Dolle boel! Een interview met de mannen achter Leidse band Rubberen Henkie

Rubberen Henkie
V.l.n.r: Henk, Dion, Marcel en Arjan (Beeld: indebuurt Leiden)

Het kan niet anders of jij hebt deze vier mannen wel eens op een podium gezien. De tributeband Rubberen Henkie is toch wel een Leids begrip. Wij spraken de mannen achter de gekke outfits.

Voorstelrondje

Laten we eerst beginnen met de band voor te stellen. De man in het bloemetjespak is Henk, hij is de zanger van de band. Naar hem is de band ook vernoemd. Daarachter staat Dion, hij is de drummer. De man in de pruik is bassist Marcel en dan hebben we nog gitarist Arjan. De vier mannen zijn allemaal geboren in Leiden. En nee, ze lopen niet elke dag in deze gekke pakjes. Dit hoort bij het plaatje van Rubberen Henkie. “Het past bij de muziek die we spelen. Je moet niet te serieus gekleed zijn, het moet er leuk en gezellig uitzien.” Tijdens het interview zijn de mannen ook gekleed in hun normale ‘kloffie’. We zitten op een loungeset vlakbij hun oefenruimte. Bij de vraag hoe vaak ze oefenen moet Henk lachen en antwoordt: “Rubberen Henkie oefent niet.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Ontstaan van de band Rubberen Henkie

Rubberen Henkie is een tributeband van de Leidse Rubberen Robbie. ‘Aadje’, ‘Ik Ben Met Katootje’ en ‘Marie’, ze spelen ze allemaal. Beide bands hebben een beetje hetzelfde muzikale traject gehad. Want misschien weet je dit wel helemaal niet… maar de mannen hebben twee bands: Rubberen Henkie en punk-rock band Maximum Overdrive. Marcel legt het even uit. “In 1992 begonnen wij de band Maximum Overdrive, de band bestaat nog steeds en we treden regelmatig op. Maar zes jaar geleden kwam daar Rubberen Henkie bij.” De band werd gevraagd voor het Coverbox festival en besloot nummers van Rubberen Robbie te coveren. Henk: “Na het optreden werden we steeds meer gevraagd om op te treden met deze covers. We hebben toen besloten Rubberen Henkie in het leven te roepen en zijn er nooit meer vanaf gekomen.”

Optredens in Leiden

Vooral op (Leidse) feestdagen heeft de band het druk. Hun favoriete plek om op te treden? Lemmy’s. Arjan: “Wij komen daar al 23 jaar. Wij treden er met beide bands op en het is gewoon heel leuk. Vooral tijdens het Leids Ontzet. Dan weet je dat heel de straat vol gaat lopen met mensen en ze gaan allemaal los.” Naast nummers van Rubberen Robbie heeft de band ook wat eigen nummers zoals ‘Golden Retriever’ samen met Barry Badpak. Maar een nieuw repertoire aannemen is een discussiepunt. Drummer Dion: “Je bent een tributeband en dan is het raar als je andere nummers speelt. Maar ja, voor ons het is ook lastig. Want Rubberen Robbie heeft vier platen gemaakt, dus je bent wel beperkt in je speellijst.”

rubberen henkie
V.l.n.r: Henk, Arjan, Dion en Marcel (Beeld: indebuurt Leiden)

Zolang het maar leuk blijft

De mannen hebben een passie voor muziek, dat is duidelijk. Wanneer zij een optreden hebben, zetten ze er alles voor aan de kant. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, want er moet daarnaast ook gewoon gewerkt worden. Zo werkt Marcel op de operationele afdeling van KLM, Dion bij kledingwinkel Via Mio, Arjan als wijkbeheerder bij een woningbouwvereniging en speelt Henk in nog twee andere bands en heeft hij nog een soloproject. Henk: “Je merkt wel dat je ouder wordt, vroeger deed je na een optreden nog een after en een after en nog eentje. Nu ga je na het spelen lekker naar huis.” Marcel voegt daar aan toe: “Het klinkt een beetje suf, maar wij zeiden laatst nog na een optreden tegen elkaar: het lijkt wel alsof het steeds zwaarder wordt. Na Leids Ontzet bijvoorbeeld, moeten we echt een paar dagen bijkomen. Maar we vinden het heel leuk om te doen en we blijven het doen zolang het leuk is.”

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.

 • Horecaman Tonny (30): ‘Ik ben gastheer, entertainer, psycholoog en historicus ineen’

  Het is lekker weer in Leiden. Wij vinden Tonny dan ook op het terras. Heerlijk, ons eerste interview dit jaar...

  Tonny

Meer in deze categorie

Leidenaar van de Week

Ga naar “Loyd (23) uit Leiden is misschien wel de mooiste man van Nederland: ‘Ik werd gescout op Instagram’”

Loyd (23) uit Leiden is misschien wel de mooiste man van Nederland: ‘Ik werd gescout op Instagram’

Ga naar “Leidenaar Herbert stopte na dertig jaar bij KLM en ging met z’n hobby’s aan de slag: kleding, strips en stemacteren”

Leidenaar Herbert stopte na dertig jaar bij KLM en ging met z’n hobby’s aan de slag: kleding, strips en stemacteren

Ga naar “Midas (27) gaat tot het gaatje bij Kamp van Koningsbrugge: ‘Laten zien wat je kunt na een moeilijke periode’”

Midas (27) gaat tot het gaatje bij Kamp van Koningsbrugge: ‘Laten zien wat je kunt na een moeilijke periode’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 december 2022