Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jelger (43) teelt groente voor de Voedselbank midden in een Leidse woonwijk

Door Lidwien Arndt 9 februari 2020

Midden in de Leidse Zeeheldenbuurt ligt sinds vorig jaar Groentepark de Bontekoe. Voormalig kok en leraar Jelger teelt daar straks samen met vrijwilligers groentes voor de Voedselbank. We spreken hem over hoe hij zonder groene vingers in een groentetuin terecht kwam.

Jelger groeide op in Voorschoten, maar verhuisde al járen geleden naar Leiden. Daar werkte hij onder andere als kok in de keuken van verschillende restaurants. En na een aantal jaar bij Het Kijkhuis en Trianon ging hij het onderwijs in, als leraar geschiedenis en aardrijkskunde. Nee, deze Leidenaar heeft niet stil gezeten.

Groentepark de Bontekoe

Maar we spreken hem bij het Slachthuis dus om een andere reden: ook de functie van leraar heeft hij namelijk achter zich gelaten. Sinds 2019 werkt Jelger voor Stichting Leiden Oogst, hij is het gezicht van Groentepark de Bontekoe in de Zeeheldenbuurt. In dat groentepark worden binnenkort groentes verbouwd voor de Voedselbank.

Beeld: indebuurt Leiden

Zonder tuindersachtergrond

“Ik heb helemaal geen tuindersachtergrond. Het is dan ook best een uitdaging af en toe.” Voor het begin van zijn tuinder-wezen, moeten we zes jaar terug. Toen begon Jelger als vrijwilliger bij het Zoete Land, de stadstuinderij aan de Zoeterwoudsesingel: “Ik werd oogstdeelnemer, wat betekent dat je een seizoen lang, iedere week naar de groentetuin gaat om te oogsten.”

De echte smaak

Het tuindersschap en het werken in de natuur beviel hem wel. Niet om de biologie erachter, maar als oud-kok is het de smaak van de groente die hem trekt. “Je proeft het verschil. De smaak van de biologische groente uit de tuin, dat is de échte smaak.”

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Van idee tot realiteit

Groentepark de Bontekoe is een initiatief van de Voedselbank Leiden, geopperd in het Ideecafé. Toen alles aan de achterkant was geregeld en er een stuk grond was uitgekozen, werd Jelger erbij betrokken. Hij had inmiddels een opleiding aan landbouwschool de Warmonderhof gevolgd en wilde dit initiatief meer dan graag een handje helpen.

Meer dan een moestuin

Want wie denkt dat de Bontekoe eigenlijk gewoon een moestuintje is, heeft het goed verkeerd. “Er komt veel meer bij kijken dan een beetje groente oogsten. Ik overleg regelmatig met alle partijen die te maken hebben met het park. Met de vrijwilligers bijvoorbeeld, met wie ik straks ga samenwerken. Met de Voedselbank over welke groente er in de tuin moeten groeien. En met de buurtbewoners, die willen ook graag weten wat er allemaal gebeurt op dat stukje groen.”

Beeld: indebuurt Leiden

Teelplan

Het seizoen begint pas in maart, maar Jelger werkt nu al aan een plan. “Om goed te telen, ga je echt een relatie aan met de grond. Dat betekent dat je niet zomaar iets plant en oogst, maar een plan maakt en kijkt welke gewassen elkaar versterken”. Zo leren we dat boontjes zorgen voor meer stikstof in de grond, terwijl kolen stikstof juist opnemen. “Dan is het dus handig om éérst die boontjes te kweken en daarna op hetzelfde stukje grond kool te zaaien.”

Oogsten maar

Wie na maart regelmatig langs het Bontekoepark fietst, ziet daar dus de groente groeien. En ondanks dat hij nog even moet wachten, durft Jelger wel al te zeggen dat dat kleine stukje grond heel veel groente gaat opleveren. En daarna? Jelger: “Ik zou het superleuk vinden om ook horeca aan de tuin toe te voegen, waar je de groente uit de tuin kunt eten. Maar, voorlopig blijft het even bij de groentetuin.”

Lees ook:

Leiden door de ogen van Ceren Spuyman

10 x Leiden door de ogen van Instagrammer Ceren Spuyman

Leiden is een fotogenieke stad, dat weten we allemaal. Maar sommige Leidenaren weten de sleutelstad ...
binnenkijken bij Frans Bakker

Frans woont in zijn hotel: ‘Het is niet zo dat kamermeisjes elke dag mijn kamer schoonmaken’

Woonboten, penthouses, grachtenpanden: er zijn genoeg Leidenaren die op een bijzondere locatie in Le...

Joyce geeft Leidenaren een plek om even niets te doen: ‘Je mag hier gewoon stilzitten’

‘Ja, hier mag je gewoon even stilzitten, even niks doen’, legt Joyce Hoogeveen uit. Bij Stadse Stilt...