Advertentie wordt geladen…

Het Suikerfeest is voor Özcan van Sportcity een mooi begin van betere tijden

Voor de Leidse moslims eindigt vandaag de Ramadan. Dat betekent dat zij het einde van de vastenmaand vieren met het Suikerfeest. Zo ook Özcan Bayram (35). Je kent hem misschien wel als manager van Sportcity aan de Steenschuur. Voor hem is het dus een soort van dubbelfeest. Want, deze week kreeg hij ook het goede nieuws dat de sportschool weer open mag.

Advertentie wordt geladen…

Het waren zware maanden voor Özcan, die voor de Leidse sportschoolgangers bekend staat als ‘Eus’. Normaal is hij veel bezig is in zijn club en probeert hij alle leden met zoveel mogelijk te helpen. Nu bleven de deuren van de sportschool dicht en veel langer dan hem lief is. ”Dat heeft voor veel vervelende dingen gezorgd. Bijvoorbeeld dat we afscheid moesten nemen van collega’s. Dat viel me heel erg zwaar. Daarnaast willen je leden graag sporten, maar heb je ze weinig te bieden.”

‘Ik kom tot rust’

In een moeilijke periode als de afgelopen maanden heeft Özcan veel steun aan het geloof. De Ramadan is voor hem altijd een periode waar hij naar uitkijkt. ”Het is een tijd dat je heel veel stilstaat bij wat voor jou belangrijk is. Je gebeden hebben meer betekenis: alsof ze dubbel tellen. Daarom kijk ik er elk jaar echt naar uit. Ik ben niet bezig met of het zwaar is of niet. Ik kom juist tot rust.”

Aan tafel met familie

Zijn familie is voor Özcan zonder enige twijfel het allerbelangrijkst in de wereld. Samen met zijn verloofde Fatima neemt hij daar tijdens de Ramadan extra tijd voor. ”Je komt meer samen. Als ik naar mijn ouders, broers en zussen kijk, dan is iedereen normaal druk en met veel dingen bezig. Tijdens de Ramadan komt iedereen vaker bij elkaar over de vloer. Je zit veel met z’n allen aan één tafel. Dat geeft extra lading en dat maakt het speciaal. Je bent je bewuster van de liefde die je voelt naar elkaar.”

De Ramadan gaat voor Özcan en zijn familie ook over tradities en herinneringen. ”Ik weet nog goed dat ik vroeger al met mijn vader naar de Turkse bakker in de Herenstraat ging om speciaal Ramadan brood te kopen. Dat brood was dan in de avond, als wij weer mochten eten, precies op tijd warm. Bij de bakker kwam je altijd mensen tegen die je eigenlijk maar een keer per jaar zag. Maar, waar je door de Ramadan dus toch een band mee hebt gekregen. Dat soort dingen probeer ik daarom te blijven doen.”

Suikerfeest shoppen

Een andere traditie van Özcan en zijn familie noemt hij ‘Suikerfeest shoppen’. Om het Suikerfeest goed in te luiden mogen de jonkies in de familie iets moois uitzoeken. Daarom ging Özcan woensdagmiddag met al zijn nichtjes en neefjes op pad om iets leuks uit te kiezen. ”Dat maakt het voor de kinderen extra speciaal en het is ontzettend leuk om te doen. Daarbij bereid je de kinderen op een leuke manier voor op andere betekenissen van de Ramadan: zoals bijvoorbeeld het reinigen van je geest en je lichaam. Maar, ze leren ook over iets als geld uitgeven. Iedereen krijgt een budget waarmee je iets uit mag kopen.”

Bijzondere dag

Vandaag, als het Suikerfeest wordt gevierd, is het voor Özcan een dag van familie, een gezamenlijk gebed in de moskee en natuurlijk een goed gevulde tafel. ”Het is nog soberder dan in de normale situatie. Maar, we zorgen wel dat we het op een gepaste manier een beetje feestelijk maken. Het blijft een bijzondere dag”, vertelt Özcan.

”Daarbij valt het Suikerfeest voor alle islamitische gemeenschappen dit jaar op dezelfde dag. Dat is niet altijd zo. Wij, de Turken, bepalen het eind van de Ramadan op basis van de kalender. Andere groepen kijken naar de stand van de maan. Maar, dit jaar is het dus voor iedereen op dezelfde dag en dat maakt het extra leuk.”

Ontzettend blij om open te gaan

Ook na het Suikerfeest heeft Özcan iets om naar uit te kijken. Zoals het er nu naar uitziet mag de sportschool vanaf 19 mei open. Dan mogen er weer maximaal 30 mensen tegelijk binnen sporten. Dat is dus nog niet de drukte die ‘Eus’ gewend is in de sportschool. Maar, juist door de Ramadan en het Suikerfeest realiseert hij zich dat je met de kleinste dingen gelukkig moet zijn. ”Daarom zijn we ontzettend blij dat we open gaan. Natuurlijk gaan we er het beste van maken.”

Lees meer…

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “Matchday! 11 x types waar jij dit EK mee naar Oranje kijkt”

Matchday! 11 x types waar jij dit EK mee naar Oranje kijkt

Ga naar “Leuk volgens local Laura: ‘Het is daar een beetje de omgekeerde wereld’”

Leuk volgens local Laura: ‘Het is daar een beetje de omgekeerde wereld’

Ga naar “Sandy (52) is marktkoopvrouw én pedicure: ‘Ik kan het allebei geen werken noemen’”

Sandy (52) is marktkoopvrouw én pedicure: ‘Ik kan het allebei geen werken noemen’

In onze gids

Ga naar “Manda Brasa: Brazilian Snacks & Sweets”

Manda Brasa: Brazilian Snacks & Sweets

 • Kopperwetering 1a 04
 • Restaurants en horeca

Nu geopend

Ga naar “Candle Time”

Candle Time

 • Beatrixstraat 1
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “byma.”

byma.

 • Bizetpad 1
 • Vintage

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 6 juli 2021
Aware Pet Products

Topper

Ga naar “Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79”

Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 juni 2021
Ga naar “Damesrok € 8,99”

Damesrok € 8,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 juni 2021
Ga naar “Ben & Jerry’s Caramel Chew Chew, Cookie Dough of Baked Alaska van € 5,12 voor € 2,56”

Ben & Jerry’s Caramel Chew Chew, Cookie Dough of Baked Alaska van € 5,12 voor € 2,56

 • Hoogvliet
 • Geldig t/m 22 juni 2021
Ga naar “Paviljoen Murcia van € 799 voor € 599”

Paviljoen Murcia van € 799 voor € 599

 • GAMMA
 • Geldig t/m 27 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Frontoffice medewerker m/v bij City Hotel Rembrandt”

Frontoffice medewerker m/v bij City Hotel Rembrandt

 • City Hotel Rembrandt
 • Parttime
City Hotel Rembrandt Leiden

Topper

Ga naar “Commercieel redacteur indebuurt Leiden (tijdelijk)”

Commercieel redacteur indebuurt Leiden (tijdelijk)

 • indebuurt Leiden
 • Fulltime/Parttime
indebuurt google computer laptop werken

Topper

Ga naar “Office Manager”

Office Manager

 • Stichting Studiebegeleiding Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Servicedesk HRM – Servicepunt71”

Medewerker Servicedesk HRM – Servicepunt71

 • Servicepunt71
 • Fulltime
Ga naar “Consultant Arbo & Verzuim”

Consultant Arbo & Verzuim

 • Matchpartner
 • Fulltime/Parttime