Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeugdvrienden Gino, Noël en Ruben runnen een foodblog: ‘Het zijn alleen maar makkelijke recepten met maximaal zes ingrediënten’

Door Carin van der Meij 21 juli 2019

Drie vrienden, één probleem: een plek waar je recepten kunt vinden met echt makkelijke en snel te bereiden maaltijden. Twee jaar geleden dachten Gino (28), Noël (29) en Ruben (29): ‘waarom doen we het zelf niet?’ Dit was het begin van hun avontuur genaamd Tostibanaan. 

“De naam Tostibanaan sluit aan op ons idee,” vertelt Noël. “Iedereen weet wat een tosti is, heeft de ingrediënten waarschijnlijk in huis en kan het zelf ook maken. En een banaan heeft ook iedereen in huis. Door deze twee basisproducten te combineren, krijg je toch iets bijzonders.”

Jeugdvrienden

We hebben met Noël en Ruben afgesproken op een terras in Leiden. Gino kan er helaas niet bij zijn, want die woont een jaartje in Barcelona. Het trio kent elkaar al van jongs af aan. Ruben: “We komen alle drie uit Voorschoten en zaten op dezelfde voetbalvereniging. Daar zijn we vrienden geworden en dat is altijd zo gebleven.” Gino woonde voor zijn trip naar Barcelona in Amsterdam en Noël en Ruben wonen beide in de sleutelstad.

tostibanaan
De start van Tostibanaan (Beeld: Tostibanaan)

Start van Tostibanaan

Twee jaar geleden ontstond het idee om samen dit project op te pakken. “We liepen alle drie tegen hetzelfde probleem aan: recepten vinden die makkelijk te maken zijn. Vaak zeggen foodbloggers wel dat het heel makkelijk is, maar dan worden er ingewikkelde producten gebruikt of duurt het bereiden heel lang.” Ruben vult aan: “Wij zijn voorbij de fase dat je macaroni met een plak kaas in de magnetron stopt, maar willen ook niet – net als onze moeders – uren in de keuken staan.”

Overvloed aan foodblogs

Op het wereldwijde web zijn er genoeg foodblogs te vinden. Een receptenwebsite met drie mannen aan het roer, dat zie je niet veel. “Dat was eigenlijk ook een onderdeel van ons probleem. Zit je op je werk te kijken wat je wilt eten, kom je op een knalroze foodblog,” lacht Noël. Ruben vervolgt: “De intro’s zijn vaak heel lang… we willen gewoon het recept hebben. En vaak zijn die recepten ook te ingewikkeld. Dat wilden wij anders doen.”

Kijkje achter de schermen (Beeld: Tostibanaan)
Kijkje achter de schermen (Beeld: Tostibanaan)

Aan de slag

Het heeft eventjes geduurd voordat de jongens ook echt met dit idee aan de slag gingen. Ruben: “We hebben eerst wat research gedaan, er over nagedacht… maar na een jaar hebben we gezegd: nu gaan we het echt doen.” De jeugdvrienden namen geen halve maatregelen en hebben in één weekend de website Tostibanaan gebouwd. “Noël en ik hebben allebei Interactive Media Design aan het Grafisch Lyceum gestudeerd dus dat scheelt wel een hoop. In het begin stelde de site niet zoveel voor, maar we wilden gewoon beginnen.”

Simpele gerechten

Vol enthousiasme zijn Gino, Noël en Ruben gaan experimenteren en aan de slag gegaan met gerechten voor de beginnende koker. Ruben: “De recepten zijn simpel, duren maximaal 30 minuten om klaar te maken en je hebt voor elke maaltijd maximaal zes ingrediënten nodig. Met deze basisingrediënten proberen wij combinaties te maken die het gerecht net een nieuw tintje geven. Wij zijn heel visueel ingesteld dus de presentatie moet ook goed zijn, zodat je het ook kunt serveren aan gasten.”

Een recept van tostibanaan: tonijnsalade op toast en spinazie met gedroogde cranberry (Beeld: Tostibanaan)
Recept van Tostibanaan: tortizzas
Een recept van Tostibanaan: Bruschetta en guacamole (Beeld: Tostibanaan)

Op weg naar succes

Tostibanaan is nu ruim een jaar online en inmiddels hebben de mannen zo’n 40 recepten op de website staan. Noël: “In het begin wil je veel te veel doen, maar we doen dit alle drie naast onze baan, dus dat is niet realistisch. We beginnen nu klein en het zou supervet zijn als we straks net als een Allerhande worden.” Ruben vult aan: “Het is ook goed dat we met zijn drieën zijn, want dan houd je elkaar gemotiveerd. We willen niet opgeven, we moeten gewoon geduld hebben.”

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de recepten van Tostibanaan.

Lees ook:

ben

Ben (49) is trots om blind te zijn: ‘Als iemand mij zou vragen of ik zou willen zien, dan zou ik nee zeggen’

Keurig in pak, met een houten stok in de hand, komen wij Ben vaak tegen in de binnenstad van Leiden....
Kitty

Het huis van voetbalfan Kitty (51) is volledig oranje: ‘Dit is voor mij nog basic’

Servies, bloemen, muur, toiletrolhouder, bank, telefoon, lamp, you name it en het is bij Kitty in de...
dennis

Dennis (20) wil meer graffitiplekken in Leiden: ‘Streetart heeft nog steeds een slecht imago’

"Ik wil niet worden weggestopt in een tunnel in Zoeterwoude-Rijndijk, maar op een plek staan waar he...