Vuurwerkverbod in Leiden: deze straffen riskeer je als je toch vuurwerk afsteekt
Nog een paar nachtjes slapen en het is 2022. Dat wordt altijd groots gevierd met vuurwerk, maar dit keer niet….
Overdag beschermt de Leidse brandweerman Edwin Haasbroek zijn mooie stad tegen vlammen. Maar ’s avonds zet hij Leiden juist in lichterlaaie. Met prachtige lichtkunstwerken wel te verstaan.
De Leidse sleutels bij de Botermarkt (die vorig jaar op de Nieuwe Rijn dreven): gemaakt door Edwin. De lichtgevende skyline op de Beestenmarkt: ook Edwin z’n werk. We spreken de sympathieke brandweerman over zijn prachtige hobby.
In zijn drukke bestaan bij de Leidse brandweer, is knutselen met metaal en licht de ultieme afleiding voor Edwin. Gedachte op nul en even alleen maar bezig zijn met wat je aan het maken bent. ”Heerlijk vind ik dat. Als ik uitreken hoe lang ik bezig ben geweest met de skyline op de Beestenmarkt, dan schrik ik waarschijnlijk. Maar het maakt me niks uit. Ik ben er blij mee en ik geloof de stad ook.”
> Lees verder onder de afbeelding.
De skyline op de Beestenmarkt is supergroot én er zijn echt heel veel details in de gebouwen te zien. Dat verraadt dat Edwin al heel wat ervaring heeft als ‘lichtkunstenaar’. ”Ik ben sinds m’n schooltijd al bezig met metaalbewerking en ben daar steeds meer dingen mee gaan doen. Dit soort creaties van licht heb ik ook jarenlang gemaakt voor sportverenigingen en bloemencorso’s. Of voor tijdens de Taptoe en de Peurbakkentocht”, vertelt Edwin.
Een aantal jaar geleden leerde Edwin via de 3 October Vereeniging Bertram Wesselman en Jeroen Weijermars kennen. De twee zagen zagen zijn talent en vonden dat de stad dat vaker moest zien. Sindsdien vormen ze een soort drie-eenheid. Samen proberen ze Leiden elk jaar weer een beetje leuker aan te kleden. ”Jeroen heeft het contact met de gemeente voor vergunningen en zorgt dat we ergens kunnen staan. Bertram assisteert bij van alles en nog wat en stopt er ook heel veel tijd en enthousiasme in. Samen vormen we een mooi team”, zegt Edwin.
> Lees verder onder de afbeelding.
Wij als trotse Leidenaren kijken maar al te graag naar de lichtslinger op de Beestenmarkt, maar hoe maak je in vredesnaam zo’n enorm gebouw van lichtjes. Edwin legt het ons uit: ”Het begint allemaal met foto’s. Die foto’s worden bewerkt tot een soort tekeningen, zodat het gebouw duidelijke lijnen heeft. De tekening projecteer ik op de grond, op een groot stuk stucloper (dat zie je op de foto hierboven). Dan kan ik de stukken metaal op de lijnen leggen en ze aan elkaar lassen. Tot slot ga je met de lichtjes aan de slag.”
Ook al was dit project een enorme klus, als het aan de drie-eenheid ligt, was dit zeker nog niet het laatste lichtkunstwerk dat de stad in donkere maanden laat stralen. ”Of er volgend jaar weer eentje bijkomt? Dat hangt natuurlijk met veel dingen samen. Maar we vinden dit in ieder geval heel erg leuk om met z’n drieën te doen. En we hebben nog ideeën genoeg”, sluit Edwin hoopvol af.
In onze gids
Populaire rubrieken