Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carlijn en Merle willen doorbreken in de muziekwereld: ‘Soms is die concurrentie frustrerend’

Door Carin van der Meij 11 augustus 2019

Carrière maken met je beste vriendin, Carlijn en Merle doen het. “Maar het voelt eigenlijk alsof we zussen zijn,” vertelt Merle. Dit creatieve duo uit Leiden probeert met hun muziek door te breken, maar dat is nog niet zo makkelijk. Op YouTube nemen ze kijkers mee in hun zoektocht naar een professionele carrière in de muziek.

De meiden waren elf jaar oud toen zij elkaar ontmoetten op de dansschool. Merle: “We zaten samen in de theaterklas en daar is de vriendschap ontstaan.” Carlijn vult aan: “Als we dan thuis aan het spelen waren – zoals meisjes op die leeftijd doen – dan waren we altijd met elkaar aan het zingen.” De vader van Carlijn had een studiootje op zolder. Merle: “We mochten een keertje een liedje opnemen, dat vonden we natuurlijk heel spannend. Vanaf dat moment werd muziek steeds serieuzer voor ons.”

Junior Songfestival

Carlijn en Merle waren allebei fan van het Junior Songfestival en besloten op 13-jarige leeftijd hun liedje ‘Verboden Toegang’ in te sturen. Met succes, want het duo behaalde een plekje bij de laatste tien. Carlijn: “We hadden totaal geen ervaring, dus dat was echt wel overwhelming.” Merle vult aan: “Je voelt je een soort kindersterretje. We moesten videoclips opnemen, interviews doen, we kregen vrij van school om bijvoorbeeld naar de Kids Top 20 te gaan.” Het duo behaalde de zesde plek in de competitie, maar de eerste stap naar een muzikale carrière was gezet.

Covers zingen op YouTube

Dat smaakte naar meer, vertelt Merle. “We wilden verder in de muziek. In de studio van Carlijn’s vader namen we covers op. Met een huis, tuin en keuken cameraatje maakte we daar videoclips bij die we op YouTube plaatsten. In die tijd was YouTube nog helemaal niet zo groot, maar de video’s werden heel goed gekeken. Nu is het platform enorm gegroeid en komen er steeds meer YouTubers bij. Daardoor is er zoveel concurrentie en worden de video’s minder goed bekeken.” Carlijn: “Dat is wel heel frustrerend. We zijn er zoveel mee bezig en dan is het onwijs jammer dat het niet wordt gezien.”

Tussenjaar nemen

Toen het duo vorig jaar klaar was met hun bachelor stonden ze voor een keuze: verder studeren of hun droom najagen. Carlijn en Merle besloten om een tussenjaar in te lassen. “Het is een zoektocht naar: wat gaan we nu doen? Gaan we hierna braaf verder studeren of gaan we liedjes opnemen en het gewoon proberen.” De meiden leggen alle ups and downs vast in de YouTube-serie ‘Crisis’. Merle: “Wij kennen veel leeftijdsgenoten die dezelfde struggles meemaken, dus je merkt dat het voor sommige kijkers heel herkenbaar is.”

Bekijk hier de eerste vlog van de serie Crisis

Projecten starten

Het afgelopen jaar heeft in teken gestaan van nieuwe muzikale projecten opstarten. Zo hebben Carlijn en Merle meegedaan aan een online competitie van The Voice en lanceren ze in september een nieuwe YouTube-serie. “In de serie moeten wij binnen een uur een hit schrijven. Bekende YouTubers geven ons een opdracht en wij moeten daar dan mee aan de slag. De liedjes gaan we dan ook op Spotify plaatsen,” legt Merle uit. Merle kijkt naar Carlijn en zegt: “Ik hoop echt dat het goed ontvangen wordt.”

Vriendinnen

Naast muzikaal partners in crime, zijn de meiden ook hele goede vriendinnen. Gevaarlijke combinatie? Carlijn: “We zijn een duo, dus als ik besluit om een master te gaan doen is Merle hier de dupe van. We moeten dus continue met elkaar blijven overleggen van: gaan we voor plan A of voor plan B. Maar tot nu toe gaat dat goed.” Merle: “Dit jaar hebben we ook wel geleerd dat het oké is om af en toe je eigen ding te doen.”

Carlijn en Merle
Beeld: Alexander Spoor

Geen master

Het grote succes laat nog even op zich wachten, maar de Leidse dames geven niet op. Merle: “We hebben besloten om allebei geen master doen. We zitten nu in een goede flow en we hebben ‘het’ bijna te pakken. Zonde om te laten gaan.” Carlijn: “We willen kijken hoe deze serie uitpakt en ons als duo verder ontwikkelen.”

Lees ook:

maarten

Maarten (35) schreef zonder ervaring een boek: ‘Ik werkte elke dag een uur in de trein’

Een boek schrijven staat bij veel mensen op de bucketlist. Deze droom verwezenlijken, dat is een and...
Tostibanaan

Jeugdvrienden Gino, Noël en Ruben runnen een foodblog: ‘Het zijn alleen maar makkelijke recepten met maximaal zes ingrediënten’

Drie vrienden, één probleem: een plek waar je recepten kunt vinden met echt makkelijke en snel te be...

Eline (18) loopt stage bij een Afrikaanse lodge: ‘Hier lijkt alles vanzelf te gaan, ik voel mij er thuis’

Eline van Santen was vier jaar toen zij haar eerste verre reis naar Tanzania maakte. We kunnen wel c...