elektromonteur”

Junior Elektromonteur

 • RECO
 • Fulltime
Junior-Elektromonteur-BuitendienstJunior-Elektromonteur-Buitendienst

Topper

Agenda

Ga naar “Herfstnaaidagen voor kids en tieners”

Herfstnaaidagen voor kids en tieners

 • Atelier Kleurstof
 • 26 oktober 2022

Topper