Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Birgit van Awesome Foundation Leiden: ‘Wij geven 1000 euro aan Leidenaren met een goed idee voor de stad’

Door Carin van der Meij 4 november 2018

Zes keer per jaar maak je als Leidenaar kans op 1000 euro voor een goed idee dat jij hebt voor de sleutelstad. Dat is waar Awesome Foundation Leiden in een notendop voor staat. Eén van de gezichten van deze organisatie is de 30-jarige Birgit Soethof. Wij dronken een kopje koffie met haar.

Birgit en Lech

Birgit verhuisde naar Leiden toen zij drie jaar oud was. Ze is in de sleutelstad opgegroeid, maar woont inmiddels in ‘s-Gravenzande. “Maar ik ben eigenlijk meer in Leiden dan dat ik daar ben. En ik voel mij nog wel steeds een Leidse hoor.” Birgit komt veel in de sleutelstad om haar familie en vrienden te bezoeken en vanwege haar werk voor Awesome Foundation Leiden. “Sinds de basisschool ben ik bevriend met Lech en wij wilden allebei graag iets doen voor de stad. Lech kende het concept en zo zijn we erin gerold.”

‘Ik ben onwijs positief verrast door wat voor leuke ideeën er binnenkomen’

Awesome Foundation

Awesome Foundation is een concept wat wereldwijd wordt uitgevoerd, in Nederland zijn er ook diverse steden waar je een Awesome Foundation kunt vinden. Birgit en Lech zijn samen met Martijn, die later is aangehaakt, de drie initiatiefnemers van de Leidse uitvoering. Wanneer wij vragen wat het nu precies inhoudt begint Birgit enthousiast te vertellen. “Heb je een goed idee voor en in Leiden? Dan kun je dit naar ons toesturen. Deze ideeën worden bekeken door een jury en vijf daarvan worden geselecteerd om naar de pitchavond te komen. Deze organiseren wij zes keer per jaar. De initiatiefnemers presenteren dan hun idee en de winnaar krijgt 1000 euro om te besteden aan zijn of haar idee.”

Jury

Maar wie is dan die jury? “Wij hebben 20 trustees verzameld, allemaal Leidse liefhebbers. Zij doneren per pitchavond 50 euro, samen vormt dit de 1000 euro die de winnaar krijgt. De jury selecteert de ideeën en op de avond zelf mogen zij vragen stellen en stemmen op het beste idee. Wij hebben expres een veelzijdige groep geselecteerd, zo doet er aan aannemer mee, iemand met gemeentelijke ervaringen. maar ook een 11-jarig meisje.”

Dit was de 4e Pitch Night van Awesome Leiden! Bas Schreuder & Leung Wong gingen er met de €1.000 vandoor om een…

Posted by Awesome Foundation Leiden on Monday, 1 October 2018

Ideeën

In januari van dit jaar zijn Birgit en haar team van start gegaan en het bevalt goed. “Ik ben onwijs positief verrast door wat voor leuke ideeën er binnenkomen. Zo wilde iemand een schaakbord op de Beestenmarkt, een kattencafé in Leiden openen of strandstoelen realiseren voor in het Singelpark. Deelname aan dit concept moet juist zo laagdrempelig mogelijk zijn. Iedereen die een leuk idee in zijn of haar hoofd heeft moet dit kunnen uitvoeren. Wij kunnen je ook weer koppelen aan de juiste mensen en je verder op weg helpen. De enige criteria is dat zoveel mogelijk Leidenaren er wat aan moeten hebben.” Wanneer wij vragen aan Birgit of zij zelf nog een goed idee heeft, moet ze even nadenken. “Oef, lastige vraag… Ik zou het wel leuk vinden om een KUBB-toernooi (Zweedse gezelschapsspel) te organiseren.”

Vrijwillig

Wij merken al snel dat Birgit wel uren over dit project kan vertellen, zo enthousiast is ze. Dit doet ze op vrijwillige basis en wij zijn dan ook benieuwd hoeveel tijd Birgit hier aan kwijt is. “Ik vind het zo leuk om te doen dat je er niet stil bij staat hoeveel ik er mee bezig ben. Ik krijg er ook superveel energie van. Het zit in mijn karakter om mensen te vermaken en een goed gevoel te geven.” Natuurlijk moeten er ook centjes worden verdiend en dat doet Birgit met haar eigen creatieve bureau Ace Creations.

De laatste vraag die wij stellen aan Birgit is: wat zou je Leidenaren willen meegeven? “Dat je vooral geen drempel moet voelen. Als je een goed idee hebt, stuur het in. Wij zijn er om je te helpen dit idee te realiseren. Dus ik zou zeggen: trek de stoute schoenen aan en stuur je idee in of kom een keertje kijken tijdens een pitchavond. Wil je meer weten over Awesome Foundation Leiden, bekijk dan hier hun website.

Oud-Leidenaar Frits woont al 47 jaar in Canada: ‘Leiden bezoeken blijft mijn traktatie’

Emigreren naar een ander land is niet een beslissing die je 1-2-3 neemt. Maar Frits de Kiewit heeft ...
Ben of ken jij iemand die perfect is als Leidenaar van de week? Tip dan de redactie.