Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dennis (20) wil meer graffitiplekken in Leiden: ‘Streetart heeft nog steeds een slecht imago’

Door Carin van der Meij 23 juni 2019

“Ik wil niet worden weggestopt in een tunnel in Zoeterwoude-Rijndijk, maar op een plek staan waar het ook chill is om te zijn. Streetart heeft nog steeds een slecht imago en ik zou graag willen dat het algemeen geaccepteerd wordt.” Dat is de wens van de 20-jarige Dennis Bonsen. Het afgelopen jaar heeft hij hard gewerkt om de graffiticommunity in Leiden nieuw leven in te blazen. En dat gaat hem aardig goed af.  

Op zijn veertiende kwam Dennis voor het eerst in aanraking met graffiti. “Ik ben opgegroeid in Papendrecht en daar deed op dat moment niemand aan graffiti spuiten. Bij mij is deze hobby heel natuurlijk ontstaan. Ik verveelde me op school en was vaak aan de kantlijn van mijn schrift aan het tekenen. Dat breidde zich steeds meer uit en op een dag ging ik aan de slag met een spuitbus.” Met een bus in de hand ging Dennis naar een legale graffitimuur in Dordrecht. “Ik had geen idee wat ik aan het doen was en wist niet dat het de bedoeling was om iets groots te maken. Ik maakte maar een klein dingetje,” lacht Dennis.

dennis
Dennis aan het werk (Beeld: Dennis)

Graffiti in Leiden

Het is wel duidelijk dat Dennis zijn grootste hobby streetart is, maar in de toekomst wil Dennis leraar aardrijkskunde worden. Dennis studeert sociale geografie en woont sinds twee jaar nét buiten de stadsgrenzen van Leiden, in Leiderdorp. De kunstenaar kwam er al gauw achter dat er in Leiden geen actieve community is voor graffitikunstenaars en dat er helemaal geen plekken zijn om graffiti te kunnen spuiten. “In Leiden heb je op dit moment precies nul legale plekken, ik ga nu elke week naar Zoeterwoude-Rijndijk. Daar is de dichtstbijzijnde locatie waar het wel mag.”

O.K. Leiden

Via een advertentie van STADLeiden ontstond het idee om hier verandering in te brengen. “Voor het project KICKSTAD zochten zij jongeren die een idee hadden voor de stad. Ik heb een concept ingeleverd en uiteindelijk geld gekregen om dit idee te realiseren.” Dennis zijn idee was om een collectief voor jonge graffiti-schrijvers en street-artists op te richten genaamd O.K. Leiden en hiermee een ‘jam’ in Leiden te organiseren. Een evenement waar kunstenaars kunnen samenkomen en kunstwerken kunnen maken.

Beelden van de eerste jamsessie:

Na zes maanden heel hard werken was het op 12 mei eindelijk zo ver, de OK Leiden Graffiti Jam! Op zeven grote panelen (Thanks Praxis Megastore Leiderdorp) konden veertien artiesten hun creativiteit de vrije loop laten, met in totaal 112 spuitbussen verf (Thanks Montana Cans (official) & Nicolaas Verf). Met de jam kreeg de Leidse graffiti scene sinds een hele tijd weer een positieve impuls.En we bleven niet onopgemerkt!! Vier dagen na de jam werd Dennis gebeld door Marleen Schreuder en Alex Friso (raadsleden gemeente Leiden, GroenLinks) voor wat extra achtergrondinformatie. ‘s Avonds sprak de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling over een nieuw graffiti collectief in Leiden en de mogelijkheid om gebieden die in ontwikkeling zijn op te pimpen. Wat ons betreft een top plan!Lees hier het verslag: https://stad-leiden.nl/2019/05/17/leidse-graffiti-collectief-is-gevormd-de-o-k-leiden-is-een-feit/

Posted by OK Leiden on Monday, 20 May 2019

Legale graffitiplek in Leiden

En dat is precies wat Dennis heeft gedaan. O.K. Leiden is een feit en ook de eerste jamsessie is achter de rug. Het idee van Dennis is niet onopgemerkt voorbij gebleken en hij is benaderd door de gemeente. “Ik heb een mailtje gekregen of het een idee zou zijn om bij de Lammenschansdriehoek een legale graffitiplek te creëren. Dat wil ik wel natuurlijk! De motie is inmiddels aangenomen en ik ga binnenkort om de tafel zitten met de gemeente om de details te bespreken.”

Een graffitiwerk van Dennis (Beeld: Dennis)

Jamsessie nummer twee

Alsof dat nog niet genoeg is heeft Dennis ook nog een geldprijs gewonnen door zijn deelname aan Awesome Leiden. Met dit geldbedrag gaat hij een tweede jamsessie organiseren tijdens de opening van de eerste legale graffitiplek in Leiden. “Dit zal of aan het einde van de zomer zijn of in het najaar.”

Samen sta je sterk

De 20-jarige is veel tijd en moeite kwijt aan iets wat ‘slechts een hobby is’, wij zijn toch wel benieuwd waarom hij dit doet? “Ik probeer gewoon de situatie te verbeteren, dat wil ik graag maar ik doe dit ook voor anderen. Alle graffiti-schrijvers en street-artists halen hier hun voordeel uit en samen sta je sterk. Iedereen zet zich toch wel ergens voor in, de één voor het milieu de ander weer voor iets anders. Dit is mijn dingetje.”

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom O.K. Leiden? Volg hier de Facebookpagina.

Lees ook:

Blue

Op bezoek bij familie Klaassens en buurtkat Blue: ‘We gaan heel vaak met de kat wandelen’

Het is een regenachtige dag als we aanbellen bij de familie Klaassens. Blue zit dan ook lekker binne...
Mischa

Mischa emigreerde voor haar werk naar Bonaire: ‘De eilanden hebben mijn hart gestolen’

In het najaar van 2016 kreeg Mischa Prinsenberg een mail die haar leven een totaal andere wending zo...