Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In gesprek met indie folk band Matt Winson: over uitdagingen, dromen en Leidse favorieten

Door Lidwien Arndt 16 februari 2020

We durven het wel te zeggen: Leiden is een talentenbroedplaats. Van Rembrandt tot Jochem Myjer, ja onze stad heeft al een aardig lijstje opgebouwd. Op die lijst staat ook Matt Winson. Een indie folk band die zijn roots in Leiden heeft en daarom nog altijd steevast ‘een Leidse band’ wordt genoemd. Maar, wat hebben de heren nog met de Sleutelstad?

Op een stormachtige maandagavond zitten we in ‘de Uyl’ met Matthijs, Pieter, Thomas en Maikel: de mannen van Matt Winson. Na een korte break presenteerden ze afgelopen november hun nieuwe album ‘Oscillate’ in Gebr. De Nobel. Een logische plek omdat de band ook in Leiden is ontstaan.

De love story

Dat ontstaan omschrijven de heren graag als een ware love story: “De kiem was op een studentenfeestje aan de Morsweg, daar hoorde ik Matthijs in de hal op zijn gitaar spelen”, begint Pieter. “Dat leidde tot een Facebookberichtje, samen gitaar spelen én de eerste optredens.” En zo werd het official.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Album release in Gebr. de Nobel. Beeld: Matt Winson/ Ima Rhebok
Matt Winson in Paradiso. Beeld: Matt Winson/ Francine Boer

Het kwartet compleet

Inmiddels bestaat de band uit vier man. Naast Pieter en Matthijs horen ook Thomas en Maikel bij het kwartet. Thomas is drummer en tevens het broertje van Pieter. Maikel is het jongste bandlid én de enige die nooit in Leiden heeft gewoond. Maar vooruit, inmiddels heeft ook hij wel wat Leidse herinneringen opgebouwd.

Zenuwen

Het eerste optreden van Maikel was namelijk in Leiden: “In dat superbekende studentenhuis met die muurschilderingen. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Nee ook niet voor Paradiso. In zo’n grote zaal zie je een mensenmassa, maar in dat huis zat iedereen om je heen en keek je direct aan.”

Leidse favorieten

Van het viertal woont nu alleen Matthijs nog in Leiden, maar de rest komt er nog regelmatig. Wij zijn benieuwd: wat zijn hun Leidse favorieten? Matthijs: “De markt en alles daaromheen: Mamie Gourmande, Velvet en dat Turkse winkeltje bijvoorbeeld.”

Pieter herinnert zich meteen ‘dat éne Griekse tentje op de hoek van de Hartesteeg’ en gaat in zijn lunchpauze graag langs bij Midi Marché. Thomas geniet van het uitzicht op en vanaf de Rembrandtbrug: “Dat stukje Leiden, man… Zo mooi!” Daarnaast vind je de band ook traditiegetrouw bij de kamelenrace op de 3-oktoberkermis. “Ieder jaar: eerst drie keer winnen en dan een rondje door de stad.”

Tekst gaat verder onder de video

Ook uitdagingen

Van de Wereld Draait Door tot toeren door de Baltische Staten en optreden in Paradiso, de heren hebben al heel wat hoogtepunten meegemaakt. Maar het leven van een bandlid gaat niet áltijd over rozen. “Matt Winson combineren met een fulltimebaan is eigenlijk niet te doen”, begint Maikel.

Thomas: “Als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, ontstaan er weleens frustraties. Dat vind ik soms lastig.” En waar Pieter nog altijd zenuwachtig wordt van optreden, kan Matthijs juist alles om een optreden heen minder waarderen. “Je moet soms heel vroeg aanwezig zijn, terwijl je pas uren later optreedt. En het afbreken na een optreden, daar heb je dan echt geen zin in.” Zo zie je maar weer, het blijven net mensen.

Rustig over straat

Terug naar de leuke momenten, als je wordt herkend bijvoorbeeld. Thomas: “Een week na een optreden kwam iemand naar me toe: ‘Jij was echt goed man, vorige week’. Dat is natuurlijk leuk om te horen.” Maar, echte gekte verwachten de heren niet en al helemaal niet in Leiden: “Armin van Buuren kan hier ook gewoon rustig over straat lopen, Leidenaren zijn niet zo snel wild te maken volgens mij.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Matt Winson
Beeld: Matt Winson/ Francine Boer

Grote dromen

En wat als ze even mogen dromen? “Spelen in Amerika”, roept Thomas meteen uit en Pieter sluit zich daarbij aan: “Daar komt veel muziek vandaan waardoor wij zijn geïnspireerd.” En iets dichter bij huis? Dan zouden de heren nog wel een keer in de grote zaal van Paradiso willen spelen, op Down The Rabbit Hole of de grote zaal van Gebr de Nobel of de Leidse Schouwburg ‘uitverkopen’.

Next?

We sluiten de avond af met een klein kijkje in de toekomst, wat staat er op het programma van Matt Winson? Matthijs: “In augustus staan we in het voorprogramma van Haevn, in Bloemendaal.” En Pieter is alweer bezig met nieuwe muziek.

Wanneer we de heren weer in Leiden kunnen bewonderen is nog even de vraag. Maar, de volgende albumpresentatie is weer hier. Dat is bij deze beloofd en genoteerd.

Lees ook:

Jelger (43) teelt groente voor de Voedselbank midden in een Leidse woonwijk

Midden in de Leidse Zeeheldenbuurt ligt sinds vorig jaar Groentepark de Bontekoe. Voormalig kok en l...
Leiden door de ogen van Ceren Spuyman

10 x Leiden door de ogen van Instagrammer Ceren Spuyman

Leiden is een fotogenieke stad, dat weten we allemaal. Maar sommige Leidenaren weten de sleutelstad ...
binnenkijken bij Frans Bakker

Frans woont in zijn hotel: ‘Het is niet zo dat kamermeisjes elke dag mijn kamer schoonmaken’

Woonboten, penthouses, grachtenpanden: er zijn genoeg Leidenaren die op een bijzondere locatie in Le...