De Leidse Arachne brengt bijzonder kookboek uit: ‘Ligt jouw boek ineens naast dat van Jamie Olivier’

Door Carin van der Meij 16 december 2018

Als freelance journalist heeft de Leidse Arachne Molema onder andere al geschreven voor De Volkskrant, de Trouw en het Leidsch Dagblad. Maar nu heeft zij zelf iets uitgebracht: Eten als Liefdestaal. Een kookboek waarin 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten en levensverhalen delen.

Studeren in Leiden

Als 19-jarige verhuisde Arachne Molema voor haar nieuwe studie naar Leiden. “Ik kom uit de regio Zwolle, maar ik was wel eens eerder in Leiden geweest en vond het altijd een leuke stad. Toevallig kende ik een meisje die uit haar kamer ging omdat zij ging trouwen, dus ik had vrij snel een woning gevonden.” De studie bestuurskunde bleek echter al snel niet zo’n goede keuze. “Ik werd gillend gek. Ik had wel mensen tijdens de EL CID-week ontmoet die de studie taal en cultuur van Latijns-Amerika volgden. Dat leek mij wel heel leuk. Uiteindelijk was het mijn moeder die zei: het is tijd om te kiezen wat je zelf leuk vindt.” En dat deed Arachne. In de eerste weken van het collegejaar is zij geswitcht van opleiding. “Dat was echt de beste keuze ever.”

Eten als Liefdestaal

Inmiddels heeft de Leidse deze studie afgerond en daarna ook nog de master internationale ontwikkelingsstudies en de post-master in journalistiek behaald. Al een tijdje liep Arachne met het idee rond om een kookboek te maken en dit jaar was het dan zover. Vier maanden lang heeft de journaliste fulltime gewerkt aan het schrijven van haar boek. “Ik heb alle vrouwen geïnterviewd, foto’s gemaakt, video’s opgenomen en natuurlijk samen met ze gekookt.” In totaal heeft Arachne 19 vrouwen gesproken die allemaal om een andere reden naar Nederland zijn verhuisd. De een voor werk, de ander als vluchteling en weer een ander voor de liefde. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het bijzonder is om deze vrouwen te spreken. “Het was heel indrukwekkend. Als ik naar huis ging, besefte ik mij elke keer weer hoe moeilijk deze vrouwen het hebben gehad. Zij moeten hun families en cultuur missen. Ik heb wel echt bewondering voor ze.”

eten als liefdestaal
Beeld: indebuurt Leiden

Mexico

Een Surinaamse dame, Turks, Mexiaans, Armeens… Allemaal delen ze in ‘Eten als Liefdestaal’ hun recepten en verhaal. Zo sprak Arachne een vrouw die van Mexico naar Leiderdorp is verhuisd. “Ze werd verliefd op een Nederlandse man. Ze hebben jaren in Mexico gewoond maar uiteindelijk zijn ze hier naartoe verhuisd. Het grappige is dus dat zij in haar thuisland nooit kookte. Want ze at thuis bij haar moeder of bij straattentjes, dat is daar heel normaal. In Nederland leerde ze pas echt koken, omdat ze het Mexicaanse eten en de cultuur zo miste.”

Alles zelf doen

Na alle interviews was het tijd om in actie te komen. Want Arachne heeft geen uitgeverij, nee zij doet alles zelf. “Ik ben in september een crowdfunding gestart om mijn boek op de markt te kunnen brengen. Dat vond ik wel heel spannend, omdat het een groot risico is. Maar uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het gedaan.” En met succes, want de schrijfster behaalde haar doel. “Ik had nooit durven dromen dat het zou lukken. Het is ook een tof concept, omdat mensen gelijk heel betrokken zijn bij het project.”

Arachne
Beeld: indebuurt Leiden

Keukenprinses

Natuurlijk zijn wij ook wel heel benieuwd of Arachne zelf ook vaak in de keuken te vinden is. “Ik ben zelf vegetarisch,” lacht Arachne. “Maar mijn vrienden en familie gaan er wel vanuit dat ik tijdens etentjes in de keuken sta en dat klopt ook wel.” Wanneer wij vragen of de Leidse altijd zelf kookt of ook wel eens afhaalt zegt ze snel: “Nee, ik doe niet aan afhaal. Of ik kook of ik ga uit eten.”

Boekpresentatie

Een maand geleden was het dan eindelijk zover: het kookboek ‘Eten als Liefestaal’ kwam uit. “De boekpresentatie was in boekhandel de Kler en het was fantastisch. Het voelde een beetje als een receptie op een huwelijk. Later zag ik ook mijn boek in een winkel liggen, naast Jamie Olivier. Dat is wel raar hoor, ligt jouw boek ineens naast zulke grote namen”, lacht Arachne. What’s next voor deze ondernemende dame? “Een boek maken en uitbrengen is geweldig, maar ik ben nu nog aan het ontladen van deze drukke periode. Ik werk ook nog twee dagen per week als kok, ik ben reisleider van Djoser en ga in februari naar Costa Rica. Genoeg leuke dingen! Ik ben sowieso niet iemand die maar één ding kan doen.”

Het kookboek is nu te koop in diverse boekhandels of op de website van Arachne.

Vaste gezichten: 6 x marktkoopmannen van de zaterdagmarkt in Leiden

In alle vroegte is de Leidse markt op haar mooist. De stilte voor de storm aan moeders met kinderwag...