Horecaman Tonny (30): ‘Ik ben gastheer, entertainer, psycholoog en historicus ineen’

Door Carin van der Meij 15 april 2018

Het is lekker weer in Leiden. Wij vinden Tonny dan ook op het terras. Heerlijk, ons eerste interview dit jaar in het zonnetje! Normaal is Tonny ook veel op het terras te vinden. Niet op een stoel, maar in de bediening.

Geboren en getogen

Tonny is een geboren en getogen Leidenaar. Ondanks dat hij dol is op de sleutelstad heeft hij vier jaar buiten de stadsgrenzen gewoond. “Ik woonde drie jaar in Katwijk, maar ik kon er niet aarden. Het was mij er te rustig. Ook was mijn werk in Leiden en wonen al mijn vrienden er. Ik was veel vaker hier dan dat ik in Katwijk was.” Hij verhuisde dan ook weer terug naar Leiden, maar kon het toch niet laten om opnieuw te vertrekken. Wat zeggen wij… emigreren! “Tijdens mijn studie heb ik één keer de kans gehad om in het buitenland te werken. Ik heb dat toen niet gedaan en daar had ik zo’n spijt van gehad. Toen ik de kans aangeboden kreeg om in de horeca te gaan werken in Aruba moest ik wel ja zeggen.”

‘Mensen hebben veel meer haast’

Op naar Aruba

De 30-jarige Tonny ging dus naar het zonnige Aruba. Maar wij hebben een interview met hem in Leiden. Wat is er mis gegaan? “Ik heb een jaar gewerkt op Aruba. Het was heel leuk, maar ik voelde mij heel erg opgesloten. Aruba is best klein en na een tijdje had ik het wel weer gezien.” Hij ging terug naar Leiden. “Het was een enorme cultuurshock. Op Aruba gaat alles rustig aan en hier gaat alles snel en in een bepaalde routine. Ik moest ook gelijk weer aan het werk.” Tonny heeft altijd in de horeca gewerkt en kon gelukkig vrij snel terecht bij zijn oude stageplek Koetshuis de Burcht. “Daar was ik echt zo blij mee.”

Koetshuis De Burcht
Beeld: indebuurt Leiden

In de horeca

Tijdens ons gesprek raakt Tonny niet uitgepraat over zijn werk bij Koetshuis de Burcht. “Ik vind het zo leuk. Je bent gastheer, entertainer, psycholoog en historicus ineen. Er komen ook zoveel verschillende mensen, voor verschillende gelegenheden. Veel toeristen, trouwerijen, verjaardagen, maar ook gewone Leidenaren.” Deze geboren horecaman begon op zijn 16e in de bediening en heeft er nu zijn fulltime baan van gemaakt. Als wij vragen naar de grootste verandering in het gedrag van het publiek in de afgelopen jaren heeft hij wel een antwoord klaar. “Mensen hebben veel meer haast. Tegenwoordig wil bijvoorbeeld iedereen pinnen aan de kassa, dat was tien jaar geleden nog niet. Wel jammer, mensen zouden meer moeten ontspannen en genieten van het moment op het terras.”

Hardlopen

Natuurlijk heeft Tonny ook nog een leven buiten de horeca om. Zo is hij dol op hardlopen. “Ik was vroeger best wel dik. Op een gegeven moment was ik dat zat en ben ik gaan hardlopen.” Ongeveer vier keer per week gaat de Leidenaar nu met de benenwagen op pad. Wat begon als hobby, begint nu serieuze vormen aan te nemen. “Ik ga voor de derde keer mee doen met de Leiden Marathon en ben nu een beetje aan het oriënteren voor marathons buiten de stad of misschien wel buiten Nederland. Eentje op de bucketlist is de New York Marathon.”

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.

 
Edouard

Edouard is praeses van roeivereniging Njord: ‘Je zet je een jaar lang met hart en ziel in voor de vereniging’

In de mooiste kamer van de roeivereniging ontvangt de 23-jarige Edouard ons. Hij is keurig i...
Carin van der Meij - Geplaatst op 8 april 2018