Davy wil meedoen aan de Paralympische Spelen: ‘Dit is de beste tijd van mijn leven’

Door Carin van der Meij 13 januari 2019

De 29-jarige Davy van den Dop staat midden in het leven. Hij studeert commerciële economie, zit bij een studentenvereniging en gooit zich vol overgave op zijn sport rolstoelrugby. Maar het is niet altijd even makkelijk geweest…

FFU-syndroom

We spreken met Davy af in het centrum van Leiden. De 29-jarige is wel bekend in Leiden, want hij is er geboren en getogen. Al snel raken wij aan de praat over zijn beperking. Davy is geboren met het FFU-syndroom. Wat betekent dat hij een afwijking heeft aan alle vier zijn ledematen. Davy heeft zichtbaar geen moeite om erover te vertellen. “Je kijkt wel anders naar het leven dan dat anderen dit doen. Inmiddels heb ik er geen moeite mee, maar vroeger vond ik het soms wel moeilijk.”

Gameverslaving

In de puberteit had Davy het soms lastig. “Ik vond het jammer dat ik door mijn beperking niet met mijn handen kon werken. Daarom ging ik op zoek naar dingen waar ik wel goed in was. Dat was gamen.” Al snel raakte Davy verslaafd. “Ik bleek er talent voor te hebben en was elke dag 24 uur aan het gamen. Ik heb zes jaar lang een gameverslaving gehad. Ik woog op een gegeven moment 140 kilo.” Van de ene op andere dag was Davy het zat. “Ik dacht: hier bereik ik niets mee. Ik ben toen een baantje gaan zoeken.”

davy
Beeld: indebuurt Leiden

Wereld ontdekken

Davy ging aan de slag bij een telefoonbedrijf, maar wilde na een tijdje meer doen met zijn leven. “Ik ben toen twee maanden naar Spanje gegaan om daar de taal te leren. Ik wilde gewoon iets doen wat ik leuk vond. Ik heb het daar uiteindelijk geweldig naar mijn zin gehad en kwam erachter dat ik makkelijk een studie aan zou kunnen.” Terwijl de meeste leeftijdsgenoten een studie aan het afronden waren, ging Davy beginnen aan zijn studie commerciële economie. Ook ging Davy gezonder eten en sporten en viel daarmee flink af. “Wel bijzonder om te realiseren dat ik op mijn 10e net zoveel woog als dat ik nu weeg.”

‘Ik zou graag het Nederlands team willen halen’

Rugbysport

De geboren en getogen Leidenaar heeft nu helemaal zijn draai gevonden en noemt het de beste tijd van zijn leven. Hij is fit, gamet met mate en heeft een nieuwe hobby gevonden: rolstoelrugby. “Ik ben een keer naar een talentendag van NOC*NSF geweest en kwam daar in aanraking met rolstoelrugby. Ik liet mij overhalen om een rondje mee te doen. Het ging voor geen meter, maar ik vond het wel leuk.” Twee dagen later werd Davy lid van de club in Amsterdam. “Ik doe dit nu een jaar en ik leer enorm veel.” Ooit wil Davy een club openen hier in Leiden. “Er zijn vast meer Leidenaren met een beperking die dit leuk zouden vinden. Een club in Leiden is dan ook wel het ultieme doel.”

davy
Beeld: IQ foto & Art (Ilse Schaffers)

Nieuwe rolstoel

Davy is nog niet zo lang bezig, maar blijkt er een behoorlijk talent voor te hebben. “Ik zou graag het Nederlands team willen halen, zodat ik namens Nederland mee kan doen aan toernooien en met als ultieme doel de Paralympische Spelen.” Er was alleen één probleem… Davy leende een rolstoel, maar wilde er eigenlijk zelf eentje kopen. “Wanneer je een eigen rolstoel hebt kun je echt progressie maken. Alleen kost zo’n rolstoel €8000,-. Behoorlijk veel geld, dus ik ben toen een crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen.” Inmiddels heeft Davy het geld voor een rugbyrolstoel bij elkaar. Wij gaan dus nog veel horen van deze Leidenaar.

Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.

Marleen

Marleen zit sinds kort in de gemeenteraad: ‘Geen mbo-studenten in de club? Oneerlijk!’

De geboren en getogen Leidenaar Marleen Schreuder (25) is dol op Leiden. Zij ziet geen reden om de s...