Karen vond de liefde in India: ‘Krishna had een heel ander leven dan ik’

Karen en Krishna India
Karen en Krishna | Beeld: privéfoto

Wanneer de Leidse Karen met een vriendin door India reist, ontmoet ze de Indiase Krishna. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee, maar al snel blijkt dat er ook liefde in het spel is. Hoe gaat ze deze afstand overbruggen?

I do yoga!

Wanneer Karen tijdens haar reis door India in het stadje Orchha komt, wordt ze aangesproken door een jongeman. In eerste instantie houdt ze contact af. ”In India word je als vrouw veel aangesproken op straat, ik had daar geen zin in,” vertelt ze. De jongen die haar aanspreekt is Krishna en hij geeft niet zomaar op. Krishna: ”Ik zag Karen lopen en ik dacht meteen: wauw, wat een mooie vrouw. Ik wilde heel graag met haar praten, maar ik wist niet hoe. Toen ik haar probeerde aan te spreken, toonde ze geen interesse. Spontaan riep ik, in een laatste poging, dat ik aan yoga deed.” En precies die uitspraak wist de aandacht van Karen te trekken!

Romantisch gebaar

Karen is net als Krishna gek op yoga. Krishna laat haar wat mooie plekken in zijn dorp zien. ”Orchha is erg mooi. Er zijn veel monumenten en goede plekken om yoga te doen,” aldus Krishna. De twee bouwen een vriendschappelijke band op en toevallig heeft de vriendin van Karen weer een goede klik met de vriend van Krishna. Helaas komt er al snel een moment dat Karen en haar vriendin weer verder reizen. Zij willen nog veel meer van India ontdekken. Krishna: ”Ik was heel verdrietig dat ze wegging en dat ik niet echt de kans had om haar te vertellen hoe leuk ik haar vond. Mijn vriend drong erop aan dat ik haar achterna zou reizen, om het alsnog te zeggen. Dat heb ik toen ook gedaan. Ik vond dat ik een romantisch gebaar moest maken.”

Beeld: Google Maps

Een magische spreuk

Karen is blij verrast wanneer ze Krishna weer ziet. ’s Avonds, op een mooie plek onder de sterrenhemel, vertelt Krishna dat hij voor Karen is gevallen. Karen moet lachen als ze aan het moment terugdenkt. ”Ik zeg vaak dat hij een spreuk op me heeft gebruikt, want het leek wel een soort magie. Hij keek me heel diep in de ogen en op dat moment realiseerde ik me dat ik ook iets voor hem voelde.” Toch duurt het nog even voordat het stel echt voor hun relatie durft te gaan. Wanneer Karen thuis in Nederland is, slaan de twijfels toe. ”Krishna komt uit een heel andere wereld en een compleet andere cultuur. Bovendien is hij een stuk jonger. Ik vroeg me af of zoiets stand kon houden.”

Karen en Krishna
Beeld: Karen en Krishna | Privéfoto

Terug naar India

Krishna en Karen houden contact via Facebook Messenger. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Krishna: ”Ik heb een baan genomen in een winkel, zodat ik daar gebruik kon maken van de telefoon. Dat was de enige manier om contact te hebben met Karen. Soms was ik bang dat ze me zou vergeten en werd ik jaloers als ik zag dat ze op stap ging. Waar ik vandaan kom doen we niet echt aan uitgaan of daten, dus we leefden echt in verschillende werelden.” Karen is in Nederland juist weer veel bezig met Krishna. Wanneer haar moeder plannen maakt om voor een bruiloft naar India te reizen, roept Karen meteen dat ze mee wil. Krishna: ”Ik was dolblij toen ik hoorde dat ze me op kwam zoeken!”

Voor mij was het ook allemaal nieuw

Tien dagen

Wanneer de twee elkaar na een jaar weer zien, is het contact in eerste instantie wat onwennig. Krishna: ”We waren allebei verlegen. Voor mij was het ook allemaal nieuw, ik had nog nooit een vriendin gehad.” Karen heeft gepland om tien dagen bij Krishna te blijven, voordat ze verder reist met haar moeder. Karen: ”Die tien dagen waren heerlijk. Ik dacht wel veel na over onze toekomst. Zou Krishna naar Nederland kunnen komen? Of zou ik in India kunnen aarden?” Karen besluit uiteindelijk om te onderzoeken of ze in India zou kunnen leven. Ze ontmoet ook de familie van Krishna en woont zelfs een tijde bij hen in. Krishna: ”Dat was wel even wennen voor Karen. Niet alleen omdat onze cultuur heel anders en veel opener is, maar ook omdat we met z’n allen in één ruimte op de vloer slapen.” Karen bouwt gelukkig een warme band op met Krishna’s familie. ”Het zijn hele lieve en gastvrije mensen.”

Een buitenlandse vrouw

Na een tijdje wordt duidelijk dat Karen niet in India zal blijven, vooral omdat er voor haar geen werkperspectief is. Om samen te kunnen zijn, zal Krishna dus naar Nederland moeten komen. Kan Krishna wel zijn familie in India achterlaten? Krishna: ”Mijn familie was gelukkig meteen heel blij voor me. Ze hebben altijd geweten dat ik graag meer van de wereld wilde zien en het liefst een buitenlandse vrouw zou ontmoeten. Dat was eigenlijk mijn grote droom.” Vijf jaar na hun eerste ontmoeting, na een hoop heen en weer pendelen, verhuist Krishna naar de sleutelstad.

Wie is er dood?

Krishna woont nu een klein half jaartje in Nederland. Hij werkt in de keuken van een restaurant en leert ondertussen de Nederlandse taal. ”Dat vind ik heel belangrijk, vroeger heb ik ook hard gewerkt om Engels te kunnen leren,” aldus Krishna. Wel heeft hij wat cultuurshocks ervaren. ”Het eerste wat me opviel in Nederland, is dat het zo stil is. Ik dacht echt: wie is er dood? In India is het alleen stil als er iemand overleden is. Sowieso is de interactie tussen mensen daar veel uitbundiger. Nederlanders communiceren alles wat kalmer.” Niet alleen de Nederlandse mensen hebben wat minder ‘vuur’ dan in India, ook het eten! Krishna lacht: ”Ik moet hier overal extra kruiden en zout op doen.” Iets anders wat Krishna nog steeds verbaast, zijn de vogels in Leiden. Karen: ”Krishna was heel verrast toen hij voor het eerst eenden zag in het park. Die vindt hij superleuk!” Naast de yoga, heeft het stel nu dus een nieuwe hobby. ”We gaan heel regelmatig samen de eendjes voeren.”

Wie is de volgende Leidenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Leidenaar die wij moeten interviewen? Stuur een bericht naar [email protected]

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Binnenkijken bij Esther (32): ‘Het is hier net een dorp, iedereen kent elkaar’”

Binnenkijken bij Esther (32): ‘Het is hier net een dorp, iedereen kent elkaar’

Ga naar “De Leidse Lente verkeert in nood, eigenaresse Diana vertelt: ‘Alles wat ik heb zit in het café’”

De Leidse Lente verkeert in nood, eigenaresse Diana vertelt: ‘Alles wat ik heb zit in het café’

Diana Leidse Lente
Ga naar “Thijn (14) wil 6 maanden de zee op: ‘Een beetje heimwee hoort erbij’”

Thijn (14) wil 6 maanden de zee op: ‘Een beetje heimwee hoort erbij’

Thijn school at sea

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kies & Mix € 12,87”

Kies & Mix € 12,87

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Havaianas € 14,99”

Havaianas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “WALKX Instappers € 12,99”

WALKX Instappers € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Mora en Van Dobben ovensnacks 2-6 stuks van € 4,58 voor € 3,43”

Alle Mora en Van Dobben ovensnacks 2-6 stuks van € 4,58 voor € 3,43

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Agenda

Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
doelenpoort Leidendoelenpoort Leiden
Ga naar “De Buurtcamping”

De Buurtcamping

 • Van 14 jul t/m 14 okt
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023