Joyce is veganist en maakte daar haar beroep van: ‘Binnen een maand ontplofte het’

Door Carin van der Meij 30 januari 2018

Mogen wij je voorstellen aan Joyce? Onze Leidenaar van de week is gisteren 29 jaar geworden – hieperdepiep – en omschrijft zichzelf als een echte huismus. Haar grootste passie: koken. 

Verhuizen naar Leiden

Joyce is geboren en getogen in Woerden, maar verhuisde naar Leiden voor de liefde. “Ik heb mijn vriend ontmoet via Tinder. Toen wij wilden gaan samenwonen had ik een huurhuisje in Woerden en hij een koopwoning in Leiden. Dan is de keus snel gemaakt.” Dus pakte Joyce haar spulletjes en verhuisde naar de sleutelstad. Wat haar tot nu toe goed bevalt. “Ik moet zeggen dat Leiden wel een beetje op Woerden lijkt. Woerden is alleen een stuk kleiner, daar is het veel meer ons kent ons. Hier ben je wat anoniemer en dat vind ik wel prettig eigenlijk.”

‘Het enige nadeel vind ik dat het zo erg stinkt’

Van vegetariër naar veganist

Vanaf jonge leeftijd was Joyce bezig met bewust eten. “Ik stopte gewoon periodes met het eten van vlees. Ik heb heel lang gewisseld, in 2016 ben ik helemaal vegetarisch gaan eten.” Joyce werd vervolgens door een vriendin uitgedaagd om mee te doen aan de VeganChallenge. “Tijdens deze challenge eet je een maand lang alleen maar veganistisch. Toen zij dit voorstelde dacht ik direct: dit is niets voor mij, ik ben bijvoorbeeld dol op kaas. Echt een dom excuus achteraf.” Joyce ging de uitdaging toch aan en gaat sindsdien als veganist door het leven. “Ik doe het eigenlijk vooral omdat ik niet wil bijdragen aan dierenleed.”

Vegan blog

De vriend van Joyce is geen vegetariër of veganist, maar dat vindt zij geen probleem. “Ik vind het geen probleem om bijvoorbeeld kip voor hem te bereiden. Ik heb ook baantjes gehad in de keuken en dan moest ik ook met allerlei producten werken die ik zelf niet eet. Het enige nadeel vind ik dat het zo erg stinkt.” Joyce staat vaak in de keuken, want ze runt namelijk de succesvolleblog NeverNotCooking.nl. Op deze blog plaats zij allerlei heerlijke vegan recepten. “Ik had mijn blog al een tijdje, alleen tijdens de koksopleiding had ik het te druk en heb ik er geen aandacht aan besteed. Toen ik in Leiden kwam wonen ben ik het weer gaan oppakken. Binnen een maand ontplofte het gewoon. De reden? Ik had zelf meer kennis opgedaan tijdens mijn opleiding, kon beter smaken combineren en veganisme leeft op dit moment heel erg. Het was het juiste moment.”

. 🇳🇱 BUDDHA BOWL • Ik had echt trek. Niet normaal. Dus in plaats van een ‘normaal’ ontbijtje maakte ik deze bowl met gele zilvervliesrijst, zoete aardappel, gele biet, rode kool, kipstukcjes van @vivavivera, spinazie, sla, kiemen, cashewnoten en hennepzaad. Oja en een awesome pinda, sriracha en gember dressing. Love this! . 🇬🇧 BUDDHA BOWL • I was feeling a little hungry so instead of my usual breakfast I made this bowl. It’s filled with spinach, mixed greens, yellow rice, faux chicken, sprouts, yellow beetroot, sweet potato and red cabbage. I also added cashews and hempseeds. Oh and let me tell you about this amazing dressing; it’s made of peanutbutter, a little coconut milk, grated ginger, coconut aminos and sriracha chili sauce! . #veganistisch #vegan #plantbased #plantaardig #veganeats #whatveganseat #veganfoodshare #vegangirl #veganism #crueltyfree #govegan #friendsnotfood #dutchvegans #veganblogger #foodblogger #dutchblogger #foodporn #veganfoodporn #bestofvegan #vegansushi #vegansofinstagram #foodphotography #foodstyling #vegana #foodforfoodies #buddhabowl #glutenfree #veganfoodie #veganfoodiefeed #thrivemags

Een bericht gedeeld door JOYCE – Never not Cooking 🌱Ⓥ (@nevernotcooking.nl) op

Vegan producten

Joyce is fulltime bezig met haar blog en is dol op de vrijheid die het haar geeft. “Als ik eens een dag geen zin heb om te werken, kan ik dat makkelijk een andere dag inhalen. Ik kan alles doen wat ik zelf wil.” Daarnaast werkt Joyce ook als horeca adviseur en is zij in te huren als privé chef voor catering klussen. De droom van deze vegan-chef is om een kookboek uit te brengen vol lekkere recepten, tips en informatie. Natuurlijk hebben wij Joyce ook gevraagd om tips voor mensen die de ‘vegan-lifestyle’ wel eens willen proberen. “Ik zou beginnen met de VeganChallenge. Zij geven je allerlei recepten die je kunt uitproberen. En mocht je het toch op eigen houtje willen doen, dan is het goed om met een pasta te beginnen. Daar kun je het vlees makkelijk achter wegen laten en vervangen door bijvoorbeeld linzen.”

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.

 
Xun de Graaf

Xun de Graaf (17) ontving het Leidse jeugdlintje: ‘Ik snapte er niets van’

Elke week benoemen wij iemand tot Leidenaar van de week. Dit keer de 17-jarige Xun de Graaf....
Carin van der Meij - Geplaatst op 23 januari 2018