Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goos strijdt in tv-programma om titel beste chocolatier van Nederland: ‘Ik hoop dat ik niks geks heb gezegd’

Door Carin van der Meij 31 oktober 2017

De Leidenaar van de week komt binnenkort op televisie. Goos Burbach is 22 jaar en heeft een passie voor patisserie. Hij heeft nu al twee prijzen op zak en doet vanaf komende zondag mee met De Chocoladeshow op RTL4.

Koken met opa

Goos woont al zijn hele leven in Leiden en had van jongs af aan al interesse in koken. “Mijn opa was kok. Ik kookte altijd gezellig met hem mee. Uiteindelijk heb ik zijn kookspullen overgenomen en ben ik de koksopleiding gaan volgen.” Goos heeft netjes zijn studie afgemaakt, maar merkte al snel dat zijn interesse meer lag bij patisserie. “Ik merkte aan mijzelf dat ik dat veel leuker vond. Ik kon mijn creativiteit daar veel beter in kwijt. Daarom ben ik mij na mijn koksopleiding gaan specialiseren in patisserie.”

‘Ik ben heel benieuwd hoe ik op televisie overkom en wat mensen er van gaan vinden’

Nu al twee prijzen op zak

Dit jaar is Goos afgestudeerd, maar zijn carrière gaat nu al als een trein. Hij heeft meegedaan aan twee wedstrijden en beiden gewonnen. “Ik heb meegedaan aan De Gouden IJscreatie 2017. Daar moest ik mijn eigen ijs ontwikkelen. Met mijn smaak Avellana heb ik gewonnen.” Ook tijdens de wedstrijd World Chocolate Masters Young Talent domineerde Goos en ging er met de eerste prijs vandoor. “Bij deze wedstrijd moest ik een eigen taart bedenken en maken. Ik koos voor een taart met onder andere chocolade joconde, kersen compote, notenbodem, pistache bisquit en chocolade specerijenmousse. Ik ben twee maanden bezig geweest om tot deze creatie te komen.” De taart van Goos kun je nu ook echt kopen bij patisserie Soetenso in Leiden, waar Goos als leerling werkt.

Charlie and the Chocolate Factory-winkel

Hadden we al gezegd dat Goos pas 22 jaar is? Voorlopig blijft hij werken als leerling bij patisserie Soetenso, maar deze bezige bij heeft als droom om ooit zelf een winkel te openen. “Ik zou het leuk vinden om een soort Charlie and the Chocolate Factory-achtige winkel te openen. Dat je kunt eten van de muur en de zaak vol staat met spektakelstukken. Het moet echt een belevenis zijn wanneer je binnenstapt, bijna een soort museum.”

chocoladeshow
Goos doet mee aan De Chocoladeshow, gepresenteerd door Miljuschka Witzenhausen. (Beeld: RTL)

Grote Chocoladeshow

Is dit dan alles? Nee, dat is het zeker niet. Goos is een ambitieuze jongen en doet mee het televisieprogramma De Chocoladeshow. In het programma strijden tien ervaren chocolatiers tegen elkaar. De uiteindelijke winnaar mag zich beste chocolatier van Nederland noemen en zijn eigen reep ontwikkelen. Komende zondag, 5 november, is de eerste aflevering te zien en Goos is wat gespannen hierover. “Ik ben wel zenuwachtig. Ik ben heel benieuwd hoe ik op televisie overkom en wat mensen er van gaan vinden. Ik hoop dat ik niets geks heb gezegd.” Wil jij Leidenaar Goos zien shinen tijdens De Chocoladeshow? Zet dan zondag 5 november om 18.05 uur de televisie op RTL4.

Ben of ken jij iemand die perfect is voor Leidenaar van de week? Tip dan de redactie. Nieuwsgierig naar de vorige Leidenaar van de week? Klink dan hier.